Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge / Notícies / La Fira acull a Tàrrega el primer laboratori artístic presencial del projecte europeu (Un)CommonSpaces per explorar noves formes de creació a l’espai públic

La Fira acull a Tàrrega el primer laboratori artístic presencial del projecte europeu (Un)CommonSpaces per explorar noves formes de creació a l’espai públic

Publicat el 19-11-2021
Del 22 al 26 de novembre tindrà lloc a la capital de l’Urgell la primera trobada presencial d’aquest projecte europeu amb una seixantena de participants provinents de 13 països
La Fira acull a Tàrrega el primer laboratori artístic presencial del projecte europeu (Un)CommonSpaces per explorar noves formes de creació a l’espai públic

Imatge d'arxiu de la Llotja de FiraTàrrega 2021, un altre dels punts d'encontre del certamen

Després de gairebé un any treballant de manera telemàtica, posposant esdeveniments i descobrint-nos els uns als altres a través de les pantalles, els 19 socis, 16 artistes associats i 16 ciutadans associats que formen part del projecte europeu (Un)Common Spaces, es troben finalment i de manera  presencial a Tàrrega, entre el 22 i el 26 de novembre de 2021.

El març de 2018 FiraTàrrega va entrar a formar part d'InSitu[1], plataforma europea i think tank per a la creació artística a l'espai públic. En el marc d'aquesta xarxa es va presentar un projecte de cooperació al programa Europa Creativa 2020-2024 que, sota el nom de (Un)Common Spaces, té l'objectiu de donar suport a les arts de carrer com a disciplina artística que permet reinventar la relació entre el sector cultural i la ciutadania. El projecte va ser aprovat per la Comissió Europea i segueix endavant gràcies a l'impuls de 19 socis (entre ells FiraTàrrega) de 13 països (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, EUA, França, Hongria, Itàlia, Kosovo, Noruega, Països Baixos, Regne Unit i Txèquia,) per fer un treball col·laboratiu entre els socis, una selecció de 16 artistes i un cercle de 16 ciutadans experts en diverses matèries, per tal de fomentar creacions artístiques i explorar noves formes per a la participació dels públics en les arts de carrer i amb la voluntat d'habitar i regenerar l'espai públic. En el cas de FiraTàrrega s'han proposat Alina Stockinger de la companyia Eléctrico 28 com a artista especialista en arts de carrer i Íngrid Guardiola com a ciutadana experta en espai públic digital, tecnologia i societat.

El primer Laboratori Artístic presencial (Un)Common Spaces que tindrà lloc a Tàrrega durant 4 dies vol reforçar les relacions entre artistes, socis i ciutadans a través de reunions en grups reduïts però també fomentar moments informals i conèixer l'univers dels artistes durant les experimentacions artístiques a l'aire lliure. Acollit per FiraTàrrega, soci d'IN-SITU a Catalunya, aquest laboratori artístic i trobada professional oferirà sobretot un impuls i un espai dedicat a treballs artístics i intercanvis al voltant de temàtiques socials vinculades als projectes. Alguns d’ells formaran part de les futures edicions de FiraTàrrega. Aquesta setmana també serà l'ocasió per a la ciutadania associada de conèixer els artistes i socis i participar del projecte de manera activa.

La participació de FiraTàrrega en aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de Catalan Arts - Institut Català de les Empreses Culturals als mercats estratègics de Catalunya. Entre el 12 i el 17 abril de 2021 es va realitzar el primer laboratori (Un)Common Spaces, una trobada virtual per posar en contacte els socis, els artistes seleccionats i els ciutadans especialistes, de cara a intercanviar coneixement i començar a dotar de concreció els objectius genèrics de la proposta. Ara es podrà seguir avançant en el projecte de manera presencial a la capital de l’Urgell.

Calendari destacat

· Welcome Introduction – Benvinguda als participants. Amb la presència d’Alba Pijuan Vallverdú, presidenta del Consell d’Administració de FiraTàrrega i alcaldessa de la ciutat. Dimarts 23 de novembre. 9:30h. Punt Jove de Tàrrega.

· Passejada artística – Passejades per diversos indrets de la ciutat amb els participants de la trobada. Dimarts 23 de novembre. 15:00 a 17:00h. Parc de Sant Eloi. 

· Artistic experimentations outdoors – Presentacions i experimentacions artístiques a l’aire lliure de la mà dels artistes i companyies seleccionades pels diferents països. Dimecres 24 de novembre. 15:00 a 17:00h. Dijous 25 de novembre. 15:00 a 16:30h. Lloc a determinar segons cada actuació artística.

  • Compartir a