Cultura

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura / Notícies / Tàrrega rememora en una exposició i una ruta literària els seus vincles amb la vida i l’obra de Manuel de Pedrolo

Tàrrega rememora en una exposició i una ruta literària els seus vincles amb la vida i l’obra de Manuel de Pedrolo

Publicat el 14-09-2018
La mostra, que es pot visitar a la Sala Marsà fins al 30 de setembre, para atenció en la seva novel·la més popular, “Mecanoscrit del Segon Origen”, la qual s’inspira en la capital de l’Urgell · Proposta de FiraTàrrega i la Regidoria de Cultura

Tàrrega evoca en una exposició el seu estret vincle amb Manuel de Pedrolo i la seva novel·la més popular, “Mecanoscrit del Segon Origen”. La mostra és una producció de FiraTàrrega i la Regidoria de Cultura en el marc de l’Any Pedrolo, amb què es commemora el centenari del naixement de l’escriptor. El comissari Xavier García ha dissenyat a la Sala Marsà un espai en què el públic s’endinsa en l’obra de Pedrolo parant atenció en la coneguda novel·la de ciència ficció publicada l’any 1974.

A través d’una escenografia plàstica i molt visual, es posa de manifest com Pedrolo s’inspirà en Tàrrega per crear la ciutat fictícia de Benaura, on s’ambienta el “Mecanoscrit”. S’hi exhibeixen també diferents edicions i traduccions del llibre així com adaptacions al còmic, ràdio i televisió.

Pedrolo, pas a pas

La inauguració se celebrà amb la presència de la filla de l’escriptor, Adelais de Pedrolo, qui destacà el caràcter pioner del “Mecanoscrit” com al·legat a favor del pacifisme i el feminisme. A l’acte també assistiren l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran; i la comissària de l’Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga (vegeu fotografia).

Exposició “Pedrolo, pas a pas – Tàrrega, la ciutat del Mecanoscrit”
Fins al 30 de setembre, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura (C/La Vilanova)
· Dijous i divendres, de 19 a 21 h.
· Dissabtes i diumenges, de 12 a 14 h i de 19 a 21 h.

Ruta literària per divulgar Pedrolo

Prèviament s’oferí una ruta literària a càrrec de Xavier García pels indrets urbans de la capital de l’Urgell relacionats amb Pedrolo i la seva obra. Mitjançant aquesta proposta, la capital de l’Urgell posa altre cop en valor el conjunt de l’obra pedroliana. Nascut a L’Aranyó, Manuel de Pedrolo (1918 – 1990) residí a Tàrrega durant part de la seva vida. Considerat un dels autors més prolífics de les lletres catalanes, fou novel·lista, poeta, dramaturg i traductor. La seva intenció fou apropar la literatura catalana a tot tipus de lectors i va experimentar amb la novel·la negra, la ciència-ficció o el teatre de l’absurd. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

  • Compartir a