Acció Social Associativa, Igualtat i Salut

acciosocial@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 311 608
Plaça Major, 1 · (Casa Consistorial) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Acció Social Associativa, Igualtat i Salut / Notícies / Tàrrega expressa el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes

Tàrrega expressa el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes

Publicat el 25-11-2020
La Plaça Major acull l’acte institucional del 25N amb la lectura del Manifest i un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència de gènere · La capital de l’Urgell desenvolupa fins al 10 de desembre un programa d'activitats de conscienciació coordinat per la Regidoria d’Igualtat
Tàrrega expressa el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes

Lectura del Manifest davant la Casa Consistorial de Tàrrega, avui dimecres 25N

Tàrrega ha expressat avui el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes. En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la Plaça Major ha acollit l’acte institucional del 25N a la capital de l’Urgell, durant el qual s’ha llegit el Manifest de l’Institut Català de les Dones. També s’ha fet un minut de silenci en memòria de les dones assassinades per violència masclista, culminat amb un llarg aplaudiment. Han participat a la trobada representants de tots els grups de l’arc consistorial amb l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú al capdavant. S’hi han sumat el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells; Policia Local; Mossos d’Esquadra; teixit associatiu i ciutadania.

“El temps s’ha esgotat per als agressors masclistes. No hi haurà espai per a la impunitat”, proclama el Manifest. “Els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”, també es denuncia al text. En aquest sentit, l’alcaldessa ha declarat que “cal accentuar la prevenció contra la violència masclista ja que aquesta xacra social, malauradament, no remet”. En aquest sentit, el Consell Comarcal de l’Urgell ha informat que durant aquest any ha atès 46 dones que han estat derivades a serveis psicològics i/o d’advocacia. D’aquestes, 22 eren víctimes de violència de gènere, física o psicològica, així com d’agressions sexuals.

D’altra banda, per avui dimecres també es prevista a la plaça Major una segona concentració a 2/4 de 8 del vespre amb una encesa simbòlica de llums mitjançant els telèfons mòbils, sota el lema “Una llum, un feminicidi”. A més, la Font del Pati de Tàrrega s’il·lumina de color lila. D’altra banda, la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega coordina un programa d’actes de sensibilització fins al 10 de desembre dins la campanya “Digues Prou, No Estàs Sola”, que es desenvolupa cada any des del 2014. Val a dir que el passat diumenge 22 Tàrrega se sumà també a la Cadena Feminista.

PROGRAMA D'ACTES (PDF)

Conferències i arts escèniques

El cicle d’activitats prosseguirà el dijous 26 de novembre amb la conferència virtual “La no història de la dona” a càrrec de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà (19:30h, Biblioteca). En una trobada online, la ponent posarà de relleu les restriccions i impediments socials que han patit les dones al llarg dels segles. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia.

El divendres 27 (20h, Espai MerCAT) prendrà el relleu l’espectacle teatral 'Ofec!' de la companyia Les Cícliques, que denuncia l’opressió de la violència imposada pel sistema patriarcal a les dones (aforament limitat i reserva prèvia).

Posteriorment, el dijous 10 de desembre (19h) s’impartirà online la xerrada “Violències sexuals i mitjans de comunicació” amb Ana Burgos García, antropòloga, periodista i coordinadora de l’Observatori Noctàmbul@s.

Exposicions a la Biblioteca i al barri del Sol Ixent

L’apartat d’exposicions presentarà Amparo Poch i Gascón. El compromís d’una dona lliure” a la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell. La mostra, que s’obrirà properament, fa un recorregut sobre la trajectòria vital i professional de la destacada metgessa, escriptora, activista, anarcofeminista i cofundadora el 1934 de la revista ‘Mujeres Libres’. Pionera en aquest àmbit, l’Amparo lluità a favor dels drets sexuals i reproductius de les dones i la seva manera d’entendre la medicina des de la militància social. Al mateix temps, el barri del Sol Ixent acollirà la instal·lació “Mirabal”, una producció de la Regidoria d’Igualtat que simbolitza una gàbia d’on pengen un miler de cadenes en record de les dones assassinades per violència masclista.

Material pedagògic per a entitats, associacions i centres educatius

Fruit de les diverses accions desenvolupades d’uns anys ençà dins la campanya “Digues prou, no estàs sola”, Tàrrega disposa d’un ampli ventall de material didàctic per prevenir i lluitar contra la violència masclista. La Regidoria d’Igualtat ha aplegat banderoles, fulletons, “violentòmetres” i punts de llibre en un lot que es posa a disposició dels centres educatius i entitats. També s’hi ha afegit una nova guia de recursos pedagògics editada aquest any pel consistori. La regidora d’Acció Social Associativa i Igualtat, Assumpta Pijuan, ha destacat “la implicació del teixit associatiu, que cada any ens ajuda a alçar la veu contra aquesta xacra i a construir una societat que defensa els drets fonamentals de les dones”. La iniciativa ‘Digues prou, no estàs sola’ integra esforços d’entitats, institucions i persones a títol individual que reafirmen el lema “Juntes som més fortes”.

  • Compartir a