Acció Social Associativa, Igualtat i Salut

acciosocial@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 311 608
Plaça Major, 1 · (Casa Consistorial) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Acció Social Associativa, Igualtat i Salut / Notícies / L'Ajuntament de Tàrrega presenta un llibre que divulga la biografia de l’artista plàstica conceptual Olga L. Pijoan, nascuda a la ciutat

L'Ajuntament de Tàrrega presenta un llibre que divulga la biografia de l’artista plàstica conceptual Olga L. Pijoan, nascuda a la ciutat

Publicat el 11-11-2018
Cinquè volum de la col·lecció de contes infantils dedicats a dones targarines rellevants i publicats per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat · El format de conte apropa als més petits la figura i l'obra de dones destacades del municipi alhora que s'omple el buit de documentació existent en aquest àmbit

L’Ajuntament de Tàrrega ha presentat un llibre sobre la trajectòria vital i professional de l’artista plàstica Olga L. Pijoan (Tàrrega, 1952 - San Rafael del Sur - Nicaragua, 1997). La creadora targarina fou pionera a Catalunya en el camp artístic conceptual i algunes de les seves obres expressaven una clara reivindicació feminista. El llibre, editat per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, forma part de la col·lecció “On són les dones targarines?”, biografies femenines narrades com un conte infantil. El format de conte permet apropar didàcticament als més petits la vida de les dones ressenyades.

El col·lectiu Les 8 Olgues, format per 8 nenes i joves d’entre 6 i 18 anys, han creat les il·lustracions del llibre

El text del nou volum és obra de Joan Francesc Dalmau Llagostera mentre que el col·lectiu Les 8 Olgues s’ha encarregat de les il·lustracions. Les 8 Olgues està format per 8 nenes i joves d’entre 6 i 18 anys que han treballat de forma cooperativa per crear les il·lustracions sota la direcció de Lluïsa Gabarra Labad. El mateix procés creatiu és un homenatge a l’Olga L. Pijoan i a la seva última etapa en què treballà la pintura mural amb infants.

Presentació amb el seu fill Àlex

L’acte de presentació tingué lloc a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega el passat 10 de novembre amb la presència del fill de l’homenatjada, Àlex Govers Pijoan, qui agraí el treball de divulgació vers la figura de la seva mare. També valorà molt positivament la iniciativa del consistori de posar en valor la tasca de les dones que excel·liren en els seus àmbits professionals. L’Àlex resideix a Brussel·les i es desplaçà expressament a Tàrrega per assistir a la presentació del llibre. Per la seva part, el regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, subratllà el treball de recerca que permet omplir el buit de documentació i de bibliografia en relació a dones targarines destacades.

El llibre dedicat a Olga L. Pijoan traça un recorregut per la seva vida a Tàrrega, Barcelona o Girona entre altres localitats incidint en la seva producció artística, pionera en el marc del moviment conceptual a Catalunya a principis dels anys 70. La dècada dels 90 s’establí a Nicaragua, on impartí tallers infantils de muralisme amb finalitats humanitàries, fent palès el seu caràcter solidari i altruista.

Olga L Pijoan

“On són les dones targarines?”

La col·lecció “On són les dones targarines?” s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 - 1997), al qual seguiren els números dedicats a l'actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 - 2000); i l'escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932). El format de conte permet apropar didàcticament als més petits la vida i l’obra de les dones ressenyades. Val a dir que la capital de l’Urgell dedicà el passat maig una exposició a aquestes i altres dones targarines destacades del segle XX, integrada per plafons, fotografies, documents i objectes personals.

  • Compartir a