Sou a: Inici / Notícies / Tàrrega inaugura una plaça en memòria del germà escolapi Gonçal Crespo durant la celebració de l’Aplec de Sant Eloi

Tàrrega inaugura una plaça en memòria del germà escolapi Gonçal Crespo durant la celebració de l’Aplec de Sant Eloi

Publicat el 11-09-2022
Estrena d'un nou espai mirador que contribueix a arranjar el vessant sud-oest del parc municipal, el gran pulmó verd de la ciutat · La trobada dalt la serra, d’arrels centenàries, repeteix èxit de participació amb activitats que posen en valor la cultura popular i el patrimoni natural
Tàrrega inaugura una plaça en memòria del germà escolapi Gonçal Crespo durant la celebració de l’Aplec de Sant Eloi

L'acte central de l'Aplec de Sant Eloi 2022 ha estat la inauguració de la plaça de Gonçal Crespo, germà escolapi

Tàrrega ha inaugurat avui una nova plaça al Parc de Sant Eloi, el gran pulmó verd del nucli urbà. Es tracta d’un espai que s’ha urbanitzat en memòria del germà Gonçal Crespo Arce (1933-2009), membre de la comunitat de l’Escola Pia targarina durant més de vint anys. L’acte s’ha emmarcat en la celebració de l’Aplec de Sant Eloi, tradició centenària que la capital de l’Urgell celebra cada segon diumenge de setembre per enaltir el patrimoni natural de la serra.

L’Associació dels Amics de l’Arbre, entitat gestora del parc municipal, ha impulsat la construcció de la plaça iniciant així l’arranjament de tot el sector sud-oest del parc, zona on ja es va habilitar l’any 2011 un terraplè de pins dedicat a l’Escola Pia. Amb una superfície de 120 metres quadrats, l’espai ha estat dissenyat per Anna Perelló, antiga alumna de l’Escola Pia de la localitat, i l’Estudi Blat SLP.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha encapçalat l’acte tot rememorant la figura de Gonçal Crespo, “un religiós que esdevingué molt apreciat per les famílies de l’alumnat gràcies al seu caràcter afable i proper”. També ha destacat les característiques de l’obra, “que permetran a la ciutadania de gaudir d’un magnífic mirador a tocar del tram del Camí de Sant Jaume que voreja el turó”.

En els mateixos termes s’han expressat Eduard Pini, pare provincial de l’Escola Pia a Catalunya, i Jaume Aligué, president dels Amics de l’Arbre, a la vegada que han agraït el suport de l’empresa Borges, que ha sufragat part del cost mitjançant un conveni de mecenatge, i l’AFA de l’esmentat centre educatiu targarí. A la convocatòria no han faltat regidors del consistori, familiars de Gonçal Crespo, representants de la comunitat educativa de l’Escola Pia, i Josep Pont, portaveu de l’empresa Borges.

D’altra banda, la resta d’activitats de l’Aplec de Sant Eloi s’han desenvolupat amb èxit de participació. Després de la missa a l’ermita i l’esmorzar de coca i préssec, la cultura popular ha regnat tot el matí al parc amb l’exhibició de La Fal·lera Gegantera, els jocs tradicionals de Fefe i Cia i el 37è Concurs Nacional de Colles Sardanistes amb Amics de la Sardana de Tàrrega i Cobla TàrregaEn aquest certamen han participat una dotzena de colles. En categoria gran s’ha imposat Dolç Infern de Lleida; en categoria juvenil, Guspira de Lleida; en categoria infantil, Demà Jovencells de Cervera; i en categoria aleví, la Guineu Saltirona de Vilanova de Bellpuig.

La Regidoria de Cultura ha coordinat el programa junt amb l’Associació dels Amics de l’Arbre, que ha posat a la venda també la rajola commemorativa, que enguany es dedica al portal de Cal Llart, monument de la serra situat prop de la plaça de la Bassa.

  • Compartir a