Sou a: Inici / Notícies / Tàrrega celebra un acte de memòria històrica en homenatge als 40 anys d’ajuntaments democràtics

Tàrrega celebra un acte de memòria històrica en homenatge als 40 anys d’ajuntaments democràtics

Publicat el 07-05-2019
Reconeixement al compromís de regidors i alcaldes per la consolidació de les llibertats · L’àrea de Cultura també prepara un llibre i un documental sobre les eleccions municipals de l’any 1979
Tàrrega celebra un acte de memòria històrica en homenatge als 40 anys d’ajuntaments democràtics

Fotografia de grup 40 Anys Ajuntaments Democràtics a Tàrrega 1979 - 2019, davant el Teatre Ateneu

Tàrrega celebrà el diumenge 5 de maig un acte institucional de memòria històrica en homenatge als 40 anys d’ajuntaments democràtics. L’efemèride ha recordat les primeres eleccions municipals des de la recuperació de les llibertats, celebrades el 3 d’abril del 1979. Aquest moment històric s’ha commemorat tributant un reconeixement als regidors i regidores, més d’un centenar, que han integrat l’arc consistorial al llarg de deu mandats així com el seu compromís vers la ciutadania. Així mateix, la capital de l’Urgell ha posat en valor els comicis locals que quatre dècades enrere van consolidar el canvi polític, la democràcia i la construcció de les bases del municipalisme actual.

Conferència de Joan Botella

Les eleccions municipals del 1979 “arribaren amb retard però foren un profund èxit democràtic que transformà el món local”, ha asseverat Joan Botella

El Teatre Ateneu ha estat escenari d’una trobada que ha obert el catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joan Botella, el qual ha desgranat les vicissituds que es van viure al país des de la fi de la dictadura fins a les eleccions municipals del 1979, que “arribaren amb retard però foren un profund èxit democràtic que transformà el món local”, ha asseverat Botella. El ponent ha examinat com eren els primers consistoris catalans de la democràcia. De la seva anàlisi s’han desprès dades com el fet que només hi havia un 4,6% de dones regidores o que el 42% dels nous alcaldes procedien de la pagesia.

Mirada enrere en el temps

Tot seguit ha pres el relleu un torn d’entrevistes de la periodista Montse Armengou amb els antics alcaldes Eugeni Nadal (1979 – 1987); Frederic Gené (1991 – 2003); Joan Amézaga (2003 – 2011); i l’alcaldessa Rosa Maria Perelló, primera edil des del 2011. També s’ha recordat la figura de l’alcalde Delfí Robinat (1987-1991), difunt l’any 1997. Eugeni Nadal, primer alcalde de la democràcia, ha recordat que els inicis del govern local es van viure “amb il·lusió i un esclat de participació tot i les limitacions pressupostàries”. Per la seva part, Frederic Gené (l’alcalde que ha encapçalat més mandats, un total de tres) ha subratllat “l’efervescència i el compromís assumit pels primers consistoris”. D’altra banda, Joan Amézaga (el primer alcalde d’una força d’esquerres a Tàrrega) ha indicat “la correcció i el respecte que van predominar a la ciutat malgrat les diferències ideològiques”. Finalment, Rosa Maria Perelló, la primera dona alcaldessa de Tàrrega (i la primera dona que exerceix de presidenta de la Diputació de Lleida), ha afirmat que “suposa un orgull i un repte el fet que les dones anem conquerint noves fites en la política”.

Es reivindica una major representació de les dones en la política

40 anys Tertúlia

En aquest sentit, també s’ha ofert una taula rodona de regidores de diferents mandats i forces polítiques: Gúmer Udi (PSC), la primera dona regidora de Tàrrega; Josefina Bernades (CiU), la dona que ha exercit més temps d’edil a Tàrrega; Natàlia Lloreta (AIPN), una de les primeres regidores nascudes després del franquisme; i Montse Garcia, actual edil de la CUP. Durant la conversa s’ha posat de manifest que cal avançar més en la transformació de la societat perquè les dones guanyin major representació en tots els àmbits de la política. L’acte d’avui ha comptat amb la presència de molts dels regidors i regidores que han exercit el càrrec a l’Ajuntament de Tàrrega al llarg de deu mandats. La trobada ha propiciat emotius retrobaments de vells coneguts. 

En preparació un llibre i un documental

Inici d’un programa de divulgació i recerca que es desenvoluparà els anys 2019 i 2020, i que es traduirà en un llibre i un documental

Tàrrega ha obert oficialment el seu programa de divulgació i recerca històrica sobre els 40 anys d’ajuntaments democràtics. L’àrea de Cultura ja té en preparació un llibre i un documental que recolliran i reivindicaran la memòria dels protagonistes d’aquest episodi fundacional de la democràcia. Tot plegat veurà la llum en el decurs del 2019 i el 2020. “Es tracta de fer un reconeixement a totes les persones que han servit a la ciutadania amb el seu esforç i treball”, ha manifestat l’alcaldessa Rosa Maria Perelló.

104 regidors i regidores en 10 mandats municipals

El 3 d’abril del 1979 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques municipals des del restabliment de la democràcia. Des de llavors s’han succeït 10 legislatures i, en el cas de Tàrrega, 104 regidors i regidores que amb el seu compromís han portat la veu de la ciutadania a la Casa Consistorial. Les especificitats de com es va viure a Tàrrega el període de transició des de la mort del dictador (1975) fins a les primeres eleccions municipals (1979) esdevindran objecte d’estudi a partir d’una recerca històrica centrada en fonts d’arxiu i entrevistes. El resultat de la recerca veurà la llum a finals del present any 2019 mitjançant la publicació del número 50 de la Col·lecció Natan que edita l’Ajuntament de Tàrrega. S’hi tractaran temes com la constitució dels partits polítics o la participació política per part de la societat civil.

Divulgar una memòria que s’esvaeix

44 anys després del final de la dictadura, les persones protagonistes del canvi democràtic comptem amb edats avançades, i algunes ja no hi són. Recollir i divulgar la memòria dels protagonistes locals d’aquest moment fundacional de la democràcia a escala local és un dels objectius d’aquest projecte, que recollirà a través d’entrevistes la memòria dels primeres regidors, regidores i protagonistes de la societat civil que van fer possible el canvi. Amb l’objectiu de divulgar la memòria d’aquest període, s’editarà també un documental recollint les moltes veus que donen testimoni de com s’aconseguí apuntalar la democràcia.

40 ANYS

  • Compartir a