Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / Conferència - Presentació del llibre "TOPOGRAFIA URBANA DE TÀRREGA · SEGLES XV, XVI i XXI" (treball de recerca històrica)

Conferència - Presentació del llibre "TOPOGRAFIA URBANA DE TÀRREGA · SEGLES XV, XVI i XXI" (treball de recerca històrica)

Divendres 31 de maig · 2/4 de 9 vespre · Museu Tàrrega - Urgell (Carrer Major, 11)
Quan 31/05/2019
de 20:30 a 21:30
On Museu Tàrrega - Urgell (Carrer Major, 11)
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Llibre Topografia

Tàrrega reconstrueix en una exposició i un llibre el seu passat urbanístic medieval. És un ingent treball de recerca topogràfica que defineix, carrer per carrer i casa per casa, com era l’antiga vila d’entre els segles XV i XVII, a les darreries de l’Edat Mitjana i a principis de l’Edat Moderna. Conjugant fonts documentals històriques i eines tecnològiques de darrera generació, el Museu Tàrrega - Urgell ha aconseguit detallar la fesomia urbana medieval del centre històric de Tàrrega i l’herència que n’ha perdurat fins al present. Es tracta d’un treball pioner i referent al món. Si bé ja s’havien usat ortofotos d’alta resolució en façanes d’edificis, mai abans s’havien aplicat a una zona urbana tan extensa i de forma tan exhaustiva com ara s’ha fet a Tàrrega.

En aquest treball han invertit esforços durant tres anys un equip de quatre persones. L’origen rau en una idea de l’historiador Josep Xavier Muntané, el qual ordenà i transcrigué els llibres d’estimes de Tàrrega de l’any 1501 custodiats a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. Els documents van permetre determinar tots els immobles que integraven la trentena de carrers i places del nucli antic. Seguidament, l’arqueòloga Anna Colet aplicà les planimetries del segle XVI damunt un plànol dels immobles actuals. Això donà peu a l’arqueòleg Oriol Saula a localitzar i documentar els elements arquitectònics de l’època que encara perduren en l’actualitat (voltes, arcades, cellers, columnes,...).

Finalment, Josep Giribet i el seu equip de Calidos van captar fins a 70.000 fotos d’alta resolució de totes les façanes del centre històric de Tàrrega, fent possible alhora una reconstrucció en realitat virtual que també es pot apreciar a l’exposició. La tasca constitueix, per tant, una font de gran valor documental, patrimonial i arxivístic que esdevindrà de referència en el camp de la investigació topogràfica. L'exposició es pot visitar fins al 30 de juny al Museu Tàrrega - Urgell. El llibre es presentarà al públic el divendres 31 de maig.

Topografia urbana

Més informació sobre aquest esdeveniment…

  • Compartir a