Acció Social Associativa, Igualtat i Salut

acciosocial@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 311 608
Plaça Major, 1 · (Casa Consistorial) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Acció Social Associativa, Igualtat i Salut / Notícies / Tàrrega commemora el Dia Internacional de les Dones amb la lectura del Manifest a càrrec d’associacions femenines

Tàrrega commemora el Dia Internacional de les Dones amb la lectura del Manifest a càrrec d’associacions femenines

Publicat el 07-03-2018
L’acte institucional s’ha avançat al dia 7 com a expressió de suport a la Vaga Feminista del 8 de març · El text condemna les diferències salarials entre dones i homes com a forma de “violència econòmica”
Tàrrega commemora el Dia Internacional de les Dones amb la lectura del Manifest a càrrec d’associacions femenines

Acte institucional celebrat avui a la Casa Consistorial en honor al Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Tàrrega ha celebrat avui a la tarda el seu acte institucional en honor al Dia Internacional de les Dones. La capital de l’Urgell ha avançat la commemoració d’enguany a la vigília per a expressar el seu suport a les reivindicacions de la Vaga Feminista convocada el dia 8 de març. La Sala de Plens de la Casa Consistorial ha acollit la lectura del Manifest amb la presència de l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; la regidora de Polítiques d’Igualtat, Núria Franquesa; regidores i regidors de l’arc consistorial; i representants d’associacions de dones del municipi: Fòrum Femení d’Opinió, Dones Arrel, APADOC i Verge del Pedregal del Talladell. També hi han participat representats dels Mossos d’Esquadra.

El manifest posa l’accent en el dret prioritari a la participació social i política de les dones a la vegada que alerta de les diferències de salaris entre homes i dones com a forma de “violència econòmica”. En aquest sentit, l’anomenada “bretxa salarial” és un dels eixos de la Vaga Feminista.

La lectura del Manifest s’ha emmarcat dins l’extens cicle de propostes que Tàrrega organitza fins al maig a favor de la plena igualtat de gènere. Sota l’organització de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, el programa s’emmarca alhora dins la campanya #SiguesSúperIgual, la qual potencia accions de sensibilització contra les conductes masclistes i divulga la figura de dones targarines rellevants del segle XX.

Tàrrega ofereix fins al maig un ampli ventall d’activitats lúdiques i pedagògiques a favor de la igualtat de gènere. El programa s’emmarca alhora dins la campanya #SiguesSúperIgual, la qual reivindica l’equivalència entre gèneres com a principi essencial de la societat. A la vegada, continua potenciant accions de sensibilització contra les conductes masclistes i divulgant la figura de dones targarines rellevants del segle XX.

Quarta edició del concurs de “lip dub”

Conferències, tallers, publicacions, concerts, exposicions i cinema integren el cicle. Com activitat destacada sobresurt la quarta edició del concurs de “lip dub”. Així, s’ha convidat entitats i centres educatius a expressar missatges a favor de la igualtat mitjançant vídeos en què se sincronitzen gestos i moviments amb una cançó. El lliurament de premis tindrà lloc el dijous 15 de març (19:30h, Casa Consistorial). Els enregistraments es difondran a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Tàrrega.SuperIgual

Conferències, tallers i cursos

El dijous 8 de març el Consell Comarcal de l’Urgell organitza la conferència “Com créixer interiorment de manera equilibrada” amb el psicopedagog Daniel Gabarró (19h, Sala Infraestructures.Cat). Una altra proposta formativa serà el curs titulat “Feminisme(s) per a principiants”, que s’iniciarà el dissabte 17 de març (10h, Biblioteca).

Abril, mes de publicacions

On són les dones targarinesL’abril, quan és moment de presentacions literàries, Tàrrega publicarà el quart volum de la col·lecció de llibres infantils “On són les dones targarines?”, dedicat a la poetessa i política Josefina Vidal Morera. La presentació tindrà lloc el dimarts 17 d’abril (18h, Biblioteca). D’altra banda, el dijous 19 d’abril veurà la llum el número 31 d’URTX Revista d’Humanitat de l’Urgell amb un dossier dedicat a la biografia de dones targarines que van destacar per la seva trajectòria vital i professional (20h, Casa Consistorial). També en relació al món del coneixement, Tàrrega convocarà el dissabte 28 d’abril una “viquimarató” durant la qual s’incorporaran continguts sobre dones targarines a la Viquipèdia (10h, Biblioteca).

Exposicions

Biblioteca de Tàrrega Pel que fa a exposicions, la Biblioteca Comarcal exhibeix fins al 28 de març la mostra didàctica “Setze jutgesses per al 2016”, un reconeixement a les dones que s’han fet un lloc al panorama musical català del moment. L’exposició està produïda per l’Institut Català de les Dones i la revista Enderrock. Una altra proposta tindrà com a escenari el Museu Comarcal de l’Urgell del 6 d’abril al 27 de maig: “On són les dones targarines?” acostarà al visitant biografies femenines que brillaren en àmbits de la societat si bé encara romanen en l’anonimat. Paral·lelament, els aparadors dels establiments de Foment Targarí exhibiran plafons de la campanya #SiguesSúperIgual.

Cinema fet per dones

Cinemes Majèstic també s’han sumat al programa i del 9 al 12 de març projectaran la pel·lícula “Un pliegue en el tiempo”, interpretat, escrit i dirigit per dones. El film s’estrena ara just quan Hollywood reivindica un major reconeixement de les dones dins la producció cinematogràfica. El programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones a Tàrrega compta amb el suport del Consell Comarcal de l’Urgell, la Diputació de Lleida, l’Institut Català de les Dones i la Direcció General de Joventut.

Consulteu aquí el fulletó amb les activitats organitzades per l’Ajuntament de Tàrrega

  • Compartir a