Urbanisme, Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme

urbanisme@tarrega.cat
Dimarts i dijous, de 8:30 h a 14:30 h (cal concertar cita prèvia)
973 311 608
Plaça Major, 1 · (Casa Consistorial) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Urbanisme, Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme / Notícies / El fenomen de la bruixeria a les terres de Lleida, eix d’una exposició a Tàrrega

El fenomen de la bruixeria a les terres de Lleida, eix d’una exposició a Tàrrega

Publicat el 07-09-2019
Mostra etnològica que es pot visitar al Museu Tàrrega Urgell fins al 24 de novembre · La proposta s’acompanya d’un ampli programa d’activitats complementàries
El fenomen de la bruixeria a les terres de Lleida, eix d’una exposició a Tàrrega

Inauguració de l'exposició al Museu Tàrrega Urgell, acte presidit per l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú

El Museu Tàrrega Urgell acull fins al 24 de novembre la mostra itinerant que analitza el fenomen de la bruixeria als territoris del Pirineu i Ponent. És una exposició produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, fruit d’una recerca que aborda la bruixeria com a fet històric, social i científic. L’estudi ha estat coordinat per l’historiador Pau Castell amb un ampli equip d’antropòlogues i investigadors. L’exposició du per títol “Se’n parlave... i n’hi havie” i ha estat possible gràcies al suport de l’Institut Ramon Muntaner del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i diferents museus de la xarxa, que han permès recollir material oral i històric. Combinant els vessants històric i etnològic, a l’exposició s’hi poden escoltar àudios de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. El públic també pot veure objectes utilitzats per protegir-se de la bruixeria com ara cremalls i amulets.

Exposició BruixeriaD’entre les conclusions, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades pels seus veïns i no per la Inquisició. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, i el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa, van inaugurar l’exposició el passat 4 de setembre posant en valor el contingut de la recerca, la qual aprofundeix en fets poc analitzats anteriorment des d’un punt de vista rigorós i científic. Val a dir que a l’exposició es pot veure la reproducció d’un amulet recuperat a la necròpoli jueva de Tàrrega, el qual forma part de l’exposició permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” del museu targarí.

Tàrrega acompanyarà l’exhibició de la mostra amb un extens programa d’activitats complementàries durant els mesos d’octubre i novembre. Conferències, un espectacle de cabaret esotèric i tallers lúdics sobre etnobotànica, ungüents, sortilegis i amulets integren les propostes.

Exposició "SE’N PARLAVE... I N’HI HAVIE · BRUIXERIA A LES TERRES DE PONENT I PIRINEU"
Fins al 24 de novembre, al Museu Tàrrega Urgell (Carrer Major, 11) - Tàrrega 

Horaris:
· De dilluns a divendres, de 12 a 14 h. · Dijous i divendres, també de 19 a 21 h.
· Dissabtes, d’11 a 14 h i de 19 a 21 h. · Diumenges, d’11 a 14 h.

Activitats Bruixeria

  • Compartir a