Sou a: Inici / Notícies / Tàrrega reivindica l'ús de la llengua catalana en l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, celebrat a la plaça de Rafael Casanova

Tàrrega reivindica l'ús de la llengua catalana en l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, celebrat a la plaça de Rafael Casanova

Publicat el 11-09-2023
Més d'una vintena d'entitats i partits polítics participen en la tradicional ofrena floral, enguany precedida per un minut de silenci en solidaritat amb el Marroc · L'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú posa en valor al seu discurs la figura de Pompeu Fabra
Tàrrega reivindica l'ús de la llengua catalana en l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, celebrat a la plaça de Rafael Casanova

Foto de grup amb les autoritats i representants del teixit associatiu presents a l'acte

Tàrrega ha celebrat avui el seu acte institucional en honor a la Diada Nacional de Catalunya amb nombrosa participació del teixit associatiu. Més d’una vintena d’entitats de diversos àmbits a més de formacions polítiques s’han congregat com de costum a la plaça de Rafael Casanova, la qual acull el monument als Màrtirs del 1714. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha encapçalat la comitiva integrada per regidors i regidores de tot l’arc consistorial. Justament a l’inici de l’esdeveniment, la primera edil i el president de la mesquita de la capital de l’Urgell, Ahmed Lams, han presidit el minut de silenci en solidaritat amb el Marroc, que divendres passat va patir un tràgic terratrèmol. Pijuan i Lams també han dipositat una rosa blanca en record de totes les víctimes i les seves famílies al monument.

De caràcter plural, la celebració ha estat majoritàriament reivindicativa a favor de la defensa de la llengua catalana, “eix vertebrador de la cultura i les tradicions catalanes”, segons ha manifestat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. En el discurs que ha obert l’acte, la primera edil ha lloat la figura del lingüista Pompeu Fabra, gràcies al qual “el català esdevenia una llengua a l’alçada dels històrics parlars de la vella Europa, amb unes normes ortogràfiques, una gramàtica i un diccionari oficials”.

Cal recordar que justament aquest diumenge Tàrrega va inaugurar, en  el marc de l’Aplec de Sant Eloi, un monument dedicat al gramàtic per commemorar el 75è aniversari de la seva mort. Alhora, Pijuan ha convidat el públic assistent a “viure en català, ara i sempre, arreu del país i amb tothom, també amb els nouvinguts que acollim a casa nostra, per poder mantenir ben fortes les arrels de la nostra cultura”.

Tot seguit, els grups presents a l’arc consistorial (ERC, CUP, PSC i Junts per Tàrrega) han obert l’ofrena floral dipositant una corona de llorer al monument. A més de les autoritats locals, una vintena d’entitats i partits polítics del municipi han participat a la tradicional ofrena. Per primer cop, s’hi ha sumat l’Associació de Guineans de Lleida i Província Sabu, el president de la qual ha adreçat unes paraules al públic.

Així, i com és costum, el teixit associatiu ha tingut l’oportunitat d’honorar els símbols de la Diada i expressar els seus missatges i lemes de país. La trobada, coordinada per la Regidoria de Cultura, enguany ha incorporat el ‘Ball de l’homenatge’ com a tret de sortida, interpretat per la presidenta de l’Esbart Albada, Anna Salvadó.

L’acte ha culminat amb l’entonació del cant d’”Els Segadors” per part de les persones assistents sota les indicacions de Mercè Salvadó. No han faltat proclames de “Visca Catalunya Lliure” i de reivindicació de la independència per a Catalunya. Tàrrega ha celebrat, per tant, una reeixida commemoració de la Diada.

  • Compartir a