Joventut i Polítiques d'Igualtat

joventut@tarrega.cat
acciocomunitaria@tarrega.cat
politiquesigualtat@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 8 h. a 15 h.
973 314 392 (Joventut)
973 502 670 (Igualtat)
Carrer de La Solana, 6 · 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Joventut i Polítiques d'Igualtat / Notícies / Tàrrega dedica una exposició a dones de la ciutat que han destacat per la seva trajectòria vital i professional

Tàrrega dedica una exposició a dones de la ciutat que han destacat per la seva trajectòria vital i professional

Publicat el 12-04-2018
Iniciativa que vol omplir el buit de documentació existent sobre biografies femenines vinculades al municipi · La mostra es pot visitar al Museu Comarcal de l’Urgell fins al 27 de maig
Tàrrega dedica una exposició a dones de la ciutat que han destacat per la seva trajectòria vital i professional

A la inauguració han assistit les homenatjades Pilarín Minguell Pont i Josefina Vidal Morera

L’Ajuntament de Tàrrega ha dissenyat una exposició divulgativa que vol fer visible el llegat de dones rellevants de la ciutat, les quals destacaren per la seva trajectòria professional i personal durant el segle XX. La mostra du per nom “ON SÓN LES DONES TARGARINES?” i es pot visitar al Museu Comarcal de l’Urgell fins al proper 27 de maig. La iniciativa s’emmarca dins el projecte del mateix títol que la Regidoria de Polítiques d’Igualtat impulsa des de l’any 2015. La finalitat és omplir el buit històric de documentació existent sobre dones targarines que destacaren per les seves fites.

Expo Dones TargarinesL’exposició se centra en les figures de la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900–2000); la docent Alba Güell Roca (1900–1997); les germanes llibreteres Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924–2012); l’artista conceptual Olga L. Pijoan (1952–1997); la locutora Pilarín Minguell Pont (1926); i l’escriptora Josefina Vidal Morera (1932). Plafons, fotografies, documents i objectes personals il·lustren la mostra, comissionada per Sònia Sans Carrera, Roser Miarnau Pomés i Mireia Fontanet Viladot. El caràcter pedagògic de la proposta ve reforçat pel fet que també ofereix un apartat didàctic especialment adreçat als infants.

A la inauguració, celebrada el divendres 6 d’abril, assistiren Pilarín Minguell Pont i Josefina Vidal Morera, les quals van agrair emocionades aquest reconeixement. A la vegada, van animar a impulsar més treballs de recerca per treure dones de l’anonimat. Entre altres autoritats també van participar a l’acte el regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera; la regidora de Polítiques d’Igualtat, Núria Franquesa; el regidor d'Acció Social, Joan Palou; i la consellera comarcal de l’àmbit de la dona, Imma Estadella (vegeu fotografia).

El projecte “On són les dones targarines?” també ha fet possible fins al moment la realització d’un documental (que es pot veure a l’exposició) i la publicació de tres biografies en format de conte infantil. Val a dir que el proper dimarts 17 d’abril (6 tarda, Biblioteca) es presentarà el quart volum de la col·lecció de biografies, aquesta vegada en homenatge a la poetessa i política Josefina Vidal Morera. D’altra banda, el dijous 19 d’abril (8 vespre, Casa Consistorial) es posarà en circulació el volum 32 d'URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, el qual també inclourà articles biogràfics sobre dones rellevants de Tàrrega.

Mostra “On són les dones targarines?”
Fins al diumenge 27 de maig al Museu Comarcal de l’Urgell (Carrer Major, 11) 
· De dilluns a dimecres, de 10 a 14 h
· De dijous a diumenge, de 10 a 14 h i de 19 a 21 h

SuperIgual

  • Compartir a