unit
Portada   
unit
unit
L'Ajuntament   
unit
unit
La Ciutat   
unit
unit
Notícies   
unit
unit
Municipis Agregats   
Agenda Cultural   
unit
unit
Atenció al Ciutadà   
unit
unit
Contactes d'Interès   
unit
unit
Edictes   
unit
unit
Estudiar a Tàrrega   
unit
unit
Fires i Mercats   
unit
unit
Negocis i Polígons   
unit
unit
Oferta Pública d'Ocupació   
unit
unit
Ordenances i Reglaments   
unit
unit
Perfil del Contractant   
unit
unit
Plànol de la Ciutat   
unit
unit
POUM   
unit
unit
unit
unit
Turisme a Tàrrega   
unit
unit

unit
unit

Segueix-nos a:                                                                       dimarts, 23 de setembre de 2014

 setembre


Fins al diumenge 5 d'octubre
Exposició antològica de pintura ITINERA de l'artista MAGÍ PUIG

Obra pictòrica d’un dels artistes lleidatans contemporanis més rellevants, el segarrenc Magí Puig Mayoral. Nascut a Palou l’any 1966, Puig guarda un estret vincle amb la ciutat de Tàrrega, on treballa i viu. L’autor no ha cessat d’exposar a Barcelona, Madrid, Londres, Nova York, la Xina,... i fins i tot és un dels noms habituals a la Galeria Ariel Sibony de Paris, amb la qual es coprodueix aquesta mostra retrospectiva. La proposta brinda una panoràmica completa del seu treball, ja que fins i tot s’inclouen peces de col·leccions privades, venudes en el seu moment. Vida, llum i color s’alternen en interiors íntims junt amb escenaris oberts com platges i mercats.

Horaris:
• Dijous i divendres, de 19 a 21 h.
• Dissabte i diumenge, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.
• FiraTàrrega 2014 (de l’11 al 14 de setembre), de 12 a 14 h. i de 17 a 21 h.


Lloc: Museu Comarcal de l'Urgell (Carrer Major)

Organitza: Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega


Divendres 26 de setembre · 19:30 h.
JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI: Visita guiada a la sala TRAGÈDIA AL CALL 1348 + Concert del grup FLORET SILVA (música jueva i cristiana medieval)

Tàrrega se suma a les Jornades Europees del Patrimoni i convoca una nova oportunitat per descobrir el significatiu patrimoni que alberga la nova sala permanent Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 del Museu Comarcal de l’Urgell. L’espai posa de relleu el llegat històric de la comunitat hebrea de la vila, el sagnant assalt al call del segle XIV i destacades peces escultòriques medievals de temàtica religiosa.

Concert del grup Floret Silva
La visita guiada es completarà després, a 2/4 de 9 del vespre, amb el concert del grup Floret Silva, format per quatre veus que aproparan un repertori de música jueva catalana del segle XIV i composicions cristianes dels segles XIII, XIV i XV.

Lloc: Museu Comarcal de l'Urgell (Carrer Major)

Organitza: Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega
http://www.museutarrega.cat


Divendres 26 de setembre · 20:30 h.
DIA MUNDIAL DE L'ALZHEIMER: Conferència DEMÈNCIA, QUÈ ENS QUEDA PER FER?

En el marc del Dia Mundial de l'Alzheimer, Tàrrega acull la conferència titulada Demència: què ens queda per fer?, a càrrec de Dolors Morera, treballadora social de PADES Gestió de Serveis Sanitaris de Lleida, i Carlos Ibars, psicòleg d’EAPS Programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades d’Obra Social “la Caixa”. Prèviament, durant tot el matí, punt d’informació i mesa petitòria al CAP de Tàrrega.

