Cultura, Participació i Pobles

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Esdeveniments / Exposició de cultura popular: "PASSEIG D’ANIVERSARI: 150 ANYS DELS GEGANTS DE LA MERCÈ"

Exposició de cultura popular: "PASSEIG D’ANIVERSARI: 150 ANYS DELS GEGANTS DE LA MERCÈ"

Fins al dimarts 6 d'octubre · Sala Marsà - Casa de Cultura (Carrer de La Vilanova)
Quan 26/09/2020 a 12:00 a
06/10/2020 a 21:00
On Sala Marsà - Casa de Cultura (Carrer de La Vilanova)
Assistents Activitat gratuïta
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Expo Gegants

Els Gegants de la Mercè de Tàrrega, que simbolitzen els comtes de Barcelona Ramon Berenguer I i Almodis, són motiu d'homenatge amb motiu del seu 150è aniversari. Es tracta dels gegants targarins més antics que han perdurat fins a l’actualitat. Impulsada per la Regidoria de Cultura i comissariada per Xavier García, la mostra proposa un viatge enrere en el temps repassant un segle i mig de vivències geganteres a través de fotografies, vídeos, objectes i documentació. L’exposició acosta així la història de dos dels exponents més emblemàtics de la cultura popular targarina.

Expo Gegants 2020Si bé la primera referència gegantera a Tàrrega es remunta a l’any 1600, moltes figures s’han perdut amb el pas del temps. Els Gegants de la Mercè, que sí s’han conservat fins als nostres dies després de diverses restauracions, van debutar el 23 de setembre del 1870 gràcies a Miquel Florensa Artigues (més conegut per Miquel del Bitxo), creador també de l’Home de la Barra. Fan 4 metres i 3,70 metres d’alçada, pesen 95 i 90 quilos i són fets de cartró pedra.

Els Gegants de la Mercè participaven a la cercavila inaugural de la Festa Major de Maig i de Setembre, i a les Festes de la Mercè. El gegant duu el nom del comte de Barcelona que conquerí el castell de Tàrrega als musulmans. La seva esposa Almodis en va ser la propietària, la qual el deixà en herència a les successores al tron reial. Els Gegants de la Mercè protagonitzaren una curiosa disputa amb els del Carme, quan ambdós barris rivalitzaven per veure qui organitzava la millor festa. La darrera restauració data de l’any 2009 a càrrec de Carles Teixidó amb motiu de la celebració de la 34a Ciutat Gegantera a Tàrrega.

HORARIS de la Sala Marsà (Carrer de la Vilanova, s/n)

Visites amb aforament limitat a 5 persones i duent mascareta

· Dijous i divendres, de 19 a 21 h.
· Dissabte i diumenge, de 12 a 14 h i de 19 a 21 h. (també altres dies festius)

Dilluns 5 i dimarts 6 d'octubre, visites per a grups reduïts d'escoles

  • Compartir a