Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge / Notícies / L’artista Paula Vicente Puiggròs s’endú el Premi IEI – Embarrat 2023 concedit en el marc del Festival de Creació Contemporània de Tàrrega

L’artista Paula Vicente Puiggròs s’endú el Premi IEI – Embarrat 2023 concedit en el marc del Festival de Creació Contemporània de Tàrrega

Publicat el 28-05-2023
El Museu Trepat ha brillat els dies 26 i 27 de maig exhibint art transgressor i radical realitzat per creadors emergents · Les exposicions, que es poden visitar fins al 4 de juny, promouen el pensament crític i inclouen enguany propostes inclusives
L’artista Paula Vicente Puiggròs s’endú el Premi IEI – Embarrat 2023 concedit en el marc del Festival de Creació Contemporània de Tàrrega

Moments de la jornada inaugural de l'Embarrat 2023 a les naus del Museu Trepat de Tàrrega, focus de cultura

El Museu Trepat de Tàrrega ha celebrat amb èxit els dies 26 i 27 de maig la novena edició de l’Embarrat - Festival de Creació Contemporània, aparador de l’art més transgressor i avantguardista. Enguany, com a eix temàtic, s'ha llançat una reflexió sobre els perjudicis que la societat ha inferit al medi ambient al llarg del temps. En aquest sentit, l'Embarrat ha promogut el pensament crític i la conscienciació envers la necessitat de preservar el planeta mitjançant els projectes de vuit artistes novells agrupats sota el nom de “Mare Terra”.

Precisament, d'entre aquests artistes, Paula Vicente Puiggròs (Barcelona, 1997) s’ha alçat amb el Premi IEI – Embarrat 2023Promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el guardó consta de la producció d’una exposició individual a la sala Gòtika de l’IEI durant l’any 2024 i una dotació de 1.000 euros. Paula Vicente participa enguany a l’Embarrat amb ’67 pomeres i altres maneres de viure i morir’, que pren com a punt de partida unes llavors com a símbol del cicle vital. La instal·lació explora com l’ésser humà es relaciona amb l’entorn qüestionant l’antropocentrisme.

L’art més transgressor i radical ha continuat sorprenent els visitants de l'Embarrat a través d’instal·lacions plàstiques i accions de poesia, dansa o música en viu. El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha valorat molt positivament l’impacte de l’esdeveniment. “Si l'Embarrat és un dels festivals que singularitzen Tàrrega, aquesta edició i el seu leit motiv, Mare Terra, arrela a Ponent amb grups i artistes de qualitat i bona assistència de públic”, afirma. Per la seva part, el director de l’Embarrat, Jesús Vilamajó, també ha fet un balanç molt positiu de la novena edició del festival, “que es consolida com un espai de pensament crític a través de les arts”.

En aquest sentit, també cal destacar la instal·lació artística feta per persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba, dirigides per Joan Codina. ‘Cap a l’abisme’, reflexió sobre la societat de consum i les deixalles que provoca, és una acció participativa i inclusiva amb capses de cartró reciclades. Al programa també han brillat, per exemple, el treball ‘Quan l’origen somia amb la diàspora’ de Ferran Lega o l'espai ideat per Quim Packard al Departament Comercial. Entre les accions paral·leles han captivat el concert de Pep Aymerich i Lluïsa Paredes amb destral, tronc i violoncel; sessions de música electrònica; la dansa de Mabel Olea: o l'espectacle de cloenda d'Anna Ferrer.

Embarrat “expandit”

Les exposicions romandran encara obertes al públic al Museu Trepat amb visites comentades el divendres 2 i el dissabte 3 de juny a 2/4 de 8 del vespre. També el diumenge 4 de juny a les 12 del migdia. Es poden concertar altres horaris al web www.embarrat.cat.

D'altra banda, l’Embarrat incorpora un programa expandit amb accions a la tardor i amb dues noves col·laboracions. Juntament amb La Soll de Tàrrega, espai autogestionat i col·laboratiu, es preveu una jornada de reflexió entorn els usos de la terra; i amb la fundació Lo Pardal d’Agramunt, el festival obrirà un convocatòria artística conjunta.

L'Embarrat està organitzat per Ajuntament de Tàrrega, Museu Trepat i Cultura i més, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de l’Urgell, Centre d’Art La Panera de Lleida i Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

Museu trepat - Embarrat

  • Compartir a