Acció Social Associativa, Igualtat i Salut

acciosocial@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 311 608
Plaça Major, 1 · (Casa Consistorial) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Acció Social Associativa, Igualtat i Salut / Notícies / Tàrrega reivindica una igualtat de gènere efectiva i posa en valor el feminisme com a eina de transformació social

Tàrrega reivindica una igualtat de gènere efectiva i posa en valor el feminisme com a eina de transformació social

Publicat el 09-03-2020
Lectura del Manifest institucional a la Plaça Major amb participació del teixit associatiu · La capital de l’Urgell també recorda les víctimes de violència masclista des de l’1 de gener de 2020 · Continuen fins al 19 de març les activitats de sensibilització
Tàrrega reivindica una igualtat de gènere efectiva i posa en valor el feminisme com a eina de transformació social

Lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones 8M 2020, avui a la Plaça Major de Tàrrega

FeminismeTàrrega ha fet sentir la seva veu en favor de l’apoderament femení amb la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones, acte que s’ha traslladat a avui dilluns per donar suport a la vaga feminista del 8M. La Plaça Major ha estat el marc de la trobada reivindicativa que han convocat l’Ajuntament de Tàrrega, el Consell Comarcal de l’Urgell i el teixit associatiu representat per Dones Arrel, Fòrum Femení d’Opinió, APADOC, L’Èxit i Dones Verge del Pedregal. Portaveus de les entitats s’han alternat en la lectura del Manifest conjuntament amb la regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan; la consellera comarcal Sílvia Fernández; i l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. Regidores i regidors de tots els grups municipals, Mossos d’Esquadra, Policia Local, CAP i ciutadania han secundat un acte en què s’ha dit prou “al sexisme, al patriarcat, a la violència contra les dones i al lideratge polític masclista”.

El Manifest, redactat per les entitats municipalistes, també reclama posar fi a les desigualtats salarials a les empreses; que la maternitat no sigui motiu d’expulsió ni discriminació en el món laboral; que l’educació sigui inclusiva i feminista; i insta els consistoris a incorporar la perspectiva de gènere i les polítiques d’igualtat als seus plans d’acció. En aquesta línia s’ha pronunciat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú: “encara hi ha molta feina a fer en el conjunt de la societat per gaudir d’una igualtat plena i efectiva”. Malgrat tot, ha recordat que a l’arc consistorial de Tàrrega hi ha actualment més dones que homes (10 de 17 edils) a l’igual que a l’Equip de Govern (6 dones en front de 4 homes).

Tot seguit també s’han enumerat les fites socials assolides per les dones gràcies al moviment feminista. Aquest és l’eix, precisament, de la campanya que la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega impulsa enguany en el marc del 8M. Són drets tan fonamentals com votar, decidir sobre la voluntat de ser mare, denunciar i castigar la violència sexista, obrir un compte bancari sense permís d’un home, accedir a la universitat i a l’esport professional, dur pantalons,... La campanya du per nom “Si ets dona i... agraeix-li-ho a una feminista” i divulga una catorzena de missatges a través de xapes, cartells, enganxines, fulletons i lones en façanes d’edificis. L’acte s’ha tancat recordant el nom de les quinze dones assassinades a mans de la seva parella o ex-parella i d’una nena a mans del seu pare des de l’1 de gener de 2020 a l’Estat espanyol. Tàrrega ha expressat així una vegada més la seva ferma condemna vers la violència masclista, una xacra que malauradament no s’atura.

8M2020 CampanyaConcurs fotogràfic a Instagram
Els suports de la campanya són un vídeo difós a les xarxes socials, xapes, cartells, enganxines, desplegables i lones en façanes d’edificis públics. El material físic es distribuirà pels comerços adherits a Foment Tàrrega, espais municipals, escoles i instituts. El vídeo s’ha enregistrat amb la col·laboració del taller d’arts escèniques Cruma i ha sumat la participació de nenes i joves. Alhora es convoca un concurs fotogràfic a Instagram amb el hashtag #graciesfeminismes8M. Fins al 10 de març s’anima tothom a fer fotos creatives on apareguin les xapes i els adhesius de la campanya, etiquetant @acciocomunitaria i @fomenttarrega. La imatge més original guanyarà un val de compra de Foment Tàrrega per import de 100 euros.

Consulteu aquí el fulletó amb les activitats i missatges de la campanya

Més activitats fins al 19 de març

Diumenge 15 de març, a 2/4 de 12 del migdia, a l’Espai Molí del Talladell
Concert "ON SÓN LES DONES MÚSIQUES" a càrrec de WALKIN’ ROOTS + Degustació de formatges amb l’ANNA BOLEDA, ramadera i productora + Exposició de farratges ecològics amb ALBA LAMO, pagesa agroecològica. Reconeixement a cantants, compositores i cantautores femenines. Walkin’ Roots és un duet format per Judith Estadella Hueso i Santi de Pablo Ruiz, que oferiran un concert amb cançons composades per dones, interpretades per dones i amb lletres no sexistes ni masclistes. Organitza: EMD El Talladell i Regidoria d’Igualtat. Entrada gratuïta.

Dijous 19 de març, a les 8 del vespre, al Local de la Societat Ateneu (Plaça del Carme)
El Fòrum Femení d’Opinió presenta la conferència "L’AMOR DES D’UN PUNT DE VISTA FEMINISTA" a càrrec de l’escriptora i periodista Montse Barderi Palau. Escriptora, periodista i filòsofa, especialista en estudis de gènere i autora de nou llibres tant de literatura com de filosofia pràctica. Traduïda a l'italià, romanès i portuguès.

  • Compartir a