Lloc: Biblioteca Central Comarcal (Plaça de Sant Antoni)

Organitza: Associació Alzheimer Tàrrega i Comarca


Dissabte 27 de setembre · 9 h.
CAMINADA PEL CANAL SEGARRA - GARRIGUES dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2014

Catalunya celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, la qual proposa noves formes de transport més respectuoses amb el medi ambient i saludables. A l'Urgell tindrà lloc una caminada cultural per l’entorn del Canal Segarra-Garrigues amb l’objectiu d’apropar aquesta infraestructura a la població. Se sortirà de Tàrrega en direcció cap al Talladell, per la Via Verda, i al pont del canal es farà una explicació de l’obra a càrrec de l’empresa ACUAES. Després, recorregut cap a Verdú i retorn a Tàrrega. Distància: 15 km. Inscripcions gratuïtes a: turisme@urgell.cat · Tel. 973 50 07 07.

Lloc: Sortida des de la Plaça de les Nacions sense Estat

Organitza: Consell Comarcal de l'Urgell
http://www.mobilitat.net


Dissabte 27 de setembre · Tot el dia
JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI: Portes obertes al Museu Comarcal de l'Urgell i al Museu Cal Trepat

MUSEU COMARCAL DE L'URGELL (Carrer Major, 11)
Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 exposa el llegat històric del passat jueu de la ciutat així com significatives obres d'art medieval de temàtica religiosa. L'espai museogràfic se centra en l’avalot registrat l'any 1348 a la vila contra els jueus, generant centenars de víctimes mortals. En aquest sentit, la sala documenta les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007 a la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren nombroses restes de les víctimes de l’assalt. El Museu Comarcal de l'Urgell també exhibeix les sales permanents dedicades a l'escultor targarí Antoni Alsina Amils, les Sales Nobles de Cal Perelló i les sales d'arqueologia. De 12 a 2 del migdia i de 6 de la tarda a 9 de la nit.

MUSEU DE LA MECANITZACIÓ AGRÀRIA CAL TREPAT
(Avinguda Josep Trepat, s/n)

La fàbrica J. Trepat és un testimoni valuós de la mecanització del camp durant el segle XX. S’hi dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven emblemàtiques màquines agrícoles com garbelladores, dalladores, lligadores,... Fins a finals de segle van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines. Durant el recorregut es poden contemplar màquines, eines i motllos, a més d’audiovisuals que ajuden a interpretar el conjunt. Visites guiades a les 11 del matí i a 2/4 d'1 del migdia.

Lloc: Museu Comarcal de l'Urgell i Museu Cal Trepat

Organitza: Museu Comarcal de l’Urgell i Museu Cal Trepat
http://www.museutarrega.cat


Diumenge 28 de setembre · Tot el matí: de 8 a 15 h.
13a FIRA DEL CAÇADOR CIUTAT DE TÀRREGA· MEMORIAL FELIP ROBINAT i FELIP: Articles de caça, productes artesanals, doma de cavalls, falconeria, concursos canins, Arc Trap i molt més

La Fira del Caçador “Ciutat de Tàrrega”, el principal aparador sobre cinegètica a la demarcació de Lleida, divulga la caça com a element regulador del medi natural i motor econòmic del territori. L’oferta conjuga l’apartat d’expositors del sector amb un ampli ventall d’al·licients lúdics. L’apartat de venda directa inclou un centenar d’expositors dedicats als estris i la roba de caça, remolcs i vehicles, repoblació de perdius, alimentació, ganiveteria i articles artesanals.

ESTRENA DEL TIR AL PLAT AMB ARC I FLETXES
El programa reforça les exhibicions eqüestres i de falconeria i suma demostracions d’una nova modalitat de tir amb arc coneguda com Arc Trap. Es tracta d’una disciplina de recent creació, amb molts adeptes a França, que consisteix en un tir a dianes mòbils amb arc i fletxes. Tàrrega vol ser la porta d’entrada de l’Arc Trap a l’Estat i per això portarà arquers francesos campions d’aquesta modalitat, garantint moments espectaculars.

