Cultura, Participació i Pobles

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / FiraTàrrega 2022 aglutina la creativitat amb la pulsió i l’espontaneïtat de l’espai públic

FiraTàrrega 2022 aglutina la creativitat amb la pulsió i l’espontaneïtat de l’espai públic

Publicat el 12-09-2022
Les xifres apunten un 75% d’ocupació dels espectacles de pagament · La fira ha acollit 60 companyies i 419 artistes nacionals i internacionals a més de 1.031 professionals acreditats de 25 països
FiraTàrrega 2022 aglutina la creativitat amb la pulsió i l’espontaneïtat de l’espai públic

Els carrers i places de Tàrrega han estat punt de trobada altre cop entre artistes i públic · Fotos: FiraTàrrega

La Fira en la seva essència. Es tanca una nova edició de FiraTàrrega, caracteritzada per la combinació d’una sèrie d’ingredients que dona com a resultat un esdeveniment de característiques singulars. D’una banda, la vocació d’un projecte anual caracteritzat per l’acompanyament de projectes artístics en l’àmbit de les arts de carrer i les creacions escèniques no convencionals, la selecció i presentació d’una programació eclèctica que recull l’estat actual de la creativitat escènica i una convocatòria sectorial rellevant en termes de trobada i intercanvi professionals. Tot plegat, sumat a l’interès per reivindicar l’apropament a una ciutadania amb ànims de recuperar l’esperit festiu del carrer i a posar en valor el territori en què es desenvolupa el projecte de la Fira.

Les dades concretes de l’edició 2022 –que tenia com a leitmotiv 'L’Inesperat'– posen en relleu la vigència d’un esdeveniment amb 41 anys de trajectòria. FiraTàrrega recupera en aquesta edició la presencialitat i l’espai públic amb carrers plens de gent gaudint dels espectacles de carrer i les accions inesperades. La Fira preveu una ocupació del 75% en els espectacles de pagament, un total de 15.038 localitats ocupades fins a les 14h del diumenge 11, de les quals 10.359 (68,88 %) corresponen a la venda al públic i un 4.679 (31,11 %) a entrades professionals. En total, hi ha hagut un 47,60% de sessions exhaurides. Pel que fa a la zona d’acampada, s’hi han registrat 1.745 usuaris.

Els espectadors han gaudit de 62 propostes escèniques nacionals i internacionals, en 25 espais d’exhibició i 60 companyies, 17 de les quals formen part de l’espai Territori Creatiu i els programes Suport a la Creació (15) i Hivernem (2), respectivament. Tàrrega ha acollit aquests dies 419 artistes de companyies vingudes de 8 països diferents. 279 (59%) procedeixen de Catalunya, 80 (20%) de la resta de l'Estat espanyol i 60 (21%) d'internacionals. Una altra dada a destacar és que en aquesta edició, un 75% dels espectacles correspon a peces de carrer i un 25% a oferta de sala.

En l’àmbit professional podem destacar que FiraTàrrega Pro Catalan Arts es consolida com una cita ineludible en el sector de les arts de carrer i les arts escèniques, així com un punt de represa i trobada d’un sector que torna a estar en marxa tot i haver patit la sotragada de la pandèmia i les condicions sanitàries a l’hora de viatjar, així com una crisi econòmica global. L’apartat professional de la Fira constata un augment considerable de professionals acreditats respecte edicions anteriors i un notable relleu generacional, amb una presència destacada de gent jove vinculada a espais de formació escènica, la gestió cultural i l’àmbit artístic. Els vincles amb la resta de comunitats autònomes s’han vist reforçats i una presència important de delegacions internacionals han visitat FiraTàrrega, entre les quals destaquen països com el Regne Unit, Portugal, Itàlia o Irlanda.

La posada en marxa de la plataforma digital FiraTàrrega.pro afiança l’aposta estratègica per la digitalització que la Fira ha volgut fer per facilitar un contacte permanent i actualitzat entre tots els agents del sector els 365 dies de l'any. Pel que fa a La Llotja, espai d’exposició, punt de trobada i d’intercanvi professional, hi han passat un total de 1.031 professionals acreditats (67,41% de Catalunya; 16,68% de la resta de l’estat i 15,91% internacionals), de 520 entitats del sector i provinents de 25 països.

En general, FiraTàrrega 2022 ha estat una edició sense incidents destacats. S’han recuperat amb escreix les places i els carrers que s’han tornat a omplir de teatre i de públic, principal tret d’identitat d’una Fira que ha treballat un any més per a la dinamització de la creació escènica catalana i l'intercanvi artístic professional en clau nacional i internacional.

  • Compartir a