Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / Cicle de conferències "I DESPRÉS DE L’EXPULSIÓ": "EL RETORN DELS JUEUS A CATALUNYA DURANT LES PRIMERES DÈCADES DEL S.XX" amb JOSEP CALVET, Doctor en Història i investigador de la UdL

Cicle de conferències "I DESPRÉS DE L’EXPULSIÓ": "EL RETORN DELS JUEUS A CATALUNYA DURANT LES PRIMERES DÈCADES DEL S.XX" amb JOSEP CALVET, Doctor en Història i investigador de la UdL

Dijous 31 d'octubre · 2/4 de 9 vespre · Museu Tàrrega Urgell (Carrer Major, 11)
Quan 31/10/2019
de 20:30 a 21:30
On Museu Tàrrega Urgell (Carrer Major, 11)
Assistents Activitat gratuïta
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Slide Museu 1348

Tàrrega ofereix una nova edició del cicle de conferències dedicat al passat jueu del territori. És una proposta divulgativa que complementa el fons patrimonial exposat a la sala permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” del Museu Tàrrega Urgell. A la conferència del dijous 31 d'octubre, Josep Calvet ens descobirà aspectes sobre el retorn dels jueus a Catalunya als inicis del segle XX. El ponent és Doctor en Història i investigador de la UdL.

La sala permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” exposa el llegat històric del passat jueu de la ciutat així com significatives obres d'art medieval de temàtica religiosa. L'espai museogràfic se centra en l’avalot registrat l'any 1348 a la vila contra els jueus, generant centenars de víctimes mortals. En aquest sentit, la sala documenta les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007 a la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren nombroses restes de les víctimes de l’esmentat assalt.

El visitant accedeix primer a una galeria que proporciona una panoràmica sobre la Tàrrega medieval i les tensions socials, econòmiques i religioses que, junt amb la pesta negra, va causar el juliol de 1348 l’assalt al call. Aquí és on es mostren per primera vegada en un context museístic escultures de gran valor com cinc dels dotze apòstols de l'antiga església romànico-gòtica o la creu de terme recentment restaurada. L’itinerari condueix després a les peces més significatives localitzades a la necròpolis com anells, braçalets, collarets, agulles, gerretes i altres ornaments.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

  • Compartir a