Acció Social Associativa, Igualtat i Salut

De dilluns a divendres, de 8 h. a 15 h.
973 314 161
Carrer de Sant Pelegrí, 74 (Oficina d'Acció Social) · 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Acció Social Associativa, Igualtat i Salut / Notícies / La Marató de Donants de Sang i Plasma de Tàrrega aconsegueix 158 donacions

La Marató de Donants de Sang i Plasma de Tàrrega aconsegueix 158 donacions

Publicat el 18-12-2021
Hi participen fins a 191 persones, amb un total de 147 donacions de sang i 11 de plasma · La capital de l'Urgell tanca el 2021 aconseguint 97 unitats de plasma front les 56 del 2020
La Marató de Donants de Sang i Plasma de Tàrrega aconsegueix 158 donacions

Imatge de la jornada de donació que va acollir ahir el Casal Cívic de Tàrrega

La Marató de Donants de Sang i Plasma de Tàrrega s’ha tancat amb un balanç de 147 donacions de sang, 11 donacions de plasma i 33 persones que no han pogut donar sang per algun motiu. En aquesta convocatòria fins a 191 persones van respondre la crida feta pel Banc de Sang i Teixits, que destaca l’increment de les donacions de plasma registrades a la capital de l’Urgell durant el 2021. La ciutat tanca l’any sumant 601 donacions de sang i de plasma.

Recordem que el passat mes de maig Tàrrega es va convertir en el primer municipi de la província de Lleida en coordinar una jornada de donació exclusiva de plasma. Al 2020, 56 persones van donar plasma i per poder avançar cap a l’autosuficiència, calia doblar la donació al territori targarí. L’objectiu s’ha aconseguit, ja que enguany s’han aconseguit 97 donacions de plasma. Fita que ja estat possible gràcies al compromís de la ciutadania de la capital de l’Urgell, com recalca la regidora d’Acció Social Associativa, Igualtat i Salut, Assumpta Pijuan.

La jornada d’ahir s’emmarca en la campanya de Nadal del Banc de Sang, amb l’objectiu d’aconseguir les màximes donacions possibles durant aquestes dates, època en què les donacions baixen al voltant del 25%. Les necessitats diàries de sang no paren de créixer des del mes de setembre. Ara caldria superar les 1.100 donacions diàries per garantir els tractaments dels pacients.

El Banc de Sang té unes reserves de seguretat per donar resposta a possibles situacions d’emergència. Amb l’augment de l’activitat, les reserves se situen ara a les 6.000 unitats. La xifra ideal són 10.000.

Donar sang, un hàbit cívic

Donació de SangDe cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Al web donarsang.gencat.cat hi ha tota la informació relacionada amb la donació de sang: preguntes freqüents, usos de la sang, punts de donació fixos i mòbils i notícies relacionades amb la donació.

Qui pot donar sang?

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  • Tenir més de 18 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web donarsang.gencat.cat es dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

  • Compartir a