Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge / Notícies / Tàrrega acull els actes d’obertura del Correllengua 2022 a Catalunya, iniciativa que reivindica l’ús del català

Tàrrega acull els actes d’obertura del Correllengua 2022 a Catalunya, iniciativa que reivindica l’ús del català

Publicat el 11-06-2022
Activitats els dies 10 i 11 de juny amb cultura tradicional, música i lletres · La programació, dedicada enguany a l’escriptor valencià Joan Fuster, ha estat organitzada per Agenta i la CAL amb suport de la Regidoria de Cultura
Tàrrega acull els actes d’obertura del Correllengua 2022 a Catalunya, iniciativa que reivindica l’ús del català

Acte d'inauguració del Correllengua 2022 a la Sala de Plens de Tàrrega

Tàrrega ha celebrat amb èxit els actes inaugurals de la 26a edició del Correllengua a Catalunya. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) ha escollit la capital de l’Urgell per donar el tret de sortida a aquesta iniciativa festiva i reivindicativa en favor de l’ús social del català. Agenta (Agrupació d’Entitats de Tàrrega) s’ha sumat a l’organització amb el suport de la Regidoria de Cultura.

L’acte central ha tingut lloc avui dissabte a la tarda a la plaça del Carme, al peu del Monument al Països Catalans. En aquest simbòlic indret, els infants de Targalets i Targalots han encès la flama del Correllengua mentre que el periodista targarí Marc Andreu s’ha encarregat de llegir el Manifest, obra de Vicent Partal, director de Vilaweb. El text posa de relleu el pensament de l’escriptor valencià Joan Fuster, al qual es dedica el Correllengua d’enguany en el marc del centenari del seu naixement.

El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, i el president de la CAL, Jaume Marfany, també han intervingut a l’acte per posar de relleu la sòlida aliança entre el municipi i el Correllengua com a expressió d’identitat dels Països Catalans. Durant la tarda, en diferents indrets, s’han succeït altres propostes culturals i familiars: l’espectacle infantil d’Els Salats amb una xocolatada dels Amics dels Escoltes, el recital poètic-musical de Jaume Calatayud i Vicente Monera, i el concert d’Els Xicots de l’Esplai. Abans, al matí, s’han ofert rutes turístiques sobre la Tàrrega històrica i la Tàrrega ‘pedroliana’ i un vermut amenitzat amb les actuacions folklòriques de les agrupacions targarines Guixanet, Esbart Albada i Gitanes de La Soll.

El programa d’activitats ja va arrencar ahir divendres a la Casa Consistorial amb una taula rodona sobre l’obra dels escriptors Manuel de Pedrolo i Joan Fuster, autors que destacaren per la seva aferrissada defensa de la llengua catalana. La periodista Núria Cadenes va subratllar “el toc d’humor intel·ligent amb què sovint treballava Joan Fuster al servei del seu poble”. Per la seva part, l’historiador Xavier Ferré va destacar que Manuel de Pedrolo “interpel·lava el lector sobre les seves pròpies actituds vers l’entorn social de l’època”.

La tertúlia, que va omplir la Sala de Plens, fou moderarada per Jordi Muñoz, director de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Per la seva part, el regidor Carlos Vílchez va avançar que Tàrrega senyalitzarà molt aviat la Ruta Pedrolo arreu del nucli urbà. Precisament, la xerrada també es va emmarcar dins la programació del premi 7Lletres dedicat a Pedrolo, del qual l’Ajuntament de Tàrrega ha passat a ser coorganitzador al costat del Consell Comarcal de la Segarra, la Paeria de Cervera i l'Ajuntament dels Plans de Sió.

>> Consulteu la programació aquí <<

  • Compartir a