Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / Activitats divulgatives a Tàrrega en el marc de les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya

Activitats divulgatives a Tàrrega en el marc de les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya

Publicat el 03-09-2018
La capital de l’Urgell posa en valor el patrimoni jueu de la vila medieval amb una visita guiada al Museu Comarcal de l’Urgell i a racons del call, al nucli antic

Tàrrega s’ha sumat a la celebració de les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya. La capital de l’Urgell oferí el passat 2 de setembre una visita guiada detallant el patrimoni jueu que s’ha preservat fins a l’actualitat. La sala permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”, dins el Museu Comarcal de l’Urgell, fou el punt d’inici de l’itinerari. Aquí s’exhibeixen nombrosos objectes i vestigis de la comunitat hebrea que residí a l’antiga vila medieval a més de significatives obres d'art de l’època.

Tot seguit, la cinquantena de persones que participaren a la visita van recórrer diferents indrets del call, al nucli antic. El públic va tenir l’ocasió d’accedir a baixos i soterranis d’edificis que alberguen estructures de l’època medieval. Destaca, per exemple, el número 15 del carrer Estudi, immoble que actualment és de titularitat municipal (vegeu fotografia).

Els tècnics del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega s’encarregaren de la visita guiada, la qual es completà amb la lectura de versos del poeta jueu targarí Moixé Natan a càrrec de l’escriptor Xavier García. D’altra banda, el museu targarí també oferí una jornada de portes obertes a l’exposició “Tragèdia al Call - Tàrrega 1348” durant tot el dia.

Les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya són una iniciativa de l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ). Tàrrega, que s’hi suma per primera vegada, és una de les 7 localitats catalanes que enguany hi participen (les altres són Barcelona, Besalú, Castelló d’Empúries, Girona, Lleida i Vilajuïga). Tàrrega fa així un altre pas endavant per posicionar-se com un dels focus d’estudi del judaisme a Europa.

Sala Tàrrega 1348

Els vestigis preservats a la sala “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” constitueixen un valuós testimoni de la vida dels jueus a l’Edat Mitjana. Els objectes exposats provenen en la seva majoria de la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes. El context museístic inclou escultures de gran valor com cinc dels dotze apòstols de l'antiga església romànico-gòtica o la creu de terme restaurada. Tàrrega també ha senyalitzat amb plafons informatius diferents punts del seu call jueu. Recentment, a més, s’ha publicat la novel·la “Una aventura al call de Tàrrega” de Gemma Peris i Maria Alba Minguell, la qual divulga de forma amena entre els joves el coneixement sobre el passat jueu de la localitat.

  • Compartir a