Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / Exposició d'obra inèdita del pintor targarí Lluís Trepat: "ELS ALTIPLANS DEL TALLADELL · ENTRE EL XERCAVINS I L’ONDARA"

Exposició d'obra inèdita del pintor targarí Lluís Trepat: "ELS ALTIPLANS DEL TALLADELL · ENTRE EL XERCAVINS I L’ONDARA"

Fins al diumenge 6 de desembre · Museu Tàrrega - Urgell (Carrer Major, 11)
Quan 02/12/2020 a 12:00 a
06/12/2020 a 21:00
On Museu Tàrrega - Urgell (Carrer Major, 11)
Assistents Activitat gratuïta
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

El Museu Tàrrega Urgell presenta una nova exposició de producció pròpia dedicada al pintor Lluís Trepat (Tàrrega, 1925). Sota el títol “Els altiplans del Talladell: entre el Xercavins i l’Ondara” s’agrupa una selecció de 38 dibuixos a la cera que mai abans no s’havien exhibit al públic. Els paisatges de l’entorn natural del Talladell, poble on Trepat residí entre els anys 1977 i 2004, són l’eix temàtic de la mostra, la qual treu de l’anonimat obra fins ara inèdita de l’autor targarí. Exponent destacat de l’art abstracte durant els anys 50 del segle XX, Lluís Trepat també ha excel·lit per l’estil figuratiu en diverses etapes de la seva trajectòria. Resseguint aquest apartat, l’exposició recull esbossos i dibuixos d’experimentació on traspua l’estil de Trepat, marcat pel protagonisme absolut del color, que li serveix de via d’expressió.

Cabanes de pedra seca, pletes, turons, ametllers, cereals, oliveres,... van marcar la mirada del pintor en les seves llargues passejades pels voltants del Talladell i la conca de l’Ondara a cavall de l’Urgell i la Segarra. Fruit d’aquestes sortides al camp va néixer l’obra que ara veu la llum i que fins ara romania guardada en una carpeta, en la qual Trepat i la seva família atresoraven més d’un centenar de ceres realitzades al llarg dels anys. En aquest sentit, Núria Quílez i Clara Trepat, companya i filla del pintor respectivament, s’han encarregat de les tasques de comissariat de la mostra, tasca compartida amb Jaume Espinagosa, director dels museus de Tàrrega; i Francesc Gabarell, conservador del Museu d’Art Jaume Morera. L’exposició es completa amb la projecció d’un vídeo que recull una entrevista realitzada a Lluís Trepat fa dos anys per part de Benjamí Tous, Jordi Colilles i Josep Giribet. També s’ha editat un catàleg i s’ha programat una conferència per Zoom el dijous 12 de novembre a càrrec de Francesc Gabarrell.

Trobada amb Lluís Trepat from CALIDOS on Vimeo.

Els paisatges i retrats de Lluís Trepat han esdevingut exemples característics de l’anomenat realisme poètic. Els dibuixos d’estil figuratiu que ara s’exposen ajudaran a completar el corpus creatiu de l’autor. Després de residir a París, Lleida i Barcelona, l’any 1977 el pintor s’instal·là i muntà el seu taller al Talladell (poble del municipi de Tàrrega actualment constituït en EMD) compaginant les estades amb una segona residència a Fogars de la Selva. L’any 2004 abandona la creació artística, poc després de fixar el seu domicili permanent a Fogars de la Selva. L’any 2019 esdevé un dels noms seleccionats pel Museu Tàrrega Urgell dins la seva mostra col·lectiva permanent “Forjant un sistema artístic (1875 – 1965)”, la qual aplega obra destacada d’autors targarins contemporanis en els camps de la pintura, l’escultura i la fotografia.

HORARIS DE L'EXPOSICIÓ · Museu Tàrrega Urgell (Carrer Major, 11)

Visites amb aforament limitat (màxim de 5 persones duent mascareta)

· De dilluns a dimecres, de 12 a 14 h.
· Dijous i divendres, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.
· Dissabtes, d’11 a 14 h i de 19 a 21 h.
· Diumenges i altres dies festius, d’11 a 14 h.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

  • Compartir a