DOMA DE CAVALLS AMB SANTI SERRA I FALCONERIA
Pel que fa a l’exhibició de doma de cavalls, torna a Tàrrega el cèlebre ensinistrador Santi Serra, que ja captivà els assistents l’any 2012. Serra es posa el públic a la butxaca gràcies a la seva destresa dalt la muntura i una habilitat sorprenent per comunicar-se amb els cavalls. Alhora repeteix per tercer any consecutiu la mostra d’aus rapinyaires com falcons, àligues o mussols reals, exemplars que grans i petits podran contemplar de prop.

CONCURSOS CANINS
El món animal també serà protagonista amb el concurs de la Unió Cinòfila de Catalunya, certamen de bellesa canina; el campionat català d’obediència de gossos a càrrec d’Agility Associació Ciutat de Tàrrega; i l’exhibició de cant amb el Grup d’Ocellaires d’Agramunt. Aquests al·licients compartiran recinte amb el 12è Màster Sant Humbert i l’airsoft, joc d’estratègia similar al paintball. Tanmateix, el públic tindrà ocasió de contemplar gossos de races caçadores.

Entrada i pàrquing gratuïts. Servei gratuït del bus municipal fins al càmping, amb el recorregut habitual, de les 9 del matí a les 3 de la tarda.

Lloc: Càmping Municipal · Espai Felip Robinat Felip (Av. Tarragona)

Organitza: Societat de Caçadors de Tàrrega
https://www.facebook.com/sctarrega


Diumenge 28 de setembre · Matí i tarda: de 9 a 18 h.
10a TROBADA INTERNACIONAL DE MODELISTES NAVALS: Maquetes i reproduccions de vaixells

Trobada oberta al públic, que enguany celebra el 10è aniversari, on es pot contemplar de prop minucioses reproduccions de vaixells, autèntiques obres d'artesania, tant de vela com de motor. Hi són presents rèpliques de la navegació esportiva, mercantil o històrica. Fins i tot submarins solquen les aigües de les piscines. En total s'hi exhibiran una setantena de models. Destaquen enguany maquetes de les barques amb què hom  passeja per l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

Entrada gratuïta

Lloc: Piscines Municipals (Parc Esportiu del Reguer)

Organitza: Club de Modelisme de Tàrrega


Diumenge 28 de setembre · Matí i tarda: 9 h., 11 h. i 19 h.
DIA MUNDIAL DE L'ALZHEIMER: 13a Marxa Tàrrega – Verdú – Tàrrega, actuació dels Diables BAT i Escala en Hi-Fi del Casal de Gent Gran

• 13a Marxa contra l’Alzheimer Tàrrega – Verdú – Tàrrega
Organitzada per 100x100 Fondistes, amb esmorzar popular.
A les 9 del matí, a la Plaça del Carme.

• Fi de festa amenitzat pels Tambors dels Diables BAT
A les 11 del matí, a la Plaça del Carme.

• Escala en Hi-Fi amb el grup AL-FI del Casal de Gent Gran de Tàrrega
A les 7 de la tarda, al Teatre Ateneu. Preu benèfic: 5 euros.
Destinats a la tasca de l'Associació Alzheimer Tàrrega i Comarca.

Lloc: Plaça del Carme i Teatre Ateneu

Organitza: Associació Alzheimer Tàrrega i Comarca


Diumenge 28 de setembre · Matí
JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI: Portes obertes al Museu Comarcal de l'Urgell i al Museu Cal Trepat

MUSEU COMARCAL DE L'URGELL (Carrer Major, 11)
Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 exposa el llegat històric del passat jueu de la ciutat així com significatives obres d'art medieval de temàtica religiosa. L'espai museogràfic se centra en l’avalot registrat l'any 1348 a la vila contra els jueus, generant centenars de víctimes mortals. En aquest sentit, la sala documenta les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007 a la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren nombroses restes de les víctimes de l’assalt. El Museu Comarcal de l'Urgell també exhibeix les sales permanents dedicades a l'escultor targarí Antoni Alsina Amils, les Sales Nobles de Cal Perelló i les sales d'arqueologia. De 12 a 2 del migdia.

