Cultura, Participació i Pobles

De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura, Participació i Pobles / Notícies / Els Premis Culturàlia de Tàrrega posen en valor la tasca del CAP i les residències durant la pandèmia

Els Premis Culturàlia de Tàrrega posen en valor la tasca del CAP i les residències durant la pandèmia

Publicat el 28-11-2021
Els guardons atorgats pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura també reconeixen el pintor Magí Puig, les Aules Universitàries de l’Urgell, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el Grup Borges per la rehabilitació del Mas de Colom · La vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, qualifica el personal sanitari com a “exemple de servei públic”
Els Premis Culturàlia de Tàrrega posen en valor la tasca del CAP i les residències durant la pandèmia

Foto de grup dels Premis Culturàlia 2021 en el marc de la gala de lliurament celebrada al Teatre Ateneu

El Teatre Ateneu de Tàrrega es va engalanar ahir dissabte per acollir l’acte de lliurament dels Premis Culturàlia 2021. La cita, organitzada pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, ha tornat al calendari després de l’aturada obligada de l’any passat a causa de l’esclat de la Covid-19. Precisament, la lluita contra la pandèmia va centrar un dels moments més emotius de la nit: l’entrega d’un guardó social extraordinari en reconeixement a la tasca del personal sanitari del CAP i les residències Sant Antoni, Llar del Carme, Llar Aleix i Llar Alba de Tàrrega. Van recollir el premi Rosa Giné, directora del CAP de Tàrrega, i Mercè Agustí, metgessa degana del municipi, les quals van lloar “la predisposició, la valentia i el coratge dels professionals de la salut per plantar cara a una malaltia desconeguda”.

La 23a edició dels Culturàlia també va distingir l’obra de Magí Puig (premi a l’artista), pintor resident a Tàrrega que ha protagonitzat destacades exposicions internacionals; les Aules Universitàries d’Agramunt, Bellpuig i Tàrrega (premi comarcal), paradigma de l’aprenentatge i la difusió del coneixement; l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (premi intercomarcal), espai divulgatiu de l’etnografia del Pallars; i Grup Borges (premi a l’entitat), per la recent rehabilitació de Mas de Colom, un antic convent que ha esdevingut nou epicentre cultural i centre d’interpretació del món agrícola. En aquest sentit, el president del Grup Borges, Josep Pont, va fer valdre “els orígens i les arrels per no perdre la nostra identitat”.

Per la seva part, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, va expressar l’agraïment per les contribucions a la societat de les persones i entitats distingides, i en especial va destacar com el personal sanitari “va prioritzar la salut i el benestar de la ciutadania posant en risc la seva pròpia vida”. L’acte va tenir com a convidada d’honor la vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, la qual també fou consellera de Salut quan va irrompre la pandèmia. Vergés es va referir al personal sanitari “com a exemple de servei públic, esdevenint un pilar bàsic perquè la societat hagi pogut superar la crisi de la pandèmia”.

D’altra banda, Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega, va apel·lar a “la confiança, la força i l’esperança en temps difícils” mentre que Antoni Palou, director dels Premis Culturàlia, va reivindicar la cultura “com a element socialitzador després dels temps de confinament”. La gala, presentada per Mireia Ribó, va lluir de nou una acurada escenografia de Llorenç Corbella, aquesta vegada en homenatge a la Farinera Balcells.

En aquest edifici modernista, precisament, es van enregistrar els vídeos que van glossar els mèrits dels guardonats, un treball de Marc Andreu i Dani Hernández. L’humor de l’Esperanceta, un dels símbols de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, va amenitzar una vetllada que també va incloure l’actuació del grup Escorça tot homenatjant Pau Donés, l’enyorat cantant de Jarabe de Palo. Com ja és costum, la figura del guardó ha estat obra de l'artista targarí de forja Josep Castellana.

Premi social extraordinari: CAP TÀRREGA, RESIDÈNCIA SANT ANTONI, LLAR D’AVIS DEL CARME, LLAR ALEIX i LLAR ALBA · Guardó especial amb caràcter extraordinari per la fermesa i lluita contra la pandèmia que ens ha assolat, per tal de reconèixer-los la gran tasca humanitària salvant la nostra salut i les vides de tots els targarins i urgellencs.

