Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / Tàrrega posa en valor els 25 anys de la Biblioteca Comarcal al servei de la cultura i la ciutadania

Tàrrega posa en valor els 25 anys de la Biblioteca Comarcal al servei de la cultura i la ciutadania

Publicat el 23-11-2019
Noces de plata d’un dels seus equipaments més emblemàtics amb homenatge a les seves treballadores · L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú destaca la capacitat democratitzadora de les biblioteques en donar accés universal a la cultura
Tàrrega posa en valor els 25 anys de la Biblioteca Comarcal al servei de la cultura i la ciutadania

Homenatge a l'equip de bibliotecàries de l'equipament cultural, que enguany commemora el seu 25è aniversari

La Biblioteca Comarcal de Tàrrega s’ha vestit de llarg per celebrar les seves noces de plata. La nit del divendres 22 de novembre tingué lloc un acte commemoratiu en què es rememoraren els 25 anys de servei a la ciutadania per part d’un equipament cultural que ha esdevingut emblemàtic a la capital de l’Urgell. Persones vinculades a la Biblioteca durant el darrer quart de segle s’aplegaren en un acte que posà en valor la tasca esmerçada per l’equip de bibliotecàries, en especial per part de Carme Asensio, que en fou directora durant 23 anys. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú agraí l’esforç i dedicació de persones i institucions “amb tanta estima i professionalitat”. També afirmà que les biblioteques tenen “una gran capacitat democratitzadora i de cohesió perquè donen accés universal a la cultura al marge de la condició social i econòmica de cadascú”.

Èxit de projectes recents de dinamització

Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, subratllà l’èxit dels projectes més recents com els clubs de lectura, l’escola d’escriptura, la recuperació de l’Hora del Conte, la renovada senyalització interior i la creació de nous centres d’interès bibliogràfic. També avançà que ben aviat l’equipament durà el nom de Biblioteca Pública Germanes Güell, segons es decidí en una votació popular. A la trobada assistiren també antics alcaldes i alcaldesses (Frederic Gené, Joan Amézaga i Rosa Maria Perelló), antics regidors de Cultura (Joan Ribó i Raül Palacios) o la senadora Sara Bailac. No hi faltaren Josep Vives, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; Nati Moncasí, cap de la Central de Biblioteques de Lleida; el director de Cultura, Oriol Martí; i l’actual directora de la Biblioteca Comarcal de Tàrrega, Emma Novell.

Taules rodones i música en viu

Prèviament, i sota el lema ’25 anys de Cultura i Ciutadania’, s’oferiren les taules rodones ‘Les biblioteques del demà’ i ‘L’ofici del llibre · Veus locals d’una professió global’, que aplegaren bibliotecaris, escriptors, traductors, llibreters i editors. També es presentà el nou carnet Tàrrega Cultura, nova versió del carnet d’usuari de la Biblioteca que donarà accés a descomptes en activitats culturals a la capital de l’Urgell. La vetllada culminà amb la música experimental del grup Seward a la sala principal de l’edifici. Durant aquest mes de novembre, la Biblioteca Comarcal de Tàrrega recorda els seus 25 anys amb un ampli programa d’activitats vinculades al món de les lletres i la biblioteconomia. Inaugurada el 26 de novembre del 1994 al nucli antic, s’ha consolidat amb el temps com a focus de cultura, ciutadania i divulgació. Actualment, unes 15.000 persones disposen del carnet d’usuari.

25 anys Biblioteca

Logo Biblioteca

La Sala Marsà de Tàrrega exhibirà a partir del dimecres 27 de novembre la mostra “Escriptors de pedra i ferro”, la qual es defineix com un compendi històric de 900 anys de literatura local (inauguració a 2/4 de 9 del vespre). Els visitants tindran a l’abast una visió panoràmica de la literatura feta per targarins des del segle XII fins a l’actualitat.

El dissabte 30 de novembre, la Biblioteca s’unirà a l’Any Teresa Pàmies commemorant el centenari del naixement de l’escriptora lleidatana. A les 12 del migdia, la comissària de l’Any Teresa Pàmies, Montse Barderi, comentarà l'obra “Testament a Praga” i presentarà també la seva pròpia novel.la “La memòria de l'aigua”, guanyadora del 52è Premi Prudenci Bertrana.

Nova senyalització i dos nous centres d’interès a la Biblioteca

L’edifici ha renovat la senyalització de les diferents seccions amb un disseny modern i funcional

La Biblioteca Comarcal de Tàrrega assoleix els seus 25 anys de funcionament sense deixar de créixer i millorar el servei als usuaris. Recentment, l’edifici ha renovat la senyalització interior de les diferents seccions amb un disseny modern i funcional. Al mateix temps, ha creat dos nous centres d’interès específic formats per volums de caire divulgatiu i que tenen una rellevància temàtica singular. La particularitat dels centres d’interès és que agrupen les obres en base a l’eix temàtic, independentment de la seva categoria específica.

Concretament, els dos centres d’interès son “Diversitats socials, de gènere i feministes”, que agrupa volums de biografies i teoria LGTBIQ, historiografia feminista, violència de gènere, salut amb perspectiva de gènere i noves masculinitats; i “Espai públic”, que agrupa volums relacionats amb les arts de carrer, l’ecologia i la mobilitat, dret a la ciutat, sociologia de l’espai i arquitectura urbana. Aquests dos centres d’interès signifiquen una especialització temàtica de la Biblioteca adreçada a persones que tinguin interès personal o acadèmic en aquestes dues categories. Un cop creats els centres i adquirits els primers volums, la voluntat és la de fer-los créixer de manera permanent per tal de generar singularitat, especialització i rigor temàtics.

La Biblioteca durà el nom de les germanes Güell

Per un altre cantó, la Biblioteca Comarcal de Tàrrega durà el nom de les germanes Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924-2012) segons el resultat de la votació popular convocada per les associacions de dones del municipi, la qual ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega. Així, el record de les dues llibreteres targarines es perpetuarà identificant l’equipament cultural una vegada ho aprovi el consistori en sessió del Ple.

  • Compartir a