MUSEU DE LA MECANITZACIÓ AGRÀRIA CAL TREPAT
(Avinguda Josep Trepat, s/n)

La fàbrica J. Trepat és un testimoni valuós de la mecanització del camp durant el segle XX. S’hi dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven emblemàtiques màquines agrícoles com garbelladores, dalladores, lligadores,... Fins a finals de segle van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines. Durant el recorregut es poden contemplar màquines, eines i motllos, a més d’audiovisuals que ajuden a interpretar el conjunt. Visites guiades a les 11 del matí i a 2/4 d'1 del migdia.

Lloc: Museu Comarcal de l'Urgell i Museu Cal Trepat

Organitza: Museu Comarcal de l’Urgell i Museu Cal Trepat
http://www.museutarrega.cat


Dilluns 29 de setembre · Tot el matí
MERCAT SETMANAL: Àmplia oferta comercial amb productes de qualitat

El Mercat Setmanal de Tàrrega ofereix al comprador un centenar de parades on es pot omplir la cistella amb diferents queviures i productes d'alimentació de primera qualitat. Passejant pels carrers també s'hi pot trobar cada dilluns una àmplia gamma d'articles del sector tèxtil, calçat i flors, entre molts altres. El mercat s’estén per la plaça Major, la plaça del Carme i els carrers Agoders, Carme i Torras i Bages.

L’horari és de les 8:30 a les 13:30 h.

Lloc: Carrers del centre de la ciutat

Organitza: Regidoria de Promoció Econòmica
http://www.tarrega.cat/mercats.html

 octubre


Dijous 2 d'octubre · 20 h.
15a FIRA DEL MEDI AMBIENT: Inauguració de l'exposició TIBET, EL 3r POL EN PERILL

La mostra presenta la situació actual de l’ecosistema tibetà i el sistema muntanyós dels Himalaies, on neixen els 7 rius més importants de la Terra. S’hi posa de manifest les amenaces i els perills als quals s’enfronta aquest gran espai natural de 2.600 km de longitud. Aquesta és una de les exposicions emmarcades dins la 15a Fira del Medi Ambient de Tàrrega, que tindrà lloc els dies 4 i 5 d'octubre.

Oberta fins al 12 d’octubre

Horaris:
• Dijous, divendres i dissabtes, de 19 a 21 h.
• Diumenges i festius, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.


Lloc: Sala Marsà de la Casa de Cultura (Carrer de la Vilanova)

Organitza: Regidoria de Medi Ambient


Divendres 3 d'octubre · 19:30 h.
Conferència sobre la DONACIÓ D'ÒRGANS i TRASPLANTAMENTS · Presentació de l'Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya

Conferència - Col·loqui sobre la donació d’òrgans i els trasplantaments, també amb la presentació de l’Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya. Durant l'acte s'oferiran projeccions de documentals i les intervencions de Josep Vilaseca, trasplantat hepàtic; Maria Rosa Múrcia, donant en viu; i autoritats locals.

Lloc: Biblioteca Central Comarcal (Plaça de Sant Antoni)

Organitza: Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya


Divendres 3 d'octubre · 20 h.
LA NIT BOJA: La gran festa nocturna del comerç targarí amb DESFILADA DE MODA, CURSA URBANA i TAPES & SHOPPING & GIN

Els establiments comercials de Tàrrega obriran fins a les 12 de la nit per lluir les novetats de la campanya tardor - hivern. Hi haurà animacions, música, regals, juntament amb una desfilada de moda, una cursa atlètica i una festa de tapes i combinats.

