Cultura, Participació i Pobles

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / Exposició de recerca històrica de l'ACUR: 'RIXES, BREGUES I PARCIALITATS. BANDOLERS A TÀRREGA I L’URGELL (1472–1652)'

Exposició de recerca històrica de l'ACUR: 'RIXES, BREGUES I PARCIALITATS. BANDOLERS A TÀRREGA I L’URGELL (1472–1652)'

Prorrogada fins al diumenge 26 de febrer · Arxiu Comarcal de l'Urgell (c/les Sitges, 4)
Quan 30/01/2023 a 11:00 a
26/02/2023 a 19:00
On Arxiu Comarcal de l'Urgell (c/les Sitges, 4)
Assistents Activitat gratuïta
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR) ofereix una exposició de producció pròpia que indaga en el fenomen del bandolerisme al territori entre els segles XV i XVII. La mostra es basa en un extens treball de recerca històrica gràcies a la qual han sortit a la llum fets i persones que van marcar una època a la comarca. El públic viatja enrere en el temps gràcies a un conjunt de plafons informatius, audiovisuals i il·lustracions disposades en el marc d’una acurada escenografia que ocupa tota la sala principal de l’edifici. Per això, la visita a l’exposició es pot considerar “una experiència immersiva”, tal i com assenyala el director de l’ACUR, Carles Quevedo.

"Rixes, bregues i parcialitats. Bandolers a Tàrrega i l'Urgell (1472-1652)” desmitifica la imatge estereotipada d’aquests personatges, sovint falsament associats a la lluita entre rics i pobres. En el cas de l’Urgell, el bandolerisme va sorgir com a conseqüència de les disputes entre senyors i famílies poderoses locals, que contractaven hosts i quadrilles per atacar els seus rivals en l’escena econòmica, social i política del moment. El resultat: petites guerres feudals, revenges i episodis violents en què també s’hi veien involucrats cavallers i batlles corruptes. La vila medieval de Tàrrega, per exemple, va tenir dos bàndols enfrontats, els “Palaus” i els “Olamaros”.

L’exposició de l’ACUR, però, posa el focus principal en la disputa entre Pere Altarriba i la nissaga dels Navès, un conflicte enquistat a Belianes que va donar peu a un sagnant enfrontament l’any 1591 al poble veí de Maldà. Aquí fou on els Altarriba es van revenjar d’una traïció que va cometre el també bandoler Bernat de Guimerà, causant fins a set víctimes mortals.

HORARIS

· De dilluns a divendres, d'11 a 14 h i de 15:30 a 17 h
· Dissabtes i diumenges, d'11 a 14 h i de 17 a 19 h.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

  • Compartir a