Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge / Notícies / Tàrrega presenta la restauració dels gegants centenaris de la Mercè en el marc de la Festa Major 2024

Tàrrega presenta la restauració dels gegants centenaris de la Mercè en el marc de la Festa Major 2024

Publicat el 13-05-2024
Protagonistes de la 35a trobada de la Fal·lera Gegantera, que aplega una cinquantena de colles de tot Catalunya · Datada del 1870, la parella de figures ha estat objecte d’una acurada intervenció a càrrec del Taller Avall de Reus i s'exposarà de forma permanent a la Casa Consistorial
Tàrrega presenta la restauració dels gegants centenaris de la Mercè en el marc de la Festa Major 2024

Presentació dels gegants centenaris de la Mercè el diumenge 12 de maig · Foto Eva Balcells

La 35a Trobada de Gegants i Capgrossos de Tàrrega, celebrada el diumenge 12 de maig en el marc de la Festa Major, ha tingut com a protagonistes indiscutibles els gegants centenaris del barri de la Mercè. Ambdues figures, de 154 anys d’antiguitat, han tornat a desfilar pels carrers de la capital de l’Urgell després de sotmetre’s a un acurat procés de restauració. Ho han fet acompanyades per una cinquantena de colles geganteres d’arreu de Catalunya, set de les quals també superen el segle d’història.

Organitzada per la Fal·lera Gegantera, la trobada ha aplegat 147 figures, entre les quals no han faltat els gegants de Falset, Montbrió del Camp, Vilassar de Dalt, Linyola o Falset per esmentar-ne unes quantes. Els gegants centenaris de la Mercè han estat restaurats pel Taller Avall de Reus, procés gràcies al qual han recuperat l’aspecte original.

En el transcurs de la intervenció, que s’ha allargat dos anys, s’han pogut recuperar, per exemple, els ulls originals de vidre d’ambdues figures, les quals simbolitzen els comtes de Barcelona Ramon Berenguer I i Almodis. L’acció també ha permès descobrir que el gegant de Ramon Berenguer té dents, que restaven cobertes per material afegit en altres actuacions.

L’Ajuntament de Tàrrega i la Fal·lera Gegantera aposten així per la preservació dels exponents de cultura tradicional, de gran vàlua patrimonial, històrica i cultural. De fet, els gegants de la Mercè són els elements de cultura popular targarina més antics que es conserven. En aquest sentit, ambdues figures romandran exposades de forma permanent al vestíbul de la Casa Consistorial.

La multitudinària trobada gegantera ha protagonitzat la jornada de diumenge de la Festa Major junt amb una matinal motera, el torneig d’escacs i el ball a càrrec de l’orquestra Montgrins. D’altra banda, el dissabte 11 de maig va brillar amb intensitat la Nit del Tararot, espectacle de gran format amb participació de colles i elements de cultura popular de Tàrrega i d’arreu de Catalunya. Pirotècnia, música en viu, arts escèniques i audiovisuals van interactuar amb bestiari com la Somera de Reus, la Mulassa de Barcelona o el Basilisc de Reus.

La plaça Major es va omplir de gom a gom de públic, que durant més d’una hora va seguir l’evolució d’una colorista posada en escena culminada amb la “pedregada”. La vetllada de dissabte es va arrodonir a la plaça de les Nacions sense Estat amb un triple concert de La Ludwig Band, Sexenni i Ketekalles.

>> Més informació a: www.culturatarrega.cat/festamajor <<

Reintroducció del Ball dels Valencians

Ball de bastons a l'Eixida 2023En la recta final de la Festa Major destaquen avui dilluns 13 de maig el Seguici Festiu de les Santes Espines (18.45 h) i els balls de l’Eixida a la plaça Major (20.45 h). Aquí l’Esbart Albada tornarà a dansar el Ball dels Valencians. L’associació targarina ha estat assajant per reintroduir aquesta antiga manifestació folklòrica que a la capital de l’Urgell es remunta fins al 1773. Ball amb 24 components i diversos motius coreogràfics que forma torres precursores dels actuals castellers.

D'altra banda, el dimarts 14 de maig (13 h, plaça Major) el coreògraf i ballarí Toni Jodar farà una recreació d’alguns dels balls targarins emblemàtics i tradicionals des de la dansa contemporània, acompanyat de l'Esbart Albada, la Cobla Tàrrega i la Fal·lera Gegantera, com a avantsala de la 10a edició del Festival Embarrat, que se celebrarà del 24 al 26 de maig al Museu Trepat. Posarà el punt i final el mateix dimarts 14 un espectacular castell de focs amb Pirotècnica Catalana (22 h) al Camp dels Escolapis.

  • Compartir a