Acció Social, Igualtat, Salut i Habitatge

acciosocial@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 311 608
Plaça Major, 1 · (Casa Consistorial) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Acció Social, Igualtat, Salut i Habitatge / Esdeveniments / Votació popular: "POSEM NOM A LA BIBLIOTECA DE TÀRREGA"

Votació popular: "POSEM NOM A LA BIBLIOTECA DE TÀRREGA"

Fins al diumenge 20 d'octubre · On-line i presencialment en diferents punts de la ciutat
Quan 15/10/2019 a 00:00 a
20/10/2019 a 23:55
On Biblioteca Comarcal (Plaça de Sant Antoni)
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Logo Biblioteca

Les associacions femenines de Tàrrega impulsen una votació popular per escollir el nom de dona que identificarà la Biblioteca Comarcal de la localitat. La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega amb la voluntat de pal·liar la desigualtat de gènere existent en el nomenclàtor de carrers i equipaments de la ciutat. Les entitats que impulsen l’acció són Dones Arrel, Fòrum Femení d’Opinió, L’Èxit, Comissió de Gènere La Soll, Comissió de Gènere Agrat, Dones Verge del Pedregal i APADOC (Associació de Persones Afectades de Dolor Crònic).

Sota el lema ‘Posem nom a la Biblioteca’, es proposen cinc candidatures corresponents a dones targarines del segle XX vinculades a les lletres, la docència i les arts. Els perfils biogràfics s’han obtingut a partir del treball de recerca ‘On són les dones targarines?’ de la Regidoria d’IgualtatLes candidatures són:

· Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924-2012): expertes llibreteres amb un ampli coneixement bibliogràfic. Fins al 2002, any de tancament de la seva llibreria, van ser una referència per a moltes lectores i lectors tant de Tàrrega com de fora vila.

· Maria Teresa Pintó Pijuan (1930-2017): religiosa, música, pedagoga i mestra que edità mètodes didàctics d’EGB impartits en molts col·legis arreu de l’Estat. També va ser autora dels textos ‘Teoria de la música’ dels conservatoris de l’Aragó.

· Dúnia Lorda Vidal (1965–1999): il·lustradora i pintora que desenvolupà bona part de la seva tasca al diari Avui. També il·lustrà llibres i portades de discos musicals.

· Alba Güell Roca (1900-1997): mestra i activista cultural que cedia la biblioteca personal al seu alumnat per fomentar la lectura. Fou represaliada per impartir la docència en llengua catalana.

· Josefina Solsona Querol (1907-1960): escriptora que conreà diversos gèneres com contes, narrativa infantil i juvenil, novel·la sentimental i teatre de comèdia.

Com participar-hi?

El procés participatiu es basa en un sistema de votació popular on-line ( o bé de forma presencial, en horari d’obertura, a les urnes situades a l’Ajuntament de Tàrrega, la Biblioteca Comarcal, l’Aula d’Extensió Universitària - Teatre Ateneu, el Centre Cívic – Casal de Gent Gran, el Centre d’Entitats, la Regidoria d’Igualtat i centres de secundària del municipi. Als punts on s’ubiquen les urnes i als establiments de Foment Tàrrega es poden obtenir les butlletes de votació. La recepció de vots finalitzarà el proper 20 d’octubre i el resultat es farà públic abans de finalitzar el present mes.

La iniciativa per posar un nom de dona a la Biblioteca es convoca just quan aquest equipament cultural compleix 25 anys de la seva posada en funcionament. Només el 7% dels carrers de Tàrrega porten el nom d’un personatge històric femení (els carrers amb nom d’un personatge històric masculí suposen el 23%). A més, els dos centres públics de secundària de la ciutat porten el nom d’un personatge històric masculí.

  • Compartir a