• Desfilada de Moda
(a les 8 del vespre, a la Plaça del Carme)

• Cursa 1a Milla Urbana Ciutat de Tàrrega
(a les 10 de la nit, a l’Avinguda de Catalunya)

• Tapes & Shopping & Gin
(a 2/4 d’11 de la nit, a la Plaça dels Àlbers)

Lloc: Centre de la ciutat

Organitza: Foment Targarí


Dissabte 4 d'octubre · De 10 a 14 h. i de 16:30 a 21:30 h.
15a FIRA DEL MEDI AMBIENT: Sostenibilitat, energies renovables, productes ecològics, tallers, xerrades i exposicions

La 15a Fira del Medi Ambient de Tàrrega tindrà lloc els propers dies 4 i 5 d’octubre concentrant una vuitantena d’expositors que donaran a conèixer les últimes novetats en sostenibilitat, ecologia i qualitat de vida en harmonia amb el medi natural. La capital de l’Urgell esdevindrà altre cop un gran aparador d’energies renovables, productes agroalimentaris i de proximitat, vehicles híbrids i elèctrics, bioconstrucció, mobiliari, gestió de residus, comerç just i entitats de protecció de la biodiversitat. El vessant sectorial (plataforma de negoci per a empreses) es conjugarà amb activitats lúdiques de sensibilització ecològica (de franc i adreçades al públic familiar) a més de tallers, xerrades i exposicions.

Saunes nòrdiques, biomassa i bioconstrucció
Una de les novetats serà la presentació de saunes i hidromassatges que funcionen amb llenya, fabricats als països nòrdics segons les tècniques tradicionals. Les dates de la fira, a les portes de l’arribada del fred, són idònies a més per descobrir sistemes de calefacció amb biomassa o innovacions en el sector de la bioconstrucció, per gaudir de la llar de forma més saludable i energèticament més eficient. És el cas de pintures ecològiques o aïllaments tèrmics de suro i cel·lulosa. La 15a Fira del Medi Ambient exposarà també la situació actual de l’autoconsum fotovoltaic a nivell tècnic, administratiu i legal.

Alimentació ecològica i de proximitat
La 15a Fira del Medi Ambient reservarà un destacat apartat als productes d’alimentació de certificació ecològica: carns, formatges, olis o vins es donaran la mà amb bolets de temporada, conserves, embotits, fruites i verdures... procedents del Mercat de La Bona Taula, que es desplaça de la plaça del Carme al recinte firal. També es podrà trobar planter ecològic d’herbes aromàtiques i medicinals així com dietètica i cosmètica natural.

ALGUNES DE LES ACTIVITATS DEL DISSABTE 4

• Taller de llavors per a planter • Inscripció prèvia al tel. 973 310 274
A les 9 del matí, al Centre de Formació La Solana • Baixos Hospital

• Taller de reciclatge creatiu a càrrec de l’Escola Alba i Alba Verda
A les 11 del matí, a l’Eco-Aula de la Carpa Mediambiental

• Conferència Els secrets del saurí a càrrec de l’inventor Jaume Sanfeliu
A les 5 de la tarda, a l’Eco-Aula de la Carpa Mediambiental

• Documental sobre les amenaces al medi ambient tibetà + Tast de tes
A 2/4 de 6 de la tarda, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura

• L’Animalada amb Katakrak: Jocs sorgits d’elements del reciclatge
A les 6 de la tarda, a la Plaça de les Nacions sense Estat

• Taller de construcció d’un forn de fang tradicional amb ARQ2
A les 6 de la tarda, a la Plaça de les Nacions sense Estat

• Taller Els garants de la nit amb 6 tipus de rapinyaires nocturns
A 2/4 de 7 de la tarda, a la Caseta de l’Òliba • Plaça de les Nacions sense Estat

• Conferència sobre l’autoconsum fotovoltaic amb Adeinnova Consultors
A 2/4 de 7 de la tarda, al Consell Comarcal de l’Urgell • Pl. Nacions sense Estat

• Conferència La menstruació saludable amb Helena Farràs (Xacra Mare)
A 2/4 de 7 de la tarda, a l’Eco-Aula de la Carpa Mediambiental

• Conferència Abelles, del camp a la ciutat amb Mel·lis Serveis Apícoles
A les 8 del vespre, a l’Eco-Aula de la Carpa Mediambiental

Lloc: Espai MerCAT, Pàrquing Estació Autobusos i Plaça de les Nacions sense Estat

