Cultura, Participació i Pobles

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / Dia Internacional del Poble Gitano · Cicle TÀRREGA SONA 2023: Concert de rumba catalana amb les actuacions de MILIU CALABUCH i DIEGO CORTÉS

Dia Internacional del Poble Gitano · Cicle TÀRREGA SONA 2023: Concert de rumba catalana amb les actuacions de MILIU CALABUCH i DIEGO CORTÉS

Divendres 14 d'abril · A les 9 del vespre · Plaça de Sant Antoni
Quan 14/04/2023
de 21:00 a 23:00
On Plaça de Sant Antoni
Assistents Activitat gratuïta
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

L'any 2022 l'Ajuntament de Tàrrega va aprovar una declaració institucional expressant el suport a la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano i va organitzar activitats per donar a conèixer les aportacions de la cultura gitana i combatre els prejudicis derivats de l’antigitanisme. Enguany es dona continuïtat a la iniciativa programant un concert de rumba amb les actuacions de Miliu Calabuch i Diego Cortés.

Miliu Calabuch, cantant i músic, és hereu artístic i nebot de Pere Pubill Calaf, 'Peret', segurament l’artista de rumba més conegut, i de l'inoblidable Moncho, el Gitano del Bolero. Per la seva part, Diego Cortés és fill d’una família amb una llarga tradició flamenca, guitarrista i compositor de rumba i flamenc. Ja als 17 anys, va fer una gira pels Estats Units, on es va deixar influir pel rock, el jazz i el funk. Ha actuat amb Albert Pla i el grup de flamenc-jazz Kejaleo entre altres.

El concert que proposa aquest duet es converteix en un tribut i una reivindicació d’un gènere musical genuïnament català i popular, que ret homenatge al llegat dels seus intèrprets més destacats i a alguns dels temes més populars de la rumba, tan arrelada al nostre país i a la nostra ciutat, gràcies als Pubill, Carlitos Miñarro o La Terrasseta de Preixens. Gratuït.

EXPOSICIONS

També en el marc del Dia Internacional del Poble Gitano, la Biblioteca Germanes Güell acull dues exposicions per tal de promoure la història i la cultura gitana. D’una banda, s’hi pot visitar la mostra ‘Porrajmos, el genocidi nazi del poble gitano’, que relata com la població gitana fou exterminada de manera sistemàtica quan Adolf Hitler governava a Alemanya. Tot i que molts documents sobre aquest genocidi es destruïren després de la Segona Guerra Mundial, avui es disposa de prou informació com per confirmar que, després del poble jueu, els gitanos foren, numèricament, el segon col·lectiu més castigat pels nazis. L’exposició ha estat cedida per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

En paral·lel, la Biblioteca també exhibeix una mostra temàtica bibliogràfica sobre el poble gitano. Ambdues exposicions es podran visitar fins al 29 d’abril.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

  • Compartir a