Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge / Notícies / Tàrrega estrena un espai permanent de divulgació de la imatgeria festiva a l'Espai MerCAT

Tàrrega estrena un espai permanent de divulgació de la imatgeria festiva a l'Espai MerCAT

Publicat el 17-09-2023
Iniciativa impulsada per l'Ajuntament i entitats de cultura popular de la localitat per acostar el bestiari a la ciutadania · El nou equipament acollirà elements com l’Àliga petita, l’Home de la Barra, La Verreta i Lo Tossino, els Cavallets, la Targafera, els Nans, els Gegants Tararots o el Drac de Tàrrega
Tàrrega estrena un espai permanent de divulgació de la imatgeria festiva a l'Espai MerCAT

Imatge de la presentació del nou equipament per conservar i difondre el bestiari targarí

Tàrrega disposa des d’ara d’un nou espai expositiu permanent de la seva imatgeria festiva i tradició de cultura popular. L’Espai de la Imatgeria Festiva de la capital de l’Urgell s’ha habilitat en un dels locals exteriors de l’Espai MerCAT, propietat de l’Ajuntament, que fins ara havia acollit exposicions de treballs d’alumnes de l’Escola d’Art Ondara en el marc de la campanya “Reobrim els aparadors buits”. El nou equipament, ja visitable, es convertirà en la nova llar per a molts dels elements del folklore local. És el cas de l’Àliga petita, l’Home de la Barra, La Verreta i Lo Tossino, els Cavallets, la Targafera, els Nans, els Gegants Tararots i el Drac de Tàrrega. Aquest nou espai permetrà guardar en un estat òptim de conservació aquestes figures tot acostant-les a la ciutadania.

D’aquesta manera, aquest nou atractiu per al públic visitant s’afegeix a la vitrina existent al xamfrà del carrer de les Piques amb el carrer de la Vilanova, que allotja els gegants i els capgrossos de la Fal·lera Gegantera, i al vestíbul de l'Ajuntament, on s'hi pot visitar l'Àliga de Tàrrega. La resta dels elements de cultura popular targarina, fins ara, es guardaven en magatzems particulars o propietat de les entitats que les custodien. “Ara oferim l’oportunitat de gaudir de la imatgeria festiva de la nostra ciutat cada dia de l’any”, ha afirmat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú en la presentació del nou equipament cultural. De la mateixa manera, la primera edil sosté que “fem un reconeixement a totes les persones que han preservat les nostres figures durant anys”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Miquel Nadal, ha explicat que “amb l’Espai de la Imatgeria Festiva de Tàrrega donem resposta a una demanda social existent amb la finalitat que esdevingui no solament un espai de conservació sinó també per donar a conèixer i difondre les festes tradicionals i populars”. En aquest sentit, l’equipament, visitable els 365 dies de l'any des de l'exterior, inclou un vinil adhesiu amb les fitxes tècniques de cadascun dels elements exposats per tal que els visitants en coneguin dades com ara l'any de construcció, el material, les mides, el pes o les persones portants.

L’Espai de la Imatgeria Festiva de Tàrrega és una iniciativa impulsada per la Regidoria de Cultura conjuntament amb les colles de cultura popular de la ciutat, que han avançat que és previst incrementar els elements exposats en un futur. Així, a banda del bestiari local també s’hi podria contemplar el vestuari de colles com l’Esbart Albada, les Gitanes de La Soll, les Arquets o la Coral Infantil Mestre Güell.  La presentació de l’espai s’ha celebrat aquest dijous al migdia amb la participació del president de la BAT, Joan Ribó; la presidenta de l'Associació Guixanet, Maria Navarro; el president de la Fal·lera Gegantera, Pere Agea; la dissenyadora gràfica autora de la imatge de l'Espai, Marta Palou (Patagraphics); així com l’anterior regidor de Cultura, Carlos Vílchez.

Val a dir que la BAT, Guixanet i la Fal·lera Gegantera cedeixen en dipòsit a l’Ajuntament els diversos elements per tal d’exposar-los i conservar-los a la nova ubicació. Ara bé, com que les figures sortiran quan hagin de participar en festes, cercaviles o altres actes no sempre seran tots al nou espai.

LLISTAT D'ELEMENTS QUE S'EXPOSARAN

  • Àliga petita. Mides: 1,52 x 1,15 × 1,43 metres · Pes: 14 quilograms · Feta amb resina i fibra de vidre · Construcció d’Agnès Pla, 2017.
  • L’Home de la Barra. Mides: 2,40 × 0,60 × 0,23 metres · Pes: 10 quilograms · Fet de ferro, fibra de vidre, escuma i roba · Construcció de Miquel Florensa (constructor original Miquel del Bitxo, ca. 1878).
  • La Verreta. Mides: 2,80 × 0,85 × 1,78 metres · Pes: 25 quilograms · Feta de resina i fibra de vidre, estructura d’alumini · Construcció d’Agnès Pla, 2017.
  • El Ball de cavallets de moros i cristians. Mides: 1,55 × 0,84 × 1,42 metres · Pes: 7 quilograms · Elaborats amb resina i fibra de vidre · Construcció d’Agnès Pla, 2013.
  • La Targafera. Mides: 1,55 × 1,50 × 2,57 metres · Pes: 20 quilograms · Feta de resina i fibra de vidre · Construcció d’Agnès Pla, 2019.
  • Lo Tossino. Mides: 1,76 × 0,90 × 2,99 metres · Pes: 60 quilograms · Fet de resina i fibra de vidre · Construcció d’Agnès Pla, 2011.
  • Grallinot i Mamellona (Gegants Tararots). Mides: 2,65 × 1,10 × 0,98 metres · Pes: 31 i 38 quilograms · Fets de resina, fibra de vidre i tela de cotó · Construcció d’Agnès Pla, 2015.
  • Guantxo, Guixanet, Pio i Rosalia (els Nans de Tàrrega). Mides: 0,90 × 0,65 × 0,67 metres · Pes: 14 quilograms · Fets de resina i fibra de vidre · Construcció d’Agnès Pla, 2008.
  • El Drac de Tàrrega. Mides: 2,50 × 2 × 1 metres · Pes: 24 quilograms · Fet de fibra de vidre, alumini i roba de cotó · Construcció de l’Associació Grup de Teatre BAT, 1989.
  • Compartir a