Organitza: Regidories de Promoció Econòmica i Medi Ambient
http://www.tarrega.cat/pdf/15aFiraMediAmbient.pdf


Dissabte 4 d'octubre · De 10 a 21h.
LA BONA TAULA: Mercat de Productes de Proximitat (fruita, verdura, formatge, vi, mel, embotits i més)

La Regidoria de Promoció Econòmica convoca com cada primer dissabte de mes el seu mercat de productes agroalimentaris de proximitat, anomenat La Bona Taula. Aquest octubre La Bona Taula s'integra dins la 15a Fira del Medi Ambient i les parades es desplacen cap a la Plaça de les Nacions sense Estat, on romandran obertes al públic de 10 del matí a 9 del vespre. La Bona Taula potencia la comercialització dels productes agroalimentaris propis de l’Urgell i les comarques veïnes així com el tracte directe entre els petits elaboradors de la zona i els consumidors.

Productes autòctons
La Bona Taula posa a l’abast productes autòctons, bons i de temporada: fruites, verdures, formatges, vins, mels, torrons, xocolates, melmelades, hortalisses, embotits, fruits secs, galetes, especialitats de fleca, carn de conill, llet de cabra i llet de vaca. També ha incorporat patates, cítrics, carn de vedella o vinagre de mel entre altres. A més d'elaboradors de Tàrrega i l’Urgell també s’hi apleguen artesans d’altres comarques: la Segarra, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Solsonès, les Garrigues, el Segrià, l’Alta Ribagorça i la Conca de Barberà.

Lloc: Plaça de les Nacions sense Estat (15a Fira del Medi Ambient)

Organitza: Regidoria de Promoció Econòmica


Diumenge 5 d'octubre · Tot el matí
MERCAT MENSUAL DE SEGELLS, MONEDES I PINS: Cita per a col·leccionistes de numismàtica i filatèlia

Cita per a col·leccionistes on es pot trobar i intercanviar un ampli ventall de peces relacionades sobretot amb la numismàtica i la filatèlia. La trobada se celebra el primer diumenge de cada mes i esdevé un bon complement del Mercat d'Antiguitats i de les Arts, el tercer dissabte de cada mes al Carrer del Carme.

Lloc: Teatre Ateneu (Plaça del Carme)

Organitza: Centre Cultural de Tàrrega


Diumenge 5 d'octubre · De 10 a 14 h. i de 16:30 a 21:30 h.
15a FIRA DEL MEDI AMBIENT: Sostenibilitat, energies renovables, productes ecològics, tallers, xerrades i exposicions

La 15a Fira del Medi Ambient de Tàrrega tindrà lloc els propers dies 4 i 5 d’octubre concentrant una vuitantena d’expositors que donaran a conèixer les últimes novetats en sostenibilitat, ecologia i qualitat de vida en harmonia amb el medi natural. La capital de l’Urgell esdevindrà altre cop un gran aparador d’energies renovables, productes agroalimentaris i de proximitat, vehicles híbrids i elèctrics, bioconstrucció, mobiliari, gestió de residus, comerç just i entitats de protecció de la biodiversitat. El vessant sectorial (plataforma de negoci per a empreses) es conjugarà amb activitats lúdiques de sensibilització ecològica (de franc i adreçades al públic familiar) a més de tallers, xerrades i exposicions.

Ecodisseny sostenible i l’ecosistema del Tibet
Pel que fa a exposicions, l’Espai MerCAT exhibirà els Premis Disseny per al Reciclatge 2013 amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Es tracta d’uns guardons que promouen el reciclatge com a eina per prevenir la generació de residus i ajudar a allargar el cicle de vida dels productes. D’altra banda, Suport Tibet Associació Cultural porta a la Sala Marsà la mostra Tibet, el tercer pol en perill, que alerta sobre les amenaces a les quals s’enfronta l’ecosistema dels Himàlaies. Completa aquest apartat dues mostres a l’Espai MerCAT al voltant de les fruites: Joan Condal els ha dedicat una sèrie de fotografies mentre que Romi Pijuan (Decofruit) mostrarà peces decoratives confeccionades amb aquests sans aliments.

