Cultura

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura / Notícies / Tàrrega incorpora un nou exponent d’art urbà amb un mural dedicat al referèndum de l’1 d’octubre

Tàrrega incorpora un nou exponent d’art urbà amb un mural dedicat al referèndum de l’1 d’octubre

Publicat el 09-08-2017
Acció de Tàrrega per la Independència – ANC i la Regidoria de Cultura que s’emmarca dins el projecte artístic STREETRRG
Tàrrega incorpora un nou exponent d’art urbà amb un mural dedicat al referèndum de l’1 d’octubre

Presentació oficial del mural amb l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; l’autor Josep Giribet i la seva ajudant Mireia González; i representants de l’ANC

Tàrrega compta des d’aquesta setmana amb un nou mural d’art urbà. Impulsat per l’entitat Tàrrega per la Independència – Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la Regidoria de Cultura, el treball expressa el suport al dret a decidir i al referèndum del proper 1 d’octubre. El mural, de gran format, és obra de l’artista targarí Josep Giribet i ha pres forma a la cèntrica cantonada dels carrers de Joan Maragall i Astes de Sant Macari. La pintura, realitzada amb la tècnica del grafit, s’emmarca alhora en el projecte d’art urbà STREETRRG, que promou el consistori targarí des de l’any 2015 amb la finalitat d’embellir els carrers de la localitat mitjançant exponents artístics.

Element artístic de gran format

El mural ocupa una superfície de gairebé 120 metres quadrats, amb una alçada equivalent a un edifici de cinc pisos. La imatge plasma una nena damunt una urna amb paperetes escrivint el lema “Decidim el nostre futur”. La paret on es pot admirar l’obra és propietat de l’empresari targarí Paulí Cucurull, establert de fa anys a Mont-real, al Quebec. Tàrrega per la Independència – ANC i la Regidoria de Cultura han expressat l’agraïment a Cucurull per la cessió desinteressada de la paret. En la realització de l’obra, Josep Giribet ha comptat amb l’ajut de Mireia González i Jordi Claramunt. Avui se n’ha fet la presentació oficial amb la presència de l’autor, portaveus de l’ANC i l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló. La primera edil ha manifestat que el mural és una acció transversal que uneix art i compromís social al mateix que temps que contribueix a ornamentar el paisatge urbà.

STREETRRG: 7 creacions arreu de la ciutat

Sumant l’obra de Josep Giribet, el projecte d’art urbà STREETRRG de Tàrrega s’ha traduït fins ara amb 7 creacions arreu de la ciutat. Des de principis de l’any 2015 han deixat la seva empremta a la capital de l’Urgell els artistes Javier Morillas “Snap” (grafit dedicat a l’escriptor Manuel de Pedrolo a l’avinguda de Catalunya); Josep Rodríguez “Tope” (imatge del músic targarí Ramon Carnicer al carrer Capellans); Sixe Paredes (mural abstracte a l’exterior de l’Espai MerCAT); i Sens OC (retrat d’un indígena mexicà en una de les parets que flanquegen l’accés al pàrquing municipal de l’avinguda de Catalunya). A més, un col·lectiu de sis artistes plasmaren un mural a l’Espai Fassina reproduint les lletres de l’abecedari. D'altra banda, alumnes de l’Escola d’Art Ondara decoraren tanques de l'aparcament de l'avinguda de l’Onze de Setembre amb poesia visual sobre la igualtat home-dona.

Tàrrega aposta de fa temps per aquesta tendència artística en alça

Paral·lelament, l’Ajuntament de Tàrrega edità un llibre que cataloga els diferents exponents d’art urbà existents als carrers i places de la ciutat. S’hi referencien 65 elements artístics entre escultures, grafits, murals, majòliques i altres intervencions ornamentals. La publicació, editada en el marc de la Col·lecció Natan (número 40), inclou abundant material gràfic i un plànol de situació per facilitar recorreguts turístics. El llibre és obra de l’escriptor Xavier García a partir d’un inventari de Daniel Sánchez Martínez encarregat pel Museu Comarcal de l’Urgell.

  • Compartir a