Sou a: Inici / Notícies / Els Tres Tombs de Tàrrega fan visible el paper de la dona en l'àmbit rural

Els Tres Tombs de Tàrrega fan visible el paper de la dona en l'àmbit rural

Publicat el 27-01-2020
Núria Bacardí Baldrich, agricultora de la capital de l’Urgell, ha estat la segona dona (i la primera pagesa) en ser honorada com a pendonista de la festa · La Plaça del Carme ha acollit també una parada del projecte Candela contra el càncer infantil, on el públic ha adquirit 700 braçalets solidaris
Els Tres Tombs de Tàrrega fan visible el paper de la dona en l'àmbit rural

Núria Bacardí Baldrich, agricultora de Tàrrega que ha estat honorada com a pendonista dels Tres Tombs 2020 · Foto: Ràdio Tàrrega

Tàrrega ha celebrat amb èxit el diumenge 26 de gener una nova edició dels Tres Tombs, la festa més antiga de la localitat i que data del segle XIV. La capital de l’Urgell ha distingit enguany com a pendonista la pagesa Núria Bacardí Baldrich, veïna de Tàrrega amb orígens familiars a Ciutadilla. Ha estat la segona vegada que una dona ostenta aquest honor després de Blandina Martínez l’any 2017. Núria Bacardí, a més, ha estat la primera dona pendonista que es dedica professionalment al món de l'agricultura. Les entitats organitzadores (Societat de Sant Antoni Abat, La Verreta i Lo Tossino) han donat així visibilitat al treball de les dones en les tasques del camp. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, convidada a la festa, ha reiterat el suport del consistori a una celebració popular que trenca estereotips i reivindica el rol femení en l’àmbit rural.

L’acte central ha estat com de costum la desfilada a la Plaça del Carme a partir de les 12 del migdia, on s'han concentrat les carrosses de centres escolars acompanyades de carruatges, muntures, tractors i una àmplia representació de la cultura popular local (amb La Fal·lera Gegantera, La Verreta o Lo Tossino). La Societat de Sant Antoni d'Anglesola s'ha sumat a la festa aportant un espectacular carro de sacs tirat per cinc cavalls. Entre els quadres escènics de les carrosses, el públic ha pogut contemplar un homenatge als 40 anys de la Fira de Teatre o missatges en favor de l'adopció de gossos i l'ús de les energies renovables.

Projecte Candela contra el càncer infantil

La conscienciació de les escoles en el marc dels Tres Tombs també ha quedat palès amb una parada de les AMPES de les escoles de Tàrrega en què els assistents han adquirit les polseres solidàries del projecte Candela per ajudar a lluitar contra el càncer infantil. La iniciativa ha rebut una excel·lent resposta i s'han esgotat els 700 braçalets realitzatsEls visitants també han tingut l’oportunitat de passejar i fer compres pel mercat tradicional instal·lat a la Plaça del Carme amb una trentena de parades. Després dels Tres Tombs, a la 2 del migdia, s'han celebrat els dos dinars de germanor de la Societat de Sant Antoni Abat (La Granja) i les AMPES (Espai MerCAT), als quals han seguit un cafè-concert i ball amb l’Orquestra Mediterranea i l’espectacle familiar de Fefe & Cia. Tot un èxit! 

Els números guanyadors en el sorteig dels Tres Tombs són: 0397 (xai i olis La Rambla) · 1977 (porc i olis Franquesa)

  • Compartir a