Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / FiraTàrrega encara el 2021 reforçant el seu paper de suport a la creació escènica i al sector professional

FiraTàrrega encara el 2021 reforçant el seu paper de suport a la creació escènica i al sector professional

Publicat el 12-03-2021
Arrenca el Circuit Nòmada que, entre març i octubre, portarà 30 espectacles a 36 poblacions de l'Estat espanyol i convocarà 10 trobades professionals · Suport a la Creació 2021 inclou l'acompanyament de 14 espectacles de nova creació · La Llotja en Línia es reforça com a plataforma de trobada professional oberta i permanent · El leit motiv del 2021 és "Habitar l'espai", reflectit en una imatge gràfica creada per Sopa Graphics
FiraTàrrega encara el 2021 reforçant el seu paper de suport a la creació escènica i al sector professional

Presentació a la Casa Consistorial de Tàrrega, roda de premsa que ha encapçalat l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú

FiraTàrrega es presenta amb energies renovades i carregada de projectes en una anualitat que ha de suposar l'inici de la remuntada escènica després de més d'un any de pandèmia. La Covid-19 no només va alterar significativament l'edició 2020 de la Fira sinó que ha suposat un daltabaix sectorial de primera magnitud, amb artistes i empreses que han hagut d'abandonar la seva activitat i amb una afectació en la dinàmica de públics que molt probablement tindrà alguns efectes perdurables. Un panorama que, amb tota seguretat, suposarà un canvi en moltes de les dinàmiques conegudes fins ara en les arts escèniques, tant pel que fa als processos creatius i de producció, com a la distribució i la difusió entre públics i professionals.

Aquesta situació ha servit per propiciar un exercici de reflexió profunda sobre quin ha de ser el paper de la Fira en els anys que han de venir, en tant que servei públic territorial i dins de la lògica de les estructures sectorials. Això passa per una transformació que supera la concepció de FiraTàrrega com un esdeveniment puntual que té lloc al mes de setembre i fa valdre i maximitza una activitat permanent que, com ja venia fent, fomenta i acompanya processos de creació artística, contribueix a l’enfortiment sectorial amb trobades professionals presencials i digitals, nodreix el mercat de talent creatiu i treballa per aproximar les arts escèniques a la ciutadania i al territori.

Circuit Nòmada

Circuit NòmadaCom a novetat important d'aquest 2021 hi ha, en primer terme, la materialització del Circuit Nòmada, que ve a ser l'equivalent del que hauria estat la programació de setembre de 2020 i que, gràcies a una xarxa àmplia d'equipaments i organitzacions còmplices, portarà 30 espectacles a un total 36 poblacions arreu de la geografia peninsular, amb un total de 60 representacions. Una programació que té com a objectiu donar una mica d'aire als artistes per visibilitzar i reintroduir en el mercat les seves creacions després de l'aturada.

Els 30 espectacles que integren aquest circuit han estat seleccionats per la direcció artística de FiraTàrrega, posant un èmfasi especial en la presència d'arts de carrer, però amb representativitat de tot el ventall d'arts escèniques. Avui divendres 12 de març és la data d’inici del Circuit, amb una jornada a Tàrrega en què es programaran 4 espectacles (Àngel Duran, Cia. Anna Confetti, Circ Bover i El Pájaro Carpintero) a partir de les 17h. Així mateix, s’organitza una reunió de treball professional amb companyies, espais exhibició, associacions i institucions que impulsen el Circuit. És el primer Pop-Up-Pro dels que s’organitzaran al llarg del programa, per compartir coneixement, debat i reflexió.

Edició 2021 de FiraTàrrega

FiraTàrrega 2021

En aquest 2021, el programa Suport a la Creació inclou l'acompanyament de 14 espectacles de nova creació alhora que la Llotja en Línia es reforça com a plataforma de trobada professional oberta i permanent, amb un catàleg ampli de creacions escèniques i amb activitats periòdiques que no descarten la trobada presencial. L’organització treballa també en la preparació de l’esdeveniment, del 9 al 12 de setembre, a Tàrrega. Una convocatòria que, a data d’avui, es preveu condicionada encara per restriccions vinculades a la pandèmia, sobretot en l’aforament d’espectacles i els fluxos de públic. En aquest sentit es treballa amb enfocaments que permetin tenir identificat el públic assistent i limitar la presència d’activitat lliure pels carrers de la ciutat. En aquesta edició es recuperarà la commemoració dels 40 anys de la Fira que no es va poder fer el 2020, amb activitats puntuals de tipus artístic i comunicatiu.

D’altra banda, el 'leit motiv' de l’edició serà 'Habitar l’espai', un concepte que sintetitza la voluntat de fer de l’espai públic un lloc de trobada i de celebració, l’espai comú que ens confronta amb l’altre, amb realitats diferents a la nostra, que ens transforma i que ens fa sortir de la zona de confort i dels espais de bombolla ideològica que suposen les xarxes socials. Un concepte que pren tot el sentit després del periple que han suposat els confinaments i les restriccions associats a la pandèmia. La materialització gràfica d’aquest concepte ha estat obra de l’estudi Sopa Graphics.

  • Compartir a