Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació Ciutadana i Habitatge / Notícies / Tàrrega commemora els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat

Tàrrega commemora els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat

Publicat el 23-06-2023
La capital de l’Urgell manté amb èxit la festa de Sant Joan amb sardanes, foc i música en viu · L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú comparteix la lectura del Manifest amb Eduard Seguí, president dels Amics de la Sardana fa mig segle
Tàrrega commemora els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat

Quatre moments emblemàtics de la celebració de Sant Joan a Tàrrega, amb la Flama del Canigó com a protagonista

La celebració de Sant Joan ha tingut avui a Tàrrega un caire nostàlgic amb la commemoració dels 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat. Agenta i la Regidoria de Cultura, impulsors de la festa, han recordat aquesta efemèride emblemàtica de l’any 1973 amb una exposició de fotografies a la plaça del Carme.

També s’ha convidat a l’acte alguns dels protagonistes de fa mig segle com és el cas d’Eduard Seguí, llavors president dels Amics de la Sardana i que avui ha compartit la lectura del Manifest amb l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. Així mateix, hi han assistit representants d’altres entitats que també van impulsar la celebració en aquell moment com l’Agrupament Escolta, l’Agrupament Guia o l’Esbart Albada. L’alcaldessa ha posat en valor l’esforç del teixit associatiu per reivindicar aquesta tradició dels Països Catalans encara sota la dictadura franquista.

De la mateixa manera, la Cobla Tàrrega ha recuperat una sardana dedicada a la Colla Cel Blau, que fou justament l’encarregada de baixar la Flama des del Col·legi Sant Josep fins a la plaça Major. D’altra banda, és previst d’encendre una foguera en forma de 50 gràcies a la col·laboració del Club de Tir amb Arc Urgell.

Com és costum els darrers anys, la Flama del Canigó ha arribat a la plaça del Carme de Tàrrega duta en bicicleta des del Pirineu per la Penya Pedal de Bellpuig. La gran festa que simbolitza la unió dels Països Catalans ha continuat amb l’encesa del peveter i la lectura del Manifest, enguany escrit per Lluís Puig, ex-conseller de Cultura exiliat a Brussel·les.

Un dels fragments diu: “la festa de Sant Joan ens relliga amb tota la Mediterrània, símbol d’una cultura que no separa, sinó que ens agermana, malgrat que ara aquesta mar sigui la tomba de tantes persones que escapen de drames i misèries, a la recerca de la llibertat”. La tarda s’ha arrodonit amb les sardanes de la Cobla Tàrrega i l’actuació del Grup Infantil de Diables BAT, els quals també han posat a la venda la nova figura en miniatura del bestiari local, El Drac de Tàrrega, que ja es va estrenar a la passada Festa Major.

Sant Joan 2023La vetllada per donar la benvinguda al Solstici d’Estiu continuarà a les 10 de la nit amb la baixada de Falles de Secà, una proposta introduïda l’any 2019 que recrea el descens en fila de teies enceses al Pirineu. Prèviament a la tarda s’ha impartit un taller per construir les teies.

L’itinerari començarà al castell de Tàrrega i recorrerà el casc antic de la ciutat fins al Camp dels Escolapis, on s’encendrà la foguera i se celebrarà el sopar popular amenitzat per PD Taska Sally Brown. La nit més curta i màgica de l’any s’engalanarà amb un doble concert de la banda d’ska i reggae Seikos i el grup de versions Fescat Goes Punk.

  • Compartir a