ALGUNES DE LES ACTIVITATS DEL DIUMENGE 5

• Visita als horts urbans de Tàrrega i taller de plantes d’hort ecològic
A les 10 del matí, amb sortida des de l’Espai MerCAT

• Desfilada de la Protectora d’Animals per promoure l’adopció de gossos
A les 12 del migdia, a la Plaça de les Nacions sense Estat

• Presentació de productes dietètics i de cosmètica natural Ringana
A les 12 del migdia, a l’EcoAula Carpa Mediambiental – Pàrquing Estació Autobusos

• Tast d’arròs condimentat amb safrà de les Garrigues
A 2/4 de 2 del migdia, a la Plaça de les Nacions sense Estat

• L’Animalada amb Katakrak: Jocs sorgits d’elements del reciclatge
A les 5 de la tarda, a la Plaça de les Nacions sense Estat

• Taller Un pas més enllà en el reciclatge: Els pneumàtics amb TSTIL Calaf
A les 5 de la tarda, a l’EcoAula Carpa Mediambiental – Pàrquing Estació Autobusos

• Taller de construcció d’un forn de fang tradicional amb ARQ2
A les 6 de la tarda, a la Plaça de les Nacions sense Estat

• Taller d’elaboració de caixes niu de fusta per a ocells
A les 6 de la tarda, a la Caseta de l’Òliba • Plaça de les Nacions sense Estat

• Herbes aromàtiques en recipients reaprofitats, amb Fibra-Art
A 2/4 de 7 de la tarda, a l’EcoAula Carpa Mediambiental

Lloc: Espai MerCAT, Pàrquing Estació Autobusos i Plaça de les Nacions sense Estat

Organitza: Regidories de Promoció Econòmica i Medi Ambient
http://www.tarrega.cat/pdf/15aFiraMediAmbient.pdf


Diumenge 5 d'octubre · 10:30 h.
Visita comentada a l'exposició permanent TRAGÈDIA AL CALL - TÀRREGA 1348

Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 exposa el llegat històric del passat jueu de la ciutat així com significatives obres d'art medieval de temàtica religiosa. L'espai museogràfic se centra en l’avalot registrat l'any 1348 a la vila contra els jueus, generant centenars de víctimes mortals. En aquest sentit, la sala documenta les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007 a la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren nombroses restes de les víctimes de l’esmentat assalt.

Patrimoni escultòric medieval
El visitant accedeix primer a una galeria que proporciona una panoràmica sobre la Tàrrega medieval i les tensions socials, econòmiques i religioses que, junt amb la pesta negra, va causar el juliol de 1348 l’assalt al call. Aquí és on es mostren per primera vegada en un context museístic escultures de gran valor com cinc dels dotze apòstols de l'antiga església romànico-gòtica o la creu de terme recentment restaurada.

Objectes recuperats a Les Roquetes
El recorregut evoca tot seguit la vida al call i la brutal matança del 1348. Plafons interactius, audiovisuals i efectes sonors endinsen el públic en aquell episodi junt amb objectes com plats, olles, llànties o monedes recuperats en campanyes arqueològiques al carrer de La Font. L’itinerari condueix després a les peces més significatives localitzades a la necròpolis com anells, braçalets, collarets, agulles, gerretes i altres ornaments.

Visita comentada el primer diumenge de cada mes a les 10:30 h.
(Cal reservar prèviament)
Tel. 973 31 29 60 · info@museutarrega.com


ALTRES EXPOSICIONS PERMANENTS
- Antoni Alsina Amils: Un artista entre dos segles (1863 – 1948)
- Sales Nobles de Cal Perelló
- Sales d'Arqueologia


Resta d'horaris:
• De dilluns a divendres, de 12 a 14 h.
• Dissabtes, de 12 a 14 h. i de 18 a 21 h.
• Diumenges i festius, de 12 a 14 h.


