TRANS-DOCUMENTAR 2024: Presentació dels treballs de creació de les residències artístiques a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell
Quan | 24/07/2024 |
---|---|
On | Arxiu Comarcal de l'Urgell (carrer de les Sitges, 4) |
Assistents |
Activitat gratuïta |
Afegeix un esdeveniment al calendari |
![]() ![]() |
L’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR) acull durant aquest mes de juliol els quatre investigadors seleccionats en la 7a edició del programa de residències creatives que es desenvolupa a Tàrrega. La iniciativa fomenta la reflexió i la recerca per part d’artistes i investigadors de diverses disciplines al voltant de documents custodiats a l’ACUR. Així, l’ACUR posa a disposició el seu fons per tal de dur a terme els treballs de creació i recerca. El projecte es caracteritza per facilitar l’intercanvi, el diàleg cultural i la interacció entre artistes i investigadors residents i la ciutadania.
La presentació dels quatre projectes al públic, en el marc de les jornades 'Transdocumentar 2024', se celebrarà el dimecres 24 de juliol (7 tarda) al mateix Arxiu. La tria de propostes ha anat a càrrec d’un comitè format per arxivers, historiadors, professors universitaris i artistes de prestigi reconegut.
Els projectes seleccionats
‘Horitzons de grandesa’ de Miguel Alejos se centra en l'articulació de relacions hipotètiques i subalternes entre materials provinents de la revisió dels espais arquitectònics i industrials vinculats a la història del Canal d'Urgell i les formes en què la classe treballadora habita i treballa aquestes estructures.
Per la seva banda, Katya Afonina, artista multidisciplinar de Minsk (Bielorússia) presenta ‘Probably, still life’, que explora els mecanismes psicològics associats a l'existència en el sistema capitalista i estudia el món material com un fenomen especial com un organisme viu.
El tercer dels projectes el protagonitza Òscar Clarissó, amb ‘La fúria del silenci’, on tracta d'establir una nova mirada sobre la manipulació de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell i generar un projecte artístic basat en la compilació d'un dispositiu d'arxius vinculats amb realitats LGTBIQ+ a l’Urgell.
Finalment, la recerca de Roger Romagosa, titulada 'L’Ofegat respira', consisteix a localitzar l'element i descriure'l mitjançant diverses disciplines artístiques a mesura que s'aprofundeixi en la seva exploració. En aquest cas, vincula el Castell de l’Ofegat i l’abocador comarcal.
Les residències de creació, recerca i investigació compten amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell.