Sou a: Inici / Notícies / Tàrrega lliura els Premis Culturàlia 2019 a l’escriptora Maria Barbal, l’escenògraf Llorenç Corbella, la Societat Ateneu, la revista Nova Tàrrega i la Coral Joia de Maig

Tàrrega lliura els Premis Culturàlia 2019 a l’escriptora Maria Barbal, l’escenògraf Llorenç Corbella, la Societat Ateneu, la revista Nova Tàrrega i la Coral Joia de Maig

Publicat el 24-11-2019
Els guardons, atorgats pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, reconeixen els valors de treball i compromís · La gala, que omplí de públic el Teatre Ateneu, fou presidida pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès
Tàrrega lliura els Premis Culturàlia 2019 a l’escriptora Maria Barbal, l’escenògraf Llorenç Corbella, la Societat Ateneu, la revista Nova Tàrrega i la Coral Joia de Maig

Foto de grup dels XXII Premis Culturàlia de Tàrrega, acte de lliurament celebrat al Teatre Ateneu

La 22a edició dels Premis Culturàlia de Tàrrega celebrà el dissabte 23 de novembre la gala de lliurament dels guardons. El Teatre Ateneu s’omplí de públic per retre un càlid homenatge a les persones i entitats que la capital de l’Urgell ha distingit enguany per la seva trajectòria, treball i compromís. El Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura han reconegut la tasca de l’escriptora lleidatana Maria Barbal (premi intercomarcal), autora de la novel·la de referència ‘Pedra de tartera’; l’escenògraf Llorenç Corbella (premi a l’artista), amb una brillant carrera internacional en el teatre, l’òpera i la dansa; la Societat Ateneu (premi a l’entitat), la qual commemora el seu centenari; el setmanari d’informació local i comarcal Nova Tàrrega (premi a la trajectòria), que celebra els 75 anys; i la Coral Joia de Maig d’Anglesola (premi comarcal), amb 70 anys d’història. 

El vicepresident del Govern català, Pere Aragonès, afirmà: "la cultura és una eina bàsica de progrés i cohesió. Una societat sense una cultura forta és una societat submisa que no pot ser lliure"

Sumant aquests 5 nous guardons, els Culturàlia han honorat més d’un centenar de persones i entitats al llarg dels anys, tal i com subratllaren Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega, i Antoni Palou, director dels premis, en les al·locucions inicials de la nit. La novel·lista trempolina Maria Barbal pronuncià en el seu discurs d’agraïment una ferma defensa de la llengua catalana i lloà “el suport de Tàrrega vers el teatre i les manifestacions culturals”. La intervenció de Maria Barbal fou precedida per la lectura d’un fragment de ‘Pedra de tartera’ a càrrec de Montse Rubinat. Per la seva part, Llorenç Corbella reivindicà i posà en valor l’ofici de la creació escenogràfica, “sovint desconeguda pel gran públic”.

El president de la Societat Ateneu, Antoni Tàcies, afirmà que el guardó "arrodoneix l’efemèride del nostre centenari" i agraí l'esforç de la massa social, la junta i les persones que fan créixer l'entitat. La directora de Nova Tàrrega, Lourdes Cardona, manifestà que el premi Culturàlia "ens dóna energia per continuar treballant amb la vocació de servei que ens ha caracteritzat des del primer número" i expressà l’agraïment al nombrós equip de col·laboradors de la capçalera. D’altra banda, la presidenta i el director de la Coral Joia de Maig, Teresa Domingo i Narcís Cercós respectivament, van recollir la distinció amb aquestes paraules: “la coral ha estat una escola d'aprenentatge que ens ha ensenyat a estimar l'art i la cultura”.

“Una societat sense una cultura forta no pot ser lliure”

Pere Aragonès Culturàlia 2019La vetllada, que va incloure l’actuació en viu del grup de swing Vintage Clock, es va cloure amb els parlaments institucionals. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú assenyalà en relació a les persones i entitats guardonades: "sou part activa de la cultura catalana en majúscules i aporteu el vostre gra de sorra per fer-nos sentir poble i país".

