Sou a: Inici / Notícies / Territori, identitat, reflexió i compromís social són els eixos de FiraTàrrega 2019, que s'obre amb un debat sobre l'espai públic i un espectacle de dansa vertical

Territori, identitat, reflexió i compromís social són els eixos de FiraTàrrega 2019, que s'obre amb un debat sobre l'espai públic i un espectacle de dansa vertical

Publicat el 06-09-2019
La 39a edició omple els carrers de la ciutat de teatre, dansa, música i performance fins al 8 de setembre · La inauguració institucional ha comptat amb Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Fernando Cerón, subdirector general de Teatro - Ministerio de Cultura, Educación y Deporte; Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; i Anna Giribet, nova directora artística de FiraTàrrega
Territori, identitat, reflexió i compromís social són els eixos de FiraTàrrega 2019, que s'obre amb un debat sobre l'espai públic i un espectacle de dansa vertical

Moments de la jornada inaugural de FiraTàrrega 2019

FiraTàrrega 2019 ha aixecat el teló el dijous 5 de setembre amb una conversa inaugural a càrrec del filòsof Xavier Antich i Àngels Margarit (Mercat de les Flors), moderada per Judit Carrera (CCCB), tota una declaració d'intencions de la nova directora artística Anna Giribet. Ha estat un debat d’obertura sobre els usos socials i artístics de l’espai públic, conversant sobre la seva capacitat per acollir la creació artística, el qüestionament de la realitat, el debat social i la transformació. Prèviament, s'ha celebrat a La Llotja la inauguració institucional amb la presència de Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura; Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega; Fernando Cerón, subdirector general de Teatro - Ministerio de Cultura, Educación y Deporte; Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; i Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega.

Durant l'acte inaugural, l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha definit FiraTàrrega com "un viatge cap a la imaginació, l'esperit crític, la sensibilitat i l'entreteniment de qualitat"

La consellera ha afirmat que el certamen "és exemple de democratització de la cultura en arribar a tothom i és alhora una potent eina de transformació". Per la seva part, l'alcaldessa ha definit FiraTàrrega com "un viatge cap a la imaginació, l'esperit crític, la sensibilitat i l'entreteniment de qualitat". En el mateix acte, la directora artística ha instat a "sembrar cultura per després recollir els fruits". El programa inaugural s'ha tancat amb l'espectacle de dansa vertical de la Companyia DelRevés, escenificat en un dels murs exteriors de l'Església Parroquial. Avui divendres 6 de setembre té lloc la segona jornada de FiraTàrrega 2019 amb 57 sessions d'espectacles que omplen Tàrrega de programació des de les 10 del matí fins a la 1 de la matinada. 

Activitats professionals

Avui divendres també és el dia més intens d'activitats professionals: destaquen els pitchings i els speedmeetings que prioritzen el contacte actiu entre creadors i productors amb la finalitat que els projectes artístics arribin al mercat. Tindran lloc fins a un total de 6 sessions de pitching i seran una de les activitats principals en aquesta reformulació de l'espai professional de FiraTàrrega que busca passar del model passiu dels estands expositius a un model més proactiu en què els projectes artístics convoquen els professionals per explicar-se amb l'objectiu de trobar socis que es vulguin implicar en la producció o destinataris que puguin obrir nous mercats.

Eixos de la programació de FiraTàrrega 2019

FiraTàrrega 2019FiraTàrrega 2019 vol oferir una mirada polièdrica, al voltant de quatre eixos: el territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Els valors que es volen posar en joc tenen a veure amb la transversalitat, l'adscripció a la realitat social i la recerca, en el sentit que les arts de carrer en particular i les arts escèniques en general ja no es conceben com una simple expressió cultural sinó com un catalitzador que, des dels plantejaments artístics i la creativitat, ha d'oferir noves mirades a les necessitats, les inquietuds o els reptes socials del segle XXI. 

Es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics. I també incloure les peces més festives i d’entreteniment de qualitat.

Del 5 al 8 de setembre, FiraTàrrega acull 42 companyies nacionals i internacionals i més de 940 professionals de 540 organitzacions procedents de 36 països dels 5 continents. S'hi presenten un total de 42 peces, 24 de les quals són catalanes, 9 d’elles de la resta de l’Estat, 6 són internacionals i 3 de procedència mixta. El 30% d'aquesta programació s'adscriu al programa Suport a la Creació. 19 de les propostes són estrena a l'Estat. 

Trobareu tota la programació al web de FiraTàrrega

La Llotja i Suport a la Creació

La Fira acull 945 professionals procedents dels 5 continents (d’aquests inscrits, 597 són catalans, 176 de la resta de l'Estat i 172 d’internacionals). En aquesta edició, FiraTàrrega s’ha proposat qualificar encara més l’experiència professional, renovant l’espai físic de la Llotja dissenyada per proporcionar i facilitar espais de trobada; presentant un nou model d’activitats professionals per ajudar a impulsar tots els projectes que es presentin, i la creació de noves accions per a emergents i debutants a través d’un nou tram d’activitats de tardes de La Llotja. D'altra banda, el programa Suport a la Creació 2019, que es va presentar a principi de maig, inclou 14 projectes artístics i es caracteritza per la renovació i per la voluntat d'oferir un acompanyament integral a les companyies, on s'inclouen totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. 

  • Compartir a