Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / Tàrrega documenta en un llibre de tres volums el seu passat urbanístic medieval

Tàrrega documenta en un llibre de tres volums el seu passat urbanístic medieval

Publicat el 02-06-2019
Innovador treball de recerca topogràfica del Museu Tàrrega – Urgell que conjuga fonts documentals històriques i eines tecnològiques de darrera generació · L’obra, que es completa amb una exposició, també traça un paral·lelisme amb la Tàrrega actual
Tàrrega documenta en un llibre de tres volums el seu passat urbanístic medieval

Presentació del llibre celebrada a les Sales Nobles del Museu Tàrrega - Urgell, que s'ompliren de públic

L’Ajuntament de Tàrrega ha editat un llibre en tres volums que documenta com era l’urbanisme de l’antiga vila medieval. L’obra constitueix un treball pioner de recerca topogràfica que defineix, carrer per carrer i casa per casa, com era la Tàrrega dels segles XV i XVI, o sigui entre les darreries de l’Edat Mitjana i els albors de l’Edat Moderna. La publicació veu la llum gràcies a l’àrea municipal de Cultura mitjançant el Museu Tàrrega – Urgell i ve a completar l’exposició que s’exhibeix al mateix espai des del passat 8 de maig (i que romandrà oberta fins al 30 de juny).

A l’igual que en l’exposició, els autors defineixen la fesomia urbana medieval del centre històric de Tàrrega i localitzen l’herència que n’ha perdurat fins al present. Es tracta d’un treball pioner i referent que conjuga fonts documentals històriques i eines tecnològiques de darrera generació, usant ortofotos d’alta resolució per captar amb detall les façanes dels edificis.

Agraïment a la col·laboració ciutadana

La presentació de l’obra tingué lloc el passat 31 de maig en un acte encapçalat per l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i on no faltaren els quatre autors: Josep Xavier Muntané, Anna Colet, Oriol Saula i Josep Giribet (vegeu fotografia). En el decurs de l’acte s’expressà l’agraïment a la col·laboració ciutadana, gràcies a la qual s’ha pogut culminar la recerca deixant accedir als habitatges i sondant els vestigis medievals que encara hi romanen.

Un treball col·lectiu que ha integrat múltiples esforços

Topografia urbanaL’origen del llibre i l’exposició, sota el títol “Topografia urbana de Tàrrega · Segles XV, XVI I XXI”, rau en una idea de l’historiador Josep Xavier Muntané, el qual transcrigué els llibres d’estimes de Tàrrega de l’any 1501 custodiats a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. Els documents van permetre determinar els immobles que integraven la trentena de carrers i places del nucli antic.

Seguidament, l’arqueòloga Anna Colet aplicà les planimetries del segle XVI damunt un plànol dels immobles actuals. Això donà peu a l’arqueòleg Oriol Saula a localitzar i documentar els elements arquitectònics de l’època que encara perduren (voltes, arcades, cellers, columnes,...).

Finalment, Josep Giribet i el seu equip de Calidos van captar 70.000 fotos d’alta resolució de totes les façanes del centre històric. La tasca constitueix, per tant, una font de gran valor documental, patrimonial i arxivístic que esdevindrà de referència en el camp de la investigació topogràfica.Topografia urbana

A l'exposició també es mostren tresors arquitectònics de l’època

La mostra inclou tresors arquitectònics del fons del museu targarí que per primera vegada s’exhibeixen al públic

A més de nombroses imatges i plafons documentals, l’exposició també mostra tresors arquitectònics del fons del museu targarí que per primera vegada s’exhibeixen al públic. Destaca un finestral del gòtic primerenc que s’atribueix a l’antic ajuntament de la vila. També s’hi poden admirar un capitell recuperat el setembre passat a les excavacions realitzades a la plaça del Pare Carles Perelló (podria ser un vestigi de l’antic convent de la Mercè) i un altre capitell procedent de la capella de Sant Anna, cedit per la família Casanelles. Ceràmiques, estris i objectes de l’època completen la proposta museogràfica.

MUSEU TÀRREGA - URGELL

NOUS HORARIS
· De dilluns a divendres, de 12 a 14 h. · Dijous i divendres, també de 19 a 21 h.
· Dissabtes, d’11 a 14 h i de 19 a 21 h.
· Diumenges, d’11 a 14 h.

  • Compartir a