Presidí l’acte el vicepresident del Govern català i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, el qual digué: "la cultura és una eina bàsica de progrés i cohesió. Una societat sense una cultura forta és una societat submisa que no pot ser lliure". També dedica unes paraules de suport als presos polítics i exiliats. Val a dir que el vicepresident visità prèviament la Casa Consistorial de Tàrrega, on signà al Llibre d’Honor del municipi. La figura del guardó dels Premis Culturàlia és obra de l'artista targarí Josep Castellana. L’escenografia, dissenyada pel targarí Llorenç Corbella (fill de l’artista premiat enguany) va transmetre un original missatge ecologista en favor de la preservació de la natura.


Societat AteneuPremi a l’entitat: SOCIETAT ATENEU DE TÀRREGA El guardó a la Societat Ateneu arriba just l’any que es commemora el centenari de la seva fundació. És una de les entitats més emblemàtiques del teixit associatiu targarí i impulsora de nombroses activitats de dinamització cultural. L’any 1923 inaugurà el Teatre Ateneu, edifici que acollí teatre, balls populars i projeccions de cinema. Des de l’any 1984, la Societat Ateneu arrenda l’ús del teatre a l’Ajuntament i hi tenen lloc representacions escèniques, concerts, espectacles i altres activitats. El Local Social és un altre dels focus culturals de l’entitat. Aquest any 2019 ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

Nova TàrregaPremi a la trajectòria: NOVA TÀRREGA Setmanari i revista targarina fundada l’any 1944 per Francesc Camps Calmet que celebra els 75 anys de la seva creació, actualment dins el Grup Segre. Dirigida i editada a partir del 1975 per Ignasi Camps Sarró; continuada el 1987 per Josep Serra Teixidó (Eco Serra); i dirigida després per Albert Pont. Actualment la directora és la periodista Lourdes Cardona, que ha donat el pas a les noves tecnologies i la revista en color entrant de ple en l’era digital. Nova Tàrrega s’ha erigit en el notari de la història contemporània de la ciutat.

Llorenç CorbellaPremi a l’artista: LLORENÇ CORBELLA SAMBOLA (Vallfogona de Riucorb, 1958) Resident a Tàrrega, Llorenç Corbella guarda una estreta relació amb la capital de l’Urgell i fou director artístic de la Fira del Teatre els anys 1984 i 1985 i del 2003 al 2006. Actualment és director d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Lleida. La seva trajectòria professional excel·leix com a escenògraf i figurinista. Deixeble de Fabià Puigserver, ha treballat amb reconeguts noms de la dramatúrgia, l’òpera i la dansa i ha obtingut guardons de prestigi com el Premi de la Crítica de Barcelona o un Premi Max. La seva carrera artística és motiu d’una exposició retrospectiva que es pot visitar fins al 13 d’octubre a la Sala Marsà de Tàrrega.

Coral Joia de MaigPremi comarcal: CORAL JOIA DE MAIG (Anglesola) Fundada el 1949 per un grup d’homes d’Anglesola amb la voluntat de cantar les caramelles de Pasqua. Entrats els anys 60, esdevé un cor mixt, canviant totalment el repertori, introduint música polifònica del Renaixement i del Barroc, sense oblidar la música tradicional catalana i d’autor. Dirigida pel músic pontsicà Narcís Cercós, i acompanyats al piano pel targarí Marcel Fabregat i l’anglesolina Sara Rius. Enguany celebren el 70 aniversari de la seva fundació. Està integrada per una cinquantena de cantaires de diverses localitats de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i la Noguera.

Maria BarbalPremi intercomarcal: MARIA BARBAL I FARRÉ (Tremp, 1949) L’escriptora lleidatana, tot i que viu a Barcelona des dels anys seixanta, ha bastit un univers literari centrat en el Pallars de la seva infantesa i l'adolescència, un entorn rural vist, però, amb perspectiva crítica. La seva primera novel·la, ‘Pedra de tartera’, va rebre una molt bona acollida. Obres posteriors recullen paisatges més urbans. També és autora de narracions breus, novel·les per a joves i teatre. La seva obra ha estat traduïda l'alemany, l'aranès, l'asturià, el castellà, l'italià, el francès, i el portuguès, entre altres. Ha obtingut el Premi Nacional de Literatura Catalana entre altres guardons com la Creu de Sant Jordi.

  • Compartir a