Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / FiraTàrrega 2019 programa 8 companyies d'arrel lleidatana: Glòria Ribera, Rauxa, Sound de Secà, Foradelugar, La Baldufa, Toc de Fusta, Holoqué i Júlia Farrero portaran les seves noves propostes al certamen

FiraTàrrega 2019 programa 8 companyies d'arrel lleidatana: Glòria Ribera, Rauxa, Sound de Secà, Foradelugar, La Baldufa, Toc de Fusta, Holoqué i Júlia Farrero portaran les seves noves propostes al certamen

Publicat el 16-08-2019
Del 5 al 8 de setembre tindrà lloc la nova edició de FiraTàrrega, que enguany girarà al voltant de quatre eixos temàtics com són territori, identitat, compromís i reflexió

FiraTàrrega 2019

La nova edició de FiraTàrrega, del 5 al 8 de setembre, vol oferir una mirada polièdrica, al voltant de quatre eixos: el territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Els valors que es volen posar en joc tenen a veure amb la transversalitat, l'adscripció a la realitat social i la recerca, en el sentit que les arts de carrer en particular i les arts escèniques en general ja no es conceben com una simple expressió cultural sinó com un catalitzador que, des dels plantejaments artístics i la creativitat, ha d'oferir noves mirades a les necessitats, les inquietuds o els reptes socials del segle XXI. Es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics. I també inclourà les peces més festives i d'entreteniment de qualitat

Com ja és habitual en la seva programació, FiraTàrrega manté la seva aposta pel territori i programa enguany 8 companyies lleidatanes: Toc de Fusta, Júlia Farrero, La Baldufa, Holoqué, Sound de Secà, Rauxa, Foradelugar i Glòria Ribera.

Toc de Fusta
Els creadors de Toc de Fusta portaran enguany a FiraTàrrega dues propostes ben diferents. Per una banda, oferiran "Els amics d’en Crusó", una experiència lúdica per a totes les edats on descobrir i experimentar amb autòmats de gran format i els seus mecanismes. A més també hi haurà un espai de joc per nens i nenes a partir de 2 anys. L'altra proposta de la companyia adreçada a nens i nenes més grans (a partir de 7 anys) és "L’atelier". Es tracta d'una fusteria peculiar on les màquines semblen treballar soles, un curiós taller on el joc és necessari per accionar a distància serres i martells. La visita a l’atelier dóna al públic la possibilitat de descobrir, jugar i fer funcionar tots els enginys que en formen part, a més de tafanejar pels calaixos i racons.

Júlia Farrero
Farrero ens presentarà "Teia", l'espectacle guanyador de la beca de producció Suport a la Creació en Arts de Carrer 2018. Es tracta d'un solo de circ íntim amb un llenguatge simple i visual inspirat en la tradició pirinenca de les falles. A través del cos i la fusta, i entre records familiars, s'evoquen persones de mans arrugades i de peus arrelats a la terra. Un espectacle on conviu la tradició i la contemporaneïtat, la rusticitat i la delicadesa, i que convida l’espectador a formar part d’un ritual, en un escenari on tot es construeix i es transforma i on, a través de l’imaginari, s’entreveuen les contradiccions de l’ésser humà.

La Baldufa
La companyia La Baldufa ens porta un espectacle de pallassos extravagants i autèntics on no hi tenen cabuda les mitges tintes. Humor i amor a parts iguals es citen sobre l'escenari. A "Bye bye, Confetti" tres pallassos ploren la mort del seu líder. L'absència del pare espiritual que els guiava és notable. El buit que ha deixat és absolut. La manca de lideratge els desconforta, els aclapara, els mortifica: la desolació. Algú l'haurà de substituir? Un cop superat el dol, arrenquen els tràfecs per cercar un nou guia.

Holoqué
La companyia Holoqué proposa a "La caixeta" un viatge ple d'engranatges que es transformen i donen vida a una bonica història d'amor prohibit entre la música i la dansa a través de dues ballarines que descansen al capdamunt d'una caixeta de música gegant. La companyia treballa combinant les arts escèniques amb les noves tecnologies per tal de crear espectacles que condueixin tant el públic més jove com l'adult a un univers de somnis on tot és possible. Un relat sobre el despotisme i els amors prohibits, en un cosmos regit per la música i la dansa.

Sound de Secà
Després de 10 anys xafant places i carrers, Sound de Secà enceta un nou projecte itinerant amb una clara mirada contemporània, que reivindica l'espai públic com a lloc de trobada. Música, moviment, veu i expressió. "Possê" és un espectacle que ens convida a sortir de les nostres cases per compartir un lloc i un moment, a mirar-nos als ulls i a entendre la percussió com un llenguatge de comunicació i no com una simple eina d’animació. Una peça que parla de la comunitat, de sumar i de connectar, que proposa un joc d’interacció i participació per tal de crear una atmosfera compartida.

Rauxa
La companyia Rauxa ens porta "La crisi de la imaginació", un espectacle multidisciplinari que se serveix del moviment, l'acrobàcia, la manipulació d'objectes i titelles i la música. Un món on es reivindica el poder de la imaginació, la fabulació perduda dels nens, plena de grans somnis i d'objectius. Tres personatges es troben cara a cara en una història farcida d'intimitats, de superació i d’amistat. Inesperadament, un malentès provoca una baralla i, sense voler-ho, aquest fet posa fi a la vida de la imaginació. La crisi i el pànic els envaeix i quan sembla que ja està tot perdut, una escala es transforma en un vaixell.

Foradelugar
Què passa quan es troben dos mons aparentment contraposats? Amb "The Half", la companyia Foradelugar s'inspira en el poemari Canto cósmico de l'escriptor nicaragüenc Ernesto Cardenal per remoure temes intrínsecament humans com l’alteritat, la convivència, la curiositat o l’amor. L'espectacle és una al·legoria sobre la creació de l'univers plantejada sobre una estructura semiesfèrica enmig de l’espai públic on la ciència, la física, la filosofia, la música i la poesia juguen a imposar-se. Els dos integrants de Foradelugar són exalumnes del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega.

Glòria Ribera
Alguns estudis revelen que prendre llet de vaca podria ser més perjudicial per a la salut que la cocaïna. Què passaria si un dia les drogues més perilloses, les més perjudicials i addictives, fossin no només legals i assequibles sinó també subministrades als més dèbils? A través del cuplet, el tango, el fandanguillo, el foxtrot i el pasdoble, la investigació de l'espectacle "Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria" se centra en la llet de vaca com a sedant de les masses i les seves emocions. Glòria Ribera va presentar la gala dels Premis FAD 2018 amb fragments d'aquest espectacle, la seva primera peça escènica de creació pròpia.

  • Compartir a