Cultura, Participació i Pobles

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / Sessions per recollir propostes en la fase d'elaboració del nou Reglament de Participació Ciutadana

Sessions per recollir propostes en la fase d'elaboració del nou Reglament de Participació Ciutadana

Publicat el 29-09-2022
La Regidoria de Participació té en marxa un nou procés participatiu per actualitzar el text vigent i convida ciutadania i entitats a fer les seves aportacions mitjançant la plataforma 'tarrega.decidimcatalunya.cat'
Sessions per recollir propostes en la fase d'elaboració del nou Reglament de Participació Ciutadana

Cartell informatiu de les sessions programades a Tàrrega ciutat

L'Ajuntament de Tàrrega, mitjançant la Regidoria de Participació Ciutadana, ha programat diferents sessions obertes al públic en el marc del procés participatiu engegat el passat mes de juny per actualitzar el Reglament de Participació Ciutadana vigent. El consistori proposa a ciutadania i entitats que facin les aportacions al nou redactat, que substituirà l’actual text, en vigor des de l’any 2008. Així, la Regidoria de Participació preveu recollir mesures i propostes que, fruit del consens, millorin el reglament. Al mateix temps, busca establir les bases d’un procés participatiu exitós a fi de poder desenvolupar de manera periòdica altres iniciatives similars al municipi.

Les sessions previstes els propers dies s'han convocat el dilluns 3 d'octubre (en format telemàtic) i el dijous 6 d'octubre al Centre d'Entitats. La darrera convocatòria, adreçada a la ciutadania dels pobles, tindrà lloc el dijous 13 d'octubre al Local Social de Claravalls. Totes les sessions, a 2/4 de 7 de la tarda. Val a dir que els veïns i veïnes del municipi així com el teixit associatiu tenen a la seva disposició un breu qüestionari en línia per copsar les impressions de la ciutadania. 

Posteriorment començarà la fase de redacció de l’avantprojecte de reglament, que és previst que es faci públic a partir del novembre i s’aprovi definitivament durant el primer trimestre del 2023. La proposta del nou Reglament de Participació Ciutadana pren com a marc de referència un reglament tipus impulsat per la Diputació de Barcelona, que respon al treball de diferents tècnics de l’administració pública i experts amb vistiplau del servei d’assessoria jurídica de l’ens. El consistori targarí compta amb l’assessorament i l’acompanyament de la consultoria Momentum Lab.

Tota la informació, al web tarrega.decidimcatalunya.cat

“Volem construir un nou model de participació on la ciutadania se senti identificada a fi d’avançar cap a una gestió transparent, una informació pública i accessible de la gestió i acció del govern municipal”, va explicar durant la presentació del procés l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú per a qui adaptar el Reglament de Participació Ciutadana a les noves realitats és “absolutament necessari”. Per la seva banda, Carlos Vílchez, regidor de Participació, afegia que “aquest procés vol promoure i fomentar la participació ciutadana a Tàrrega i establir eines de deliberació i decisió col·lectives. I per començar, volem construir, de forma participada i consensuada, la norma municipal que ha de permetre aquesta participació”.

Iniciativa pilot

Tàrrega esdevé un dels primers municipis de Catalunya que implementa, de manera pilot, la plataforma digital participativa “Decidim Catalunya”. Aquesta eina avançada de participació permet de manera senzilla, intuïtiva i fiable que la ciutadania prengui part en diferents processos normatius. Tàrrega estrenarà la plataforma amb l’esmentat procés per redactar el nou Reglament de Participació Ciutadana i podria ampliar les seves funcionalitats més endavant. Segons detalla Carlos Vílchez, “mitjançant aquesta eina cal promoure la participació, obrir els consells municipals i permetre una participació més activa. Les properes edicions de pressupostos participatius es faran també a través d’aquest espai”.

La Plataforma Decidim Catalunya permet publicar resultats de processos participatius amb la possibilitat de fer avaluació i seguiment i, a més, compta amb missatgeria interna i monitorització de dades. El servei s’impulsa des de la Xarxa de Governs Transparents i està finançat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya. Té com a objectiu estratègic oferir al món local un servei integral, en format “claus en mà”, que inclou acompanyament, suport tècnic i funcional, tecnologia, formació, guies i bones pràctiques.  La capital de l’Urgell aprovà el seu primer Reglament de Participació Ciutadana l’any 1996 mentre que el segon, encara vigent avui dia, data de l’any 2008.

  • Compartir a