Lloc: Museu Comarcal de l'Urgell (Carrer Major, 11)

Organitza: Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega
http://www.museutarrega.cat


Diumenge 12 d'octubre · Dos torns: 11 h. i 12:30 h.
Visites guiades al MUSEU DE LA MECANITZACIÓ AGRÀRIA CAL TREPAT

La fàbrica J. Trepat és un testimoni valuós de la mecanització del camp durant el segle XX. S’hi dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven emblemàtiques màquines agrícoles com garbelladores, dalladores, lligadores,... Durant els anys trenta del segle XX es construïren tretze de les dinou naus actuals. Abans, l’empresa ja havia començat a funcionar des de l’any 1914 en uns petits tallers ubicats al nucli urbà. Fins a finals de segle van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines.

Transició entre la fabricació artesanal i la industrialització
Les naus i la cadena de producció s’han preservat amb molt bon estat, esdevenint un pol de referència per copsar la transició entre la fabricació artesanal i la industrialització contemporània. L’itinerari discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge, sumant una superfície d’exposició de 2.500 m2. Durant el recorregut es poden contemplar màquines, eines i motllos, a més d’audiovisuals que ajuden a interpretar el conjunt.

Visites comentades tots els diumenges a les 11 h. i a les 12:30 h.
(no cal reserva prèvia)

Per altres horaris, cal reservar a:
Tel. 973 311 616 • informacio@museutrepat.cat


Lloc: Avinguda de Josep Trepat Galceran, s/n

Organitza: Museu Cal Trepat
http://www.museutrepat.cat


Dijous 16 d'octubre · 20:30 h.
Cicle de Conferències TRAGÈDIA AL CALL - TÀRREGA 1348: Crisi i tensions socials a l'aljama de Tàrrega vers la primera meitat del segle XIV

Tàrrega convoca un cicle de conferències sobre el seu passat jueu complementant l’obertura de la sala permanent Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 al Museu Comarcal de l’Urgell, on s’exposa el llegat històric de la comunitat hebrea de la vila i destacades peces escultòriques de temàtica religiosa. Els encarregats d’impartir les sessions són especialistes i investigadors que van treballar en la configuració de la sala.

Crisi i tensions socials a l'aljama de Tàrrega vers la primera meitat del segle XIV · A càrrec de Joan Eusebi Garcia Biosca, historiador En aquesta sessió s’exposarà el context social i econòmic que generà el sagnant assalt al call de Tàrrega registrar l’any 1348, fet que generà centenars de víctimes mortals.

Lloc: Museu Comarcal de l'Urgell (Carrer Major, 11)

Organitza: Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega
http://www.museutarrega.cat


Dissabte 18 d'octubre · 17 h.
MERCAT DE LES ANTIGUITATS I DE LES ARTS: Mobles, monedes, segells, llibres, col·leccionisme,...

El Mercat de les Antiguitats i de les Arts se celebra habitualment el tercer dissabte de cada mes, de 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, al carrer del Carme, en ple centre de la ciutat. Acull unes quinze parades amb tota mena d’articles relacionats amb les antiguitats i el col·leccionisme: mobles i utensilis antics, elements decoratius, monedes, segells, llibres, pel·lícules, pins, discos i fins i tot plaques de cava. Brocanters i antiquaris es donen cita en aquest important punt de trobada del sector, on també aprofiten per intercanviar el seu material.

Lloc: Carrer del Carme

Organitza: Centre Cultural de Tàrrega

   Agenda Cultural Urgell 2014
   Diada Nacional
   Monogràfic imatge personal
   Balanç Finances 2013
   presupost2013
   CURSOS D’ALFABETITZACIÓ
   Nereu
   Nereu
   Info Salut
   AECC
   Tàrrega ciència
   Parquin Tarrega
   Parquin Tarrega
   Sindic
   
(c) 2003 Ajuntament de Tàrrega · Avís legal · Política de cookies