Sou a: Inici / Notícies / L’Ajuntament de Tàrrega adquireix béns artístics del Mestre Güell per preservar el seu llegat cultural

L’Ajuntament de Tàrrega adquireix béns artístics del Mestre Güell per preservar el seu llegat cultural

Publicat el 10-06-2015
La batuta, fotografies, partitures, correspondència i pintures d’aquest insigne targarí, fundador de l’Orfeó Nova Tàrrega · El Museu Comarcal de l’Urgell integrarà les teles a la futura sala de pintura targarina
L’Ajuntament de Tàrrega adquireix béns artístics del Mestre Güell per preservar el seu llegat cultural

Dos dels més de trenta quadres adquirits i la batuta del Mestre Güell

L’Ajuntament de Tàrrega ha adquirit per a la seva preservació diversos béns del llegat artístic de Josep Güell i Guillaumet (1872-1930), personalitat cultural de gran rellevància a la ciutat entre els segle XIX i XX. Conegut popularment com el Mestre Güell, aquest insigne targarí brillà en el camp de la música, la pintura i la pedagogia. Ara, i arran d’un acord amb un dels familiars descendents del Mestre Güell, el municipi ha incorporat al fons permanent del Museu Comarcal de l’Urgell la batuta del músic i una trentena de pintures de mitjà i petit format, les quals reflecteixen paisatges del terme de Tàrrega.

El llegat documental, a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell     El contracte de compra, que ascendeix a 1.500 euros, inclou també partitures, correspondència, llibres, programes de mà, fotografies i altres documents personals del Mestre Güell, que s’han dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. La ciutat vol conservar així la memòria de qui fou el fundador de l’Orfeó Nova Tàrrega, entitat que precisament commemora enguany el seu centenari. A més, el  Mestre Güell fou un eminent folklorista i invertí esforços inventariant expressions de cultura popular de l'Urgell i la Segarra com cançons, balls i fins i tot tocs de campana.

Futura sala de pintura i escultura targarina     Pel que fa a l’obra pictòrica, les teles formaran part de la futura sala permanent del Museu Comarcal de l’Urgell dedicada a la pintura i l’escultura targarina. Tots aquests béns, ara de titularitat pública, es trobaven fins ara a la casa familiar de les germanes Teresa i Rosina Pera Güell, nebodes del Mestre Güell ja difuntes. Val a dir que l’objecte adquirit de més simbolisme, la batuta, és de l’any 1926 i du gravats l’escut de Tàrrega i la lira de l’Orfeó Nova Tàrrega. El mateix lot inclou alhora la paleta de pintor que usava el Mestre Güell.

  • Compartir a