Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / L’Arxiu Comarcal de l’Urgell custodiarà el fons documental del poeta Anton Sala-Cornadó, nascut a Tàrrega

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell custodiarà el fons documental del poeta Anton Sala-Cornadó, nascut a Tàrrega

Publicat el 12-07-2017
La família de l’escriptor ha donat el material per a la seva preservació i divulgació · Manuscrits, cartes i fotografies ajudaran a interpretar la figura i l’obra de l’autor, distingit amb la Creu de Sant Jordi l'any 1998
L’Arxiu Comarcal de l’Urgell custodiarà el fons documental del poeta Anton Sala-Cornadó, nascut a Tàrrega

Acte de cessió del fons d'Anton Sala-Cornadó a Tàrrega amb familiars de l'escriptor

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell custodia des d’aquesta setmana el fons documental personal del poeta Anton Sala-Cornadó (Tàrrega 1929 – Barcelona 2011). La família de l’escriptor targarí ha donat aquesta documentació perquè, una vegada catalogada, es posi a l’abast del públic. El fons consta d’escrits, cartes, publicacions, conferències, fotografies i il·lustracions, referents tant a la seva trajectòria vital com literària i intel·lectual. En total, suma 4 metres lineals de material datat entre els anys 1939 i 2008. Sobresurten poemes i articles originals (manuscrits o mecanografiats); correspondència epistolar amb autors com Salvador Espriu i Josep Vicenç Foix; o felicitacions que va rebre quan fou distingit amb la Creu de Sant Jordi l’any 1998. També destaca nombrosa documentació familiar, especialment dels seus pares i del seu exili a França després de la Guerra Civil.

Divulgar la figura de l’escriptor i pensador

Tot plegat constitueix un valuós patrimoni documental que ajudarà a divulgar la figura i l’obra d’Anton Sala-Cornadó com a poeta, pensador i destacat francmaçó. L’estat de conservació és bo si bé es procedirà a fer una neteja de les peces dipositades per a garantir la seva correcta preservació. L’acte de donació ha tingut lloc a la Casa Consistorial de Tàrrega amb la presència de nombrosos familiars de Sala-Cornadó, encapçalats per la seva vídua Amparo García i els seus quatre fills Josep, Víctor, Jordi i Teresa-Montserrat Sala Garcia. També hi ha assistit Aurora Sala, cosina germana del poeta i únic membre de la família que encara resideix a Tàrrega, en concret a Cal Bato.

El llegat torna a Tàrrega

Teresa-Montserrat Sala Garcia ha exercit de portaveu de la família i ha manifestat que el seu pare sempre portava el nom de Tàrrega arreu. Per això, “és un acte de justícia que el seu llegat es custodiï a la seva ciutat de naixement”, ha dit. En certa forma, “és com si el pare tornés a casa”, ha afegit. A la signatura de donació també han assistit Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultura; Enric Cobo, cap de Coordinació General d'Arxius de Catalunya; Carles Quevedo, director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell; i Raül Palacios, regidor de Cultura. Tots han expressat l’agraïment vers la generositat de la família en donar el fons a Tàrrega.

Una dotzena de llibres de poesia publicats

Anton Sala-Cornadó fou un intel·lectual polifacètic i sobresortí com a escriptor, promotor cultural, pensador i maçó. Es donà a conèixer com a poeta en antologies col·lectives a principis dels anys 50. El seu primer llibre, “Aquest somni” (1956), porta un pròleg d'Antoni Comas. Té una dotzena de llibres de versos publicats, entre els quals destaquen “Suite pirinenca” (1972); “Nadal, un crit cap a la llibertat” (1978); o bé “I finalment el silenci” (1988) amb pròleg de Joaquim Molas. L’any 1998 publicà “El rostre” en el marc de la Col·lecció Natan de l’Ajuntament de Tàrrega. Dos anys després, l'Institut d'Estudis Ilerdencs edità “Obra poètica (1950-1999)”, aplegant versos ja publicats amb altres d’inèdits. La seva poesia rep influències de Joan Maragall, Joan Alcover i Salvador Espriu. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi.

  • Compartir a