Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / Tàrrega incorpora al seu fons museístic un retaule del pintor gòtic Ramon de Mur, cedit pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Tàrrega incorpora al seu fons museístic un retaule del pintor gòtic Ramon de Mur, cedit pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Publicat el 17-05-2018
La peça, del segle XV, s’exhibirà de forma permanent dins la sala “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” del Museu Comarcal de l’Urgell · Divendres es presentarà públicament l’obra dins el cicle d’activitats “El Museu al Carrer” · Tàrrega també edita nous fulletons sobre 6 rutes del patrimoni cultural local
Tàrrega incorpora al seu fons museístic un retaule del pintor gòtic Ramon de Mur, cedit pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Presentació del retaule gòtic incorporat al fons museístic de Tàrrega

Tàrrega ha incorporat al seu fons museístic un compartiment de retaule del segle XV atribuït al pintor gòtic Ramon de Mur. La peça fou adquirida a un antiquari per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que també s’encarregà d’efectuar la restauració. Finalitzat aquest procés, l’obra se cedeix ara de forma permanent al Museu Comarcal de l’Urgell, equipament de titularitat municipal. L’artista Ramon de Mur desenvolupà el seu treball a la vila medieval de Tàrrega i, per això, la seva figura és considerada com un exponent representatiu de la història i l’art de la localitat i la comarca. El retaule és de fusta, fa 118 x 71 centímetres, i mostra una representació policromada de cos sencer de Sant Antoni Abat, que apareix com un ancià amb llarga barba blanca. El sant apareix trepitjant una figura demoníaca que simbolitza el mal. L’entorn natural que emmarca la representació al·ludeix a la vida eremítica del personatge.

Omplir un buit museogràfic

El Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega no conservava fins ara cap obra del pintor ni cap exemple de pintura gòtica. Aquesta cessió, per tant, omple un buit important en la col·lecció d’art medieval del museu targarí. El tresor s’exhibirà de forma permanent dins la sala “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”. Ramon de Mur és un dels mestres més emblemàtics del gòtic internacional de la Catalunya Nova. Va néixer cap a 1380 a Tarragona, on tenia casa el seu pare. En un moment donat el pintor es va instal·lar a Tàrrega, ciutat on apareix documentat des del 1412 i fins el 1435.

Tot indica que la majoria de treballs els va satisfer des del seu obrador targarí. Val a dir que es desconeix l’església de procedència del retaule cedit, tal i com passa amb la major part d’obres de pintura gòtica hispana. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha expressat l’agraïment a la Generalitat de Catalunya per haver dipositat aquesta obra a la ciutat “reforçant així de forma molt significativa l’atractiu museístic del territori”.

Presentació pública aquest divendres 18 de maig

El retaule es presentarà públicament aquest divendres 18 de maig a la Casa Consistorial (8 vespre) amb la participació del conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco. També hi intervindrà per via telemàtica el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig. L’acte forma part del cicle d’activitats “El Museu al Carrer: la festa del patrimoni de Tàrrega”. És una iniciativa del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega per a commemorar el Dia Internacional dels Museus. Visites guiades; tallers d’arqueologia i pintura medieval; o maridatge de vins són algunes de les propostes que s’oferiran del 17 al 20 de maig. No faltarà un apartat musical amb concerts de Blues By Chance i alumnes de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega a més d’una ballada de swing amb SomSwingTRRG.

Posar en valor el patrimoni cultural de la ciutat

Mitjançant aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Tàrrega vol posar en valor el patrimoni històric i cultural de la ciutat. Amb aquest mateix objectiu, la Regidoria de Cultura uneix esforços amb el Consell Comarcal de l’Urgell en l’edició d’uns nous fulletons sobre 6 rutes del patrimoni cultural local. Són: Ruta al Call Jueu; Ruta del Modernisme; Ruta Industrial; Ruta del Pou del Gel i Adoberia; La Parròquia; i El Parc de Sant Eloi. Aquests nous itineraris es completaran en el futur amb la senyalització en forma de plafons instal·lats en els principals monuments històrics. A més, també es preveu posar en funcionament una pàgina web que detallarà els indrets que recorreran les noves guies. L’edició també compta amb el suport de la Parròquia de Tàrrega i l’Associació dels Amics de l’Arbre.

EL MUSEU AL CARRER: LA FESTA DEL PATRIMONI DE TÀRREGA

DIJOUS 17 DE MAIG

· Visita guiada a l’adoberia del Molí del Codina (2/4 de 8 vespre)

· Conferència “El call jueu de Barcelona” amb Carme Miró Alaix, arqueòloga del Pla Barcino (2/4 de 9 vespre,  Museu Comarcal de l’Urgell)

DIVENDRES 18 DE MAIG

· Presentació del retaule de Sant Antoni Abat del pintor Ramon de Mur (8 vespre, Casa Consistorial -Plaça Major). Obra dipositada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Presentaran l’obra el Doctor en Història de l’Art i conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco, i es projectarà un vídeo amb intervenció del conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig. La peça es podrà veure durant el cap de setmana dins de l’exposició Tragèdia al Call · Tàrrega 1348.

· Ballada de swing amb SomSwingTRRG + Tast de vins del Celler Cercavins (1/4 d’11 nit, Museu Comarcal de l’Urgell)

DISSABTE 19 DE MAIG

· El Museu al Carrer: peces exposades en aparadors (d’11 matí a 8 vespre). 10 peces del Museu estaran en diferents aparadors. Qui les trobi totes participarà en un sorteig d'entrades de la temporada de teatre, música i publicacions del Museu. 

· Taller de pintura mural i sobre taula d'època romànica (d'11 matí a 2 migdia). Reserva prèvia. Aforament limitat.

· Taller al Carrer: El retaule de Vallbona (a 2/4 d’1 del migdia, al Carrer del Carme). Els nens dibuixaran el seu propi retaule a l'estil del segle XIV (de 3 a 12 anys).

· Micro Concerts de l’EMMT en indrets històrics + Històries de Tàrrega explicades pels tècnics del Museu (7 tarda)

· Maridatge de vins amb Celler L’Olivera (2/4 de 10 nit, Museu Comarcal de l'Urgell). Proposta per maridar els vins amb la glosa i els astres, Durant el tast de vins es serviran coques de recapte i entrepans. Preu: 10 euros. Inscripció prèvia. 

DIUMENGE 20 DE MAIG

· Visita guiada per la ciutat "Pedres que es mouen" (11 matí, Museu Comarcal de l'Urgell)

· Taller d’arqueologia infantil (2/4 de 12 migdia, Museu Comarcal de l'Urgell - Carrer de Lluís Folquet)

· Concert – vermut amb el grup Blues By Chance (2/4 d’1 migdia, Museu Comarcal de l'Urgell)

  • Compartir a