Sou a: Inici / Notícies / La Universitat de Barcelona publica els resultats d’un estudi de ciència ciutadana realitzat a FiraTàrrega

La Universitat de Barcelona publica els resultats d’un estudi de ciència ciutadana realitzat a FiraTàrrega

Publicat el 28-01-2020
L'article, publicat a la revista Scientific Reports, demostra que cada gènere manté un patró de cooperació diferent després de mantenir un contacte visual

Investigadors de la UB han publicat un article a la revista Scientific Reports que analitza, mitjançant el joc del dilema del presoner, la disposició a cooperar de persones aparellades a l'atzar. En l'acció, que es va dur a terme a FiraTàrrega 2017, hi van participar 374 persones. Els resultats mostren que cada gènere manté un patró de cooperació diferent després de mantenir contacte visualLa iniciativa forma part del projecte urGENTestimar, de l'artista Ada Vilaró i del físic Josep Perelló, investigador de l'Institut de Sistemes Complexos de la UB (UBICS) i cap del Grup de Recerca OpenSystems, centrat en ciència ciutadana. En l'article també hi han participat Anna Cigarini i Julian Vicens, membres del mateix grup de la UB.

Posar en relació les persones a l'espai públic

El tret de sortida de FiraTàrrega 2017 va ser una acció artística i de ciència ciutadana singular que implicava el desplegament d'un dispositiu basat en la participació comunitària a la Plaça Major de Tàrrega durant quaranta hores. L'objectiu era mesurar la disposició a la cooperació de tantes persones com fos possible, aparellades a l'atzar per participar en el joc del dilema del presoner. L'acció a FiraTàrrega 2017 buscava remarcar la importància de la presència física de les persones i de la necessitat posar-se en relació a l'espai públic. Per aquesta raó, es van proposar dues modalitats diferents del dilema: en la primera, els participants es miraven als ulls durant trenta segons abans de decidir si cooperaven o no; en la segona, es convidava a resoldre el dilema sense haver mantingut cap contacte previ, ni visual ni auditiu, amb l'altra persona i, per tant, sense conèixer-la en absolut. Del total dels 374 participants, 290 van jugar després de mirar-se prèviament als ulls.

Dones i homes, dos patrons diferents de cooperació

El fet de mirar-se als ulls afecta els patrons de cooperació d'homes i dones d'una manera diferent, i també s'observa que la identitat de gènere de la persona amb qui ens relacionem és un factor rellevant en aquestes diferències. Per regla general, les dones mostren confiança en l'actitud cooperativa de l'altra persona, un 7% més que els homes. D'altra banda, els homes són més impulsius en les seves accions i destinen menys temps a prendre la decisió de trair el company que no pas les dones. Si la seva parella de joc és un altre home, el contacte visual influeix negativament en la seva cooperació, un 11% menys que si no hi ha interacció visual prèvia, és a dir, sense haver conegut abans el gènere de la parella. Així mateix, la confiança dels homes que el seu company també home cooperi és un 20% inferior a la confiança que mostren les dones davant els homes.

S'observen també diferències entre homes i dones respecte a la capacitat d'encertar què farà la parella de joc. En efecte, les dones demostren una major capacitat d'inferir les intencions dels companys de joc, especialment quan interaccionen amb homes (arriben fins a un 91% d'encert). Aquest resultat contrasta amb el cas dels homes que interactuen amb altres homes, en què l'encert és només del 68%. «Els resultats suggereixen que, en entorns socials efímers, els senyals no verbals influencien dones i homes d'una manera molt diferent», apunta Josep Perelló.

  • Compartir a