Cultura

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 14 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura / Events / Sant Jordi a Tàrrega · Exposició "JAUME PONT: LA POESIA"

Sant Jordi a Tàrrega · Exposició "JAUME PONT: LA POESIA"

Fins al diumenge 30 d'abril · Sala Marsà - Casa de Cultura (Carrer de la Vilanova)
Quan 28/04/2017 a 19:00 a
30/04/2017 a 21:00
On Sala Marsà de la Casa de Cultura (Carrer de La Vilanova)
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Sala Marsà Expo

La Sala Marsà de Tàrrega acull fins al 30 d’abril la primera exposició dedicada a la vida i l’obra del poeta Jaume Pont (Lleida, 1947). La Regidoria de Cultura de la capital de l’Urgell organitza la mostra, emmarcada dins els actes literaris de Sant Jordi. L’escriptor targarí Xavier García s’ha encarregat de dissenyar els continguts de l’exposició, transformant la Sala Marsà en una metafòrica línia de metro que permet al públic transitar per la trajectòria vital i poètica de Jaume Pont. S’hi exhibeix la bibliografia completa de l’autor en un entorn ornamentat amb versos i frases que caracteritzen la seva obra. També s’hi apleguen algunes peces d’art de noms com Benet Rossell o Roser Siré, inspirades en la poesia d’una de les veus més singulars de l’actual panorama català de les lletres. L’exposició es completa amb l’edició d’un llibre, editat també per la Regidoria de Cultura, en què es recullen textos crítics sobre l’obra de Pont. El volum forma part de la Col·lecció Natan i es presentarà al públic el dimarts 18 d’abril.

L’obra del poeta lleidatà ha merescut importants premis nacionals i internacionals. A tall d’exemple li fou concedit l’any 2012 el Premi Europeu Virgile en reconeixement a la seva obra poètica, traduïda tota al francès. Al llarg de la seva trajectòria, l’autor ha editat 9 llibres de poemes, amb traduccions a una dotzena d’idiomes. Debutà amb “Límit(s)” l’any 1976 i ara és a punt de publicar “Càntic d’ombres” mitjançant l’editorial valenciana Perifèric. Jaume Pont és també crític i catedràtic de Literatura Espanyola Moderna a la Universitat de Lleida (UdL). Tanmateix, ha estat professor a les universitats de Barcelona, Poitiers, Nàpols, Illinois, Mar del Plata i Littoral-Côte d’Opale.

Jaume Pont és autor de nou llibres de poemes: Límit(s) (Llibres del Mall, Barcelona, 1976), Els vels de l'eclipsi (Edicions 62, Barcelona, 1980), Jardí bàrbar  (Llibres del Mall, 1981), Divan (Tres i Quatre, València, 1982, premi “Vicent Andrés Estellés” 1982), Raó d'atzar. Poesia 1974-1989 (Edicions 62, 1990. “Premi de la Crítica Serra d'Or 1991”), Vol de cendres (Edicions 62/Empúries 1996, “Premi de la Crítica Serra d´Or 1997”. Edició en francès: Vol de cendres, Ed. Noroît, Montréal, traducció de François-Michel Durazzo), Llibre de La Frontera (Proa, 2000, “Premi Nacional de la Crítica” 2001. Edició en francès: Le livre de la Frontière, Ed. Al Manar, Paris, 2006, traducció de François-Michel Durazzo), Enlloc (Proa, 2007, “Premi Carles Riba 2006. Edició en francès: Nulle part, L’Étoile des Limites. L’Orlie-Fourmagnac, 2017, traducció de François-Michel Durazzo), L’altra llum. Poemes, 1975-2011 (Ed. Pagès, Lleida,) i Càntic d’ombres (2017). El 2012 li va ser atorgat a París el Premi Europeu Virgile de poesia en reconeixement a la seva obra poètica, traduïda en la seva totalitat al francès. Els seus poemes han estat també traduïts al gallec, eusquera, castellà, portuguès, occità (aranès), italià, cors, anglès, alemany, turc, polonès, neerlandès, rus, lituà, àrab, amazic, japonès, mandarí, mandinga, persa, quítxua, romanès, sard, urdú i wòlof.

La seva poesia, arrelada a les contradiccions existents entre paraula, temps, amor i mort, constitueix una recerca insistent de les claus metafísiques que il·luminen l'existència humana. El poeta esdevé la veu de la interrogació i, al seu entorn, el món es relativitza i acaba perdent els seus límits. Una experiència, al capdavall, on el poeta s’acara amb el llenguatge poètic amb radicalitat extrema i les imatges s’obren a un ritual de suggeriments i troballes constants. Dotada d'una força eròtica que frega a cops la veu dels poetes maleïts i dels místics, la poesia de Pont incorpora en molts dels seus poemes les petjades líriques del gresol mediterrani i de la tradició aràbiga. Com ha assenyalat el crític Alex Broch, l’obra de Jaume Pont és “una de les més coherents i suggestives de la nova poesia catalana actual”.

HORARIS:
· Dijous i divendres, de 19 a 21 h
· Dissabte, diumenge i altres dies festius, de 12 a 14 h i de 19 a 21 h

  • Compartir a