Sou a: Inici / Notícies / El Ple de Tàrrega aprova el nou pressupost municipal, que ascendeix a 19,5 milions d’euros

El Ple de Tàrrega aprova el nou pressupost municipal, que ascendeix a 19,5 milions d’euros

Publicat el 19-04-2022
Els comptes, que creixen un 9,9% en relació a l’any passat, reben els vots favorables d’ERC, CUP i PSC i els vots contraris de Junts per Tàrrega · Les inversions augmenten fins assolir els 2,2 milions d’euros · La Casa Pedrolo i la Casa del Call, al nucli antic, declarades Bé Cultural d’Interès Local · Suport unànime al Dia Internacional del Poble Gitano
El Ple de Tàrrega aprova el nou pressupost municipal, que ascendeix a 19,5 milions d’euros

Moment de la votació del nou pressupost municipal

El Ple de l’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat el pressupost municipal per a l’exercici 2022, el qual ascendeix a 19.570.141 euros, xifra un 9,9% superior en relació a l’any passat. Els nous comptes, portats a votació en la sessió ordinària celebrada el passat dijous 7 d'abril, van rebre llum verda amb els vots favorables d’ERC, CUP i PSC (grups que integren l’Equip de Govern) i els vots en contra de Junts per Tàrrega. El regidor de Finances, Dani Esqué, va detallar que el nou pressupost suposa “un esforç important de creixement tot i l’increment generalitzat de les despeses” i va posar l’accent en l’augment de les inversions fins assolir els 2,2 milions d’euros. En aquest sentit, cal esmentar les ajudes provinents del fons europeu Next Generation, quantificades en 1,5 milions d’euros. L’edil també va destacar el volum de subvencions atorgades al teixit associatiu.

Quant a despeses, Dani Esqué va subratllar l’obligació de retornar als contribuents amb reclamacions pendents l’impost de plusvàlues municipal segons fixa la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la l’anterior mètode de càlcul. D’altra banda, la capital de l’Urgell preveu destinar 1.799.231 euros a l’amortització de deute bancari, situant la càrrega financera en un 25,75%. El gruix d’inversions se centrarà en l’arranjament de la via pública, la millora de l’accessibilitat i la implantació d’eficiència energètica. En aquest capítol sobresurt la reforma de la plaça de les Bòbiles (170.000 euros) o la construcció de la pista d’atletisme amb paviment de sauló (100.000 euros).

Per la seva part, Junts per Tàrrega va argumentar els seus vots contraris en el fet que “no hi ha projecte de ciutat” i va reivindicar més recursos per a promoció econòmica i, entre altres inversions, la construcció d’un nou quarter de la Policia Local. En el decurs de la sessió també es va aprovar la plantilla de personal municipal, que preveu 15 places de nova creació. La proposta va rebre igualment els vots favorables d’ERC, CUP i PSC i els vots en contra de Junts per Tàrrega.

Recupereu el contingut íntegre de la sessió al nostre canal de YouTube

Canvis en el model de gestió del servei d’aigua de boca i clavegueram

El Ple també aprovar per unanimitat la denúncia de l’actual contracte administratiu formalitzat amb la Societat General d’Aigües de Barcelona en relació al servei d’abastament d’aigua de boca i el manteniment del clavegueram. És un tràmit administratiu necessari per a l’extinció del contracte que es farà efectiva el juliol de l’any 2024. D’aquesta forma, l’Ajuntament de Tàrrega inicia el canvi cap a un nou model de gestió del servei.

Dos edificis del nucli antic, declarats Bé Cultural d’Interès Local

En la mateixa sessió va prosperar per unanimitat la declaració de la Casa Pedrolo com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta de l’edifici familiar de l’escriptor situat al carrer Major i que la seva filla, Adelais de Pedrolo, ha cedit al consistori per transformar-lo en una casa museu dedicada a l’autor del Mecanoscrit del segon origen. Del número 5 és prevista la donació de la planta baixa, la planta primera i les golfes; i del número 7, la planta primera. El format de casa – museu permetrà impulsar la divulgació del llegat “pedrolià” a través del relat de la seva vida i obra mitjançant el seu espai de vida i treball quotidià.

Igualment va rebre suport unànime del Ple la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) vers l’anomenada Casa del Call, ubicada al carrer Estudi, també al nucli antic. L’edifici, el qual és objecte de restauració, fou la residència del metge i filòsof jueu targarí Avraham Xalom. L’immoble conserva intacta bona part de la seva estructura d’origen medieval i és, per tant, un element patrimonial de gran interès històrico-arqueològic que la capital de l’Urgell vol obrir al públic. Aquest nou atractiu turístic i cultural s’integrarà com a centre d’interpretació dins el projecte museogràfic ‘Tragèdia al Call - Tàrrega 1348’.

Declaració a favor del Dia Internacional del Poble Gitano

Així mateix, els grups de l’arc consistorial van expressar el seu suport unànime a l’adhesió del municipi vers el Dia Internacional del Poble Gitano, que es rememora cada 8 d’abril. La capital de l’Urgell referma així el seu compromís en favor de la tolerància i en contra de la discriminació, el racisme i l’anomenat “antigitanisme”. En aquest sentit, el balcó de la Casa Consistorial llueix avui divendres, i per primera vegada, la bandera romaní. A més, per tal de promoure la història i la cultura gitana, la Regidoria de Cultura ha programat diverses activitats amb exposicions a la Biblioteca Germanes Güell i un concert de rumba catalana a càrrec dels Pubill aquest dissabte 9 d’abril (20h) a la plaça de Sant Antoni.

  • Compartir a