Cultura

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura / Notícies / Tàrrega commemora 20 anys dels Premis Culturàlia amb nous reconeixements al món de la cultura i l’associacionisme

Tàrrega commemora 20 anys dels Premis Culturàlia amb nous reconeixements al món de la cultura i l’associacionisme

Publicat el 26-11-2017
Distinció pòstuma al filòleg Quim Capdevila · Guardons també per al músic Ramon Andreu, la periodista Carme Clèries, Creu Roja Tàrrega i el Museu de Guimerà – Vallsanta · La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, lloa el paper de la cultura en els temps difícils
Tàrrega commemora 20 anys dels Premis Culturàlia amb nous reconeixements al món de la cultura i l’associacionisme

Foto de grup dels guardonats amb autoritats i representants d'entitats

Galeria de fotos al nostre Facebook, fent clic aquí

Tàrrega ha distingit una vegada més el món de la cultura i l’associacionisme atorgant els Premis Culturàlia, guardons que commemoren el seu 20è aniversari. Organitzat pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, l’acte de lliurament se celebrà el dissabte 25 de novembre al Teatre Ateneu, sala que s’omplí amb mig miler de persones. El moment més emotiu de la vetllada fou la distinció concedida a títol pòstum al filòleg, sociòleg i historiador Joaquim Capdevila, que morí el passat setembre a l’edat de 50 anys. Fill de la població urgellenca de Maldà, Capdevila ha deixat una profunda empremta en el territori per la seva implicació intel·lectual i social. El guardó fou recollit per la seva companya, Sònia Rubió, i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, on Capdevila exercí de professor.

Els Culturàlia 2017 també homenatjaren el músic targarí Ramon Andreu, el qual destaca internacionalment com a intèrpret de piano, compositor i professor. Ha editat un treball discogràfic amb el cantautor Xavier Ribalta i prepara una peça per commemorar els 40 anys de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega, centre on va fer els seus primers passos artístics. La periodista Carme Clèries fou un altre dels noms protagonistes de la nit en la categoria de targarina fora vila, tot reconeixent la seva trajectòria professional. Actualment Clèries informa des de la secció de política de Catalunya Ràdio. Pel que fa a entitats es distingí la tasca social i solidària de Creu Roja Tàrrega. El premi fou recollit pel seu president, Miquel Àngel Mingote. D’altra banda, el Museu de Guimerà – Vallsanta va rebre el premi comarcal per la seva contribució a la difusió del patrimoni històric de la Vall del Corb. El seu director, Pasqual Prous, recollí el guardó.

“Catalunya se’n sortirà”, diu Forcadell

La 20a edició dels Premis Culturàlia tingué com a convidada d’honor la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. En la seva al·locució lloà el paper de la cultura com a revulsiu en els temps de crisi i, en referència a la situació política actual, afirmà que se sent “esperançada” ja que “Catalunya tirarà endavant i se’n sortirà”. Forcadell, que en tot moment va rebre el caliu del públic de la sala, també dedicà unes paraules a les víctimes de la violència masclista. A la platea, unes butaques buides amb llaços grocs reivindicaren la llibertat per als consellers del Govern i els dos presidents de les entitats sobiranistes empresonats.

Més passió per la cultura

Per la seva part, el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, va reivindicar “més passió per la cultura” mentre que Pep Vall, director del Centre Cultural de Tàrrega, apel·là als valors de “solidaritat i cooperació”. En nom del consistori intervingué Carles Pascual, 1r tinent d’alcalde, que va felicitar el Centre Cultural de Tàrrega per dues dècades de treball al capdavant dels Culturàlia, esforços que s’han traduït en el reconeixement a un centenar de persones i entitats. L’escenografia, obra de Llorenç Corbella, simbolitzà enguany un arbre de la cultura. El grup targarí Diga'ls-Hi Inquiets amenitzà la gala. La figura del guardó també té accent targarí i és realitzada en bronze per l'artista Josep Castellana. El jurat dels Culturàlia el formen representants del Centre Cultural de Tàrrega, l'Ajuntament de Tàrrega, el Consell Comarcal de l'Urgell i la Cambra de Comerç i Indústria de Tàrrega.

Joaquim Capdevila Capdevila, premi intercomarcal a títol pòstum

Els Culturàlia 2017 distingeixen a títol pòstum el filòleg especialitzat en sociologia històrica i semiòtica Joaquim Capdevila i Capdevila, també professor de la Universitat de Lleida (UdL), qui morí el passat 9 de setembre a l’edat de 50 anys. Nascut a Maldà l’any 1967, era llicenciat en Filologia Catalana i en Psicologia i doctor en Lingüística. Fou un prolífic investigador, expert en la història de Tàrrega i la comarca de l’Urgell. Publicà nombrosos estudis sobre el catalanisme dels segles XIX i XX. A la vegada destacà com a membre del consell de redacció d’URTX · Revista d’Humanitats de l’Urgell. També fou membre de la junta de l’Associació Alba.

Carme Clèries Matamala, premi targarí/ina fora vila

Nascuda a Tàrrega, aquesta eminent periodista estudià al Col·legi Sant Josep de la seva ciutat. Per motius laborals, es traslladà a viure a Barcelona, on desenvolupa la feina de redactora de la secció de política a Catalunya Ràdio. Actualment, cobreix la informació relacionada amb el President de la Generalitat de Catalunya i el Govern català. Ha estat vocal 1a de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Lleida.

Ramon Andreu Gené, premi a l’artista

Destacat músic nascut a Tàrrega l’any 1969, brilla internacionalment com a intèrpret de piano. És professor superior de piano, solfeig, transposició, acompanyament, harmonia, contrapunt, composició i instrumentació. Actualment és professor del Conservatori i Escola de Música de Lleida, concretament del Departament de Llenguatge Musical, Harmonia i Fonaments de Composició. Acaba d’editar un treball discogràfic amb el músic targarí Xavier Ribalta dedicat al poeta Josep Piera i ha interpretat diferents concerts arreu del país. Ha estat també director del Cor de Cambra Euterpe, el Cor Eurídice i l’Orquestra de Cambra de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega.

Creu Roja Tàrrega, premi a l’entitat

Creu Roja és una de les organitzacions de voluntariat per antonomàsia del nostre país: fortament arrelada a la societat, dóna respostes integrals a les persones vulnerables des d’una perspectiva de desenvolupament humà i comunitari reforçant les seves capacitats individuals en el seu context social. Creu Roja Tàrrega compta a dia d’avui amb 890 socis i amb 66 voluntaris. El seu president és Miquel Àngel Mingote. Col·labora amb diversos programes socials municipals com el Magatzem d’Aliments Solidaris o el “Sempre acompanyats” dedicat a la gent gran.

Museu de Guimerà – Vallsanta, premi comarcal

Situat al nucli antic de Guimerà (Urgell), aquest equipament museístic alberga diferents peces trobades en les excavacions realitzades al Monestir de Vallsanta entre els anys 1986 i 2008 així com d’altres exposicions temàtiques: els monestirs cistercencs de la comarca, ceràmica ibèrica, creus de terme, mostra dels treballs realitzats per diversos autors sobre les portes velles de Guimerà i audiovisuals. A la segona planta s’hi troba una sala d’audiovisuals i un espai per exposicions culturals i artístiques. A més hi ha una petita botiga on es poden trobar records de la vila de Guimerà. Totes les aportacions econòmiques han estat fetes per particulars.

  • Compartir a