Patrimoni, Memòria Històrica, FiraTàrrega, Recursos Humans i Comunicació

Cal concertar cita prèvia
973 311 608 (Casa Consistorial)
Plaça Major, 1 · (Casa Consistorial) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Patrimoni, Memòria Històrica, FiraTàrrega, Recursos Humans i Comunicació / Esdeveniments / RUTA PEDROLO: Visita guiada a la Tàrrega "pedroliana" a través de localitzacions literàries

RUTA PEDROLO: Visita guiada a la Tàrrega "pedroliana" a través de localitzacions literàries

Dissabte 3 d'agost · A 2/4 d'11 del matí · Des del Museu Tàrrega Urgell (carrer Major, 11)
Quan 03/08/2024
de 10:30 a 12:30
On Des del Museu Tàrrega Urgell (c/Major, 11)
Assistents Activitat de pagament
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Tàrrega compta amb un nou atractiu turístic i cultural: un itinerari que recorre els indrets de la ciutat vinculats a l’escriptor Manuel de Pedrolo (1918–1990). El consistori de la capital de l’Urgell ha inaugurat la Ruta Pedrolo, un conjunt de dotze senyalitzadors instal·lats en ubicacions que guarden un vincle amb la vida i l’obra de qui és considerat l’autor més prolífic de les lletres catalanes.

La Ruta Pedrolo de Tàrrega neix a partir d’una selecció de fragments de la literatura “pedroliana” realitzada per l’estudiós Xavier García i publicada al llibre-caixa titulat Tàrrega, ciutat del Mecanoscrit. Pedrolo: pas a pas, mot a mot (2018). La iniciativa, impulsada pel consistori targarí amb suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, vol fer visible el lligam de l’autor nascut a l’Aranyó vers Tàrrega, on va residir durant part de la seva vida.

>> Fulletó de la Ruta Pedrolo <<

Cites i fotografies “pedrolianes”

Els dotze plafons que conformen l’itinerari sumen un total de 23 cites de passatges literaris que són referències explícites a localitzacions del municipi de Tàrrega. En aquest sentit, dins de la Ruta Pedrolo s’ha inclòs l’Itinerari del Mecanoscrit, identificat amb tipografia i color diferent, i amb al·lusions implícites a la ciutat de la novel·la, Benaura, identificada com Tàrrega. Les imatges que il·lustren l’itinerari són fotografies de les ubicacions esmentades que corresponen a l’època del literat. També hi apareixen algunes vinyetes del còmic Mecanoscrit del segon origen de l’il·lustrador Isidre Monés, editat el 1984 per L’Atzar.

Els dotze punts senyalitzats són: la plaça Major, la plaça del Pare Carles Perelló, la travessia del Forn amb el carrer d’Agoders, el carrer del Carme, l’avinguda del Raval del Carme, la plaça del Carme (Pati), l’Ateneu, la plaça de les Nacions sense Estat, la cruïlla dels carrers del Talladell i Joan Maragall, la plaça de l’Hort del Barceloní, el carrer de la Vilanova i el carrer Major. És previst que la Ruta Pedrolo s’ampliï amb més indrets referenciats per l'autor de Totes les bèsties de càrrega, Cruma o Homes i No entre altres.

Visites guiades el primer dissabte de cada mes

El seguiment de la Ruta Pedrolo, que s’acompanya d’un fulletó informatiu, es pot fer en l’ordre convenient per al visitant, ja que no respon a cap seqüència ni temàtica ni cronològica. La Regidoria de Cultura organitza una visita guiada el primer dissabte de cada mes, a 2/4 d'11 del matí, amb inscripció a la Botiga del Museu (carrer Major 11) o al 973 31 29 60. Gratuït.

>> Més informació al web culturatarrega.cat/rutapedrolo <<

  • Compartir a