Premi a l'artista: MAGÍ PUIG · Nascut a Palou el 1966; llicenciat en Belles Arts per la Universitat Sant Jordi de Barcelona el 1989, Magí Puig amplia estudis a la Winchester School of Arts (Regne Unit), actualment viu i treballa a Tàrrega. Es defineix com un pintor “alquimista”; els temes dels seus quadres s’inspiren en alguns viatges (Senegal, Vietnam, Venècia i l’Havana) i escenes de la vida quotidiana (figures a la platja, mercat, imatges de circ...). El 2020 va exposar a Londres, Montpelier i Sant Jean de Luz, el 2019 a Barcelona i París; el 2016 a Londres, París, Barcelona i Tàrrega; el 2009 a París i Nova York entre les més destacables. A més, el pintor targarí col·laborà amb la pel·lícula Josep, que explica la història del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí, film d’animació que va ser seleccionat l’any 2020 pel Festival de Cannes i que dirigí el dibuixant Aurel. Puig va pintar alguns dels quadres que van inspirar la llum d’algunes escenes del film, un procés que s’anomena “Concept art inspiration”.

Premi comarcal: AULES UNIVERSITÀRIES DE L’URGELL - AGRAMUNT, BELLPUIG I TÀRREGA · El jurat dels Premis Culturàlia ha decidit lliurar una menció especial a les Aules d'Extensió Universitària de l’Urgell pels anys de trajectòria, per la incansable tasca divulgativa, pedagògica i de difusió de coneixement, així com pel seu esperit de servei  a la societat, voluntarisme i foment de l’associacionisme envers la gent gran. Es tracta de tres entitats urgellenques amb trajectòries diverses però que serveixen com un element educatiu molt important d’empoderament, de memòria, de lloc de trobada i d'integració per a les persones grans a les tres ciutats on actuen i a les seves respectives àrees d’influència. L’Aula d’Extensió Universitària de Tàrrega, distingida amb el premi Culturàlia l’any 2009, fou constituïda oficialment el dia 11 de juny de l’any 2003. Inicialment formada per 18 socis. El boca orella i la il·lusió i l’esforç del grup inicial ha dut l’Aula a la realitat actual, quan supera els 400 associats. La més novell de totes tres és l’Aula d’Extensió Universitària de Bellpuig, inaugurada el 2018.

Premi intercomarcal: ECOMUSEU DE LES VALLS D’ÀNEU · L'Ecomuseu de les valls d'Àneu és un museu dedicat a l'etnografia de les valls d'Àneu i la resta del Pallars. Inaugurat l'any 1994, està situat als municipis d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu. Bastit des de Casa Gassia a Esterrri, no es reclou en l’edifici sinó que es projecta territori enllà a partir de centres patrimonials repartits per les Valls d’Aneu. Es tracta d’un museu que segueix els principis de la nova museologia, en concret dels ecomuseus. Li concediren la Creu de Sant Jordi l’any 2020 pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Aneu i la resta del Pallars durant més de 25 anys. Amb estreta col·laboració amb el Consell Cultural de les Valls d’Aneu (Creu de St Jordi l’any 2016) projecten aquest territori per tot Catalunya amb festivals consolidats com el Dansàneu, l’Arxiu Històric i moltes iniciatives culturals més.

Premi a l'entitat: GRUP BORGES · Aquest grup empresarial català amb seu a Tàrrega s'ha dedicat majorment, a la comercialització i distribució d'oli d'oliva i fruits secs. Actualment la companyia és present a 105 països d'arreu del món, i ha estat reconeguda amb el Premi Príncep d'Astúries a l'excel·lència empresarial en la modalitat Gestió de la Marca de Renomlias. A la nostra comarca, el Grup Borges ha invertit 5 milions d’euros a l'entorn del seu futur centre d'interpretació de Mas de Colom, on s'ha especialitzat en la producció i comercialització del festuc. El jurat ressalta, la rehabilitació del convent cistercenc de Nostra Senyora del Sufragi, adjunt a la masia, de primeries del segle XX i amb característiques modernistes del taller de Domènech i Montaner. Com a Centre d’Interpretació del Grup Borges i del complex de Mas de Colom, l'empresa familiar dels germans Pont inicia una experiència de socialització cultural i patrimonial amb l’obertura del complex Mas d'en Colom a la comarca de l'Urgell, dins el marc del 125è aniversari de la fundació de l'empresa.

  • Compartir a