Sou a: Inici / Notícies / Tàrrega s’adhereix a la moció del municipalisme català perquè els ajuntaments puguin gestionar els seus estalvis

Tàrrega s’adhereix a la moció del municipalisme català perquè els ajuntaments puguin gestionar els seus estalvis

Publicat el 14-08-2020
L’alcaldessa signa un decret de suport que ratificarà el Ple en la sessió del proper mes de setembre · La moció, redactada de forma conjunta per l’ACM i la FMC, es posiciona en contra de l’acord estatal sobre la transferència dels superàvits municipals
Tàrrega s’adhereix a la moció del municipalisme català perquè els ajuntaments puguin gestionar els seus estalvis

Signatura digital del decret d'alcaldia, avui dijous

L’Ajuntament de Tàrrega s’ha adherit a la moció en què el municipalisme català defensa l’ús dels seus superàvits pressupostaris per a mesures pròpies de reactivació social i econòmica per part dels ens locals. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha signat el decret que ratifica el suport de la capital de l’Urgell al document, el qual també rebutja l’acord signat entre la Federació Española de Municipios y Provincias (FEMP) i el Govern espanyol instant els consistoris a cedir a l’Estat els seus romanents positius de tresoreria en forma de préstec. Tàrrega se suma així a la moció conjunta que han redactat l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per reivindicar el dret a l’ús dels estalvis municipals acumulats.

Moció municipalistaL’adhesió expressada en el decret d’alcaldia es ratificarà en la sessió del Ple del proper mes de setembre. L’alcaldessa, que també exerceix una de les vicepresidències de la FMC, confia que la moció obtindrà el suport unànime de l’arc consistorial ja que suposa “una ferma defensa de l’autonomia dels ajuntaments a l’hora de gestionar els estalvis pressupostaris aconseguits per les administracions locals”. Val a dir que el Ple de Tàrrega ja aprovà el passat 28 de maig dues mocions reclamant de modificar o derogar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera amb l’objectiu de poder destinar superàvit a polítiques de reactivació davant la situació de crisi originada per la pandèmia. Així mateix, el Ple va donar llum verda el passat 30 de juliol a una altra moció en favor de la suficiència financera dels ens locals.

La moció conjunta de l’ACM i la FMC, a la qual Tàrrega expressa el seu suport, també insta al Govern de la Generalitat “a crear un fons de cooperació extraordinari per als ens locals (amb un mínim de 150 milions d’euros l'any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021) amb l'objectiu d’aplicar mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia”.


Moció per la suficiència financera dels ens locals

De la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM)

On manifesten el rebuig a l'acord signat per la FEMP i el Govern de l'Estat, el dia 4 d'agost, "per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l'agenda urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”, i instar el Govern de l'Estat i els grups parlamentaris a recollir les reivindicacions financeres dels ens locals en els termes d’aquesta moció, tot i garantint el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000M€.

S'emplaça al Govern de l'Estat Espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d'estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi. Es reclama al Govern de l'Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l'any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals. A la vegada, que es garanteixi l'accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals i evitar, d’aquesta forma, municipis de segones velocitats. 

S'insta al Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l'any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021, amb l'objectiu de donar resposta, des de l'administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

I es sol·licita al Govern de l'Estat, al Congreso de los Diputados, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que es reguli per Llei l'obligació que qualsevol nova regulació ha d’anar acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.

  • Compartir a