Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / El Museu Trepat presenta McTREPAT 2021: Exposicions, conferències, audiovisuals, concerts, tallers familiars i foodtrucks

El Museu Trepat presenta McTREPAT 2021: Exposicions, conferències, audiovisuals, concerts, tallers familiars i foodtrucks

Dissabte 2 i diumenge 3 d'octubre · De 2/4 de 12 a 2 migdia i de 5 tarda a 10 nit · Museu Trepat (Avinguda de Josep Trepat Galceran)
Quan 03/10/2021
de 11:30 a 19:00
On Museu Trepat (Avinguda de Josep Trepat Galceran)
Assistents Activitat gratuïta amb reserva prèvia
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Tàrrega acostarà al públic el patrimoni històric industrial del Museu Trepat mitjançant una vintena d’activitats el dissabte 2 i el diumenge 3 d’octubre. Són les dates de la cinquena edició del McTrepat, esdeveniment que omplirà l’antiga factoria targarina d’exposicions, audiovisuals, xerrades, concerts, tallers familiars i gastronomia entre altres propostes lúdiques i divulgatives. L’eix temàtic serà, una vegada més, la cultura popular dels Estats Units.

El museu rememora així els orígens nord-americans de la dalladora J.Trepat que es fabricà a Tàrrega durant la primera meitat del segle XX, inspirada en la dalladora McCormick de Chicago. Aquella tecnologia pionera, que s’adaptà a la pagesia catalana, transformà la mecanització del camp. Això constitueix un llegat que Tàrrega posa en valor amb iniciatives com el McTrepat, organitzada per la Regidoria de Patrimoni i amb entrada de franc per a tothom.

El McTrepat, organitzat per les regidories de Cultura i Patrimoni, manté l’entrada de franc si bé enguany es limitarà l’aforament i caldrà fer reserva prèvia al web www.culturatarrega.cat

Descarregueu-vos aquí el programa de mà


Xerrada inaugural sobre la tasca com a traductor de Manuel de Pedrolo

Manuel de Pedrolo, autor cabdal de la literatura catalana contemporània, desenvolupà també una prolífica tasca com a traductor amb 42 obres publicades, algunes de les quals són de reconeguts escriptors nord-americans. Partint d’aquest vincle, el McTrepat 2021 s’obrirà amb la conferència inaugural Manuel de Pedrolo, traductor de poetes nord-americans de la primera meitat del segle XX a càrrec d’Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega, Doctora en Teoria de la Traducció per la UAB i especialista en la tasca traductora de l’escriptor lleidatà (dissabte 2, 13h). Al mateix temps, la nau 4 del Museu Trepat acollirà la mostra Pedrolo i els escriptors americans, novel·les traduïdes.

També pel que fa a exposicions, el públic podrà admirar davant les naus 18 i 19 una col·lecció de cotxes clàssics americans. Quant a audiovisuals, es projectarà Freedom, que narra la història de la comunitat afroamericana fins a l’època de Martin Luther King Jr.

Tallers familiars amb valor artístic

Els tallers familiars, una altra proposta característica del McTrepat, reivindicaran aquesta vegada les figures de l’arquitecte i pintor Morton Shamberg de Filadèlfia, conegut per ser un dels primers artistes nord-americans a explorar les qualitats estètiques dels subjectes industrials, i l’artista urbà novaiorquès Aakash Nihalani, famós per crear instal•lacions amb cinta adhesiva.

En l’apartat de concerts, els amants de la música podran gaudir el dissabte 2 d’una doble proposta: el grup coral d’arrel lleidatana Veus.kat delectarà amb interpretacions inspirades en la música negra (17:30h) i Mi&Me oferiran un concert de swing i jazz (21h). L’endemà, el diumenge 3, s’oferiran dues actuacions musicals més: The Cavalieri Trio (13h) i Airstream Swing Band (17:30h).

Durant tot el cap de setmana, a més, el recinte acollirà food-trucks amb elaboracions típiques dels Estats Units. En paral·lel, les naus museïtzades romandran obertes als visitants durant tot el dia proposant un viatge en el temps cap al passat industrial del territori. A l’igual que el festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat vol establir un diàleg entre el patrimoni del Museu Trepat i el seu entorn social i cultural.

PROGRAMACIÓ McTREPAT 2021 · Museu Trepat (Avinguda de Josep Trepat Galceran)

DISSABTE 2 OCTUBRE

D'11:30 a 14h i de 16:30 a 22h 
Obertura d'activitats
· Foneria: audiovisual Freedom (història de la comunitat afroamericana fins a Martin Luther King Jr)
· Vehicles clàssics americans. Davant naus 18 i 19
· Exposició a la nau 4: Pedrolo i els escriptors nord-americans, novel·les traduïdes

D’11:30 a 14h i de 17 a 19h
· Taller familiar inspirat en les peces mecàniques i fotografies de l’arquitecte i pintor de Filadèlfia Morton Shamberg
· Taller familiar amb cintes adhesives inspirat en l’artista novaiorquès Aakash Nihalani
· Taller familiar de viseres de Mickey i Minnie Mouse

D'11:30 a 12h Trobada de motards

13h Conferència inaugural: Manuel de Pedrolo, traductor de poetes nord-americans de la primera meitat del segle XX. A càrrec d’Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega i doctora en Teoria de la Traducció per la UAB, especialitzada en la tasca traductora de l’escriptor targarí. Nau 18

De 17:30h a 18:30h Concert de gospel. Veus.kat, amb accent lleidatà. Nau 18

De 21 a 22h Concert de swing i jazz. Mi&Me. Nau 18

DIUMENGE 3 D'OCTUBRE

D'11:30 a 14h i de 16:30 a 22h Obertura d'activitats
· Foneria: audiovisual Freedom (història de la comunitat afroamericana fins a Martin Luther King Jr)
· Vehicles clàssics americans. Davant naus 18 i 19
· Exposició a la nau 4: Pedrolo i els escriptors nord-americans, novel·les traduïdes

D’11:30 a 14h i de 17 a 19h
· Taller familiar inspirat en les peces mecàniques i fotografies de l’arquitecte i pintor de Filadèlfia Morton Shamberg
· Taller familiar amb cintes adhesives inspirat en l’artista novaiorquès Aakash Nihalani
· Taller familiar de viseres de Mickey i Minnie Mouse

D'11:30 a 12h Trobada de motards

13h
Concert amb The Cavalieri Trio. Nau 18

De 17:30 a 18:30h Concert de Big Band. Aistream Swing Band. Nau 18

Més informació sobre aquest esdeveniment…

  • Compartir a