Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / Exposició divulgativa: "ESCRIPTORS DE PEDRA I FERRO · COMPENDI D’AUTORS TARGARINS · 900 ANYS DE LITERATURA LOCAL"

Exposició divulgativa: "ESCRIPTORS DE PEDRA I FERRO · COMPENDI D’AUTORS TARGARINS · 900 ANYS DE LITERATURA LOCAL"

Fins al dilluns 6 de gener de 2020 · Sala Marsà - Casa de Cultura (Carrer de La Vilanova)
Quan 12/12/2019 a 19:00 a
06/01/2020 a 21:00
On Sala Marsà de la Casa de Cultura (Carrer de La Vilanova, s/n)
Assistents Activitat gratuïta
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

25 anys Biblioteca

Tàrrega aplega 900 anys d’història de la seva literatura en una exposició documental que es pot visitar a la Sala Marsà fins al 6 de gener. ‘Escriptors de pedra i ferro’ és una proposta de la Regidoria de Cultura que divulga la creació literària amb accent targarí des del segle XII fins a l’actualitat, ressenyant una trentena d’autors de diversos estils i gèneres, ja difunts, d’origen o amb estrets vincles vers la ciutat. La mostra s’emmarca dins la celebració del 25è aniversari de la Biblioteca Comarcal de Tàrrega i s’acompanya d’un catàleg editat en forma de diari que es distribueix gratuïtament. El compendi és fruit d’un extens treball de recerca de l’escriptor targarí Xavier García, que ha recopilat tot el material des de la seva adolescència. Bibliografies, textos, il·lustracions, perfils biogràfics, fotografies i objectes integren una singular retrospectiva a través de les lletres targarines, en qualsevol idioma tant de ficció com no-ficció.

De Pere Ferrer a Eloi Castelló

La panoràmica arranca amb Pere Ferrer, el qual escrigué en llatí i morí poc abans de néixer Ramon Llull. Val a dir que el nom de Pere Ferrer (Petrus Ferrarius) inspira el nom del projecte, ‘Escriptors de pedra i ferro’. Altres exponents destacats són, per exemple, Moixé Natan, Antoni Bonastre, Alfons Costafreda, Francisco Carrasquer, Manuel de Pedrolo o Anton Sala - Cornadó fins arribar a Eloi Castelló, targarí que s’especialitzà en traduccions de l’hongarès. També s’hi inclouen textos de matèries tècniques i científiques com és el cas de Cristóbal de Boleda, metge del segle XVIII. S’ha de subratllar la presència de l’única dona escriptora, Josefina Solsona, que conreà la narrativa infantil i juvenil durant la primera meitat del segle XX. El catàleg s’arrodoneix amb un apèndix que reuneix papers escrits sobre Tàrrega encara que no siguin d’autors locals, com Prudenci Bertrana o Joan Brossa.

Escriptors 900 anys

Horaris:
· Dijous i divendres, de 19 a 21 h.
· Dissabte i diumenge, de 12 a 14 h i de 19 a 21 h. (també altres dies festius)

  • Compartir a