Cultura

cultura@tarrega.cat
De dilluns a divendres, de 9 h. a 15 h.
973 310 731
Plaça de Sant Antoni, 1 · (Regidoria de Cultura) 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / Cultura / Notícies / Tàrrega lliura els Premis Culturàlia 2018 en reconeixement a la tasca de persones i entitats del territori

Tàrrega lliura els Premis Culturàlia 2018 en reconeixement a la tasca de persones i entitats del territori

Publicat el 25-11-2018
Atorgats pel Centre Cultural de Tàrrega i el consistori, els guardons es consoliden com a referent · Enguany s’han distingit la Fundació Manuel de Pedrolo, l’escriptor Sergi Pàmies, el guionista Jordi Serra, el músic Eduard Boleda i l’activista cultural Miquel Torres
Tàrrega lliura els Premis Culturàlia 2018 en reconeixement a la tasca de persones i entitats del territori

Foto de grup de les persones i entitats guardonades dels Culturàlia 2018, amb les autoritats

Tàrrega celebrà la nit del passat dissabte el lliurament dels Premis Culturàlia 2018, guardons atorgats al mèrit social i cultural que han assolit enguany la seva 21a edició. Convocat pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega, l’acte s’ha consolidat com un referent a l’hora de reconèixer la tasca cultural d’entitats i persones. L’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, va presidir la vetllada lloant la contribució dels guardonats “per fer créixer i donar singularitat a la cultura del territori”. En el seu discurs també subratllà el fet que l’Ajuntament de Tàrrega dona ple suport a la creació artística i cultural. Per la seva part, el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, posà de relleu la fermesa amb què els homenatjats treballen per una societat millor.

El Culturàlia en la categoria d’entitat recaigué en la Fundació Manuel de Pedrolo. La filla del literat i presidenta de l’entitat, Adelais de Pedrolo, recollí el guardó i evocà el pensament intel·lectual de l’escriptor en favor de la llibertat i la veu del poble català. L’homenatge ha coincidit amb l’Any Pedrolo, que commemora el centenari del naixement de l’autor, de forts vincles amb Tàrrega.

El Culturàlia en la categoria intercomarcal fou concedit a Sergi Pàmies. El popular escriptor pronuncià un discurs d’agraïment ple de sentit de l’humor en què no faltà un emotiu record vers la seva mare Teresa, que era de Balaguer. Jordi Serra, guionista i director de programes a Televisió de Catalunya - actualment és el cap del Canal 33- va rebre el premi al targarí fora vila. Serra rememorà com gràcies a la seva família entrà en contacte amb el periodisme i l’escriptura.

El Culturàlia a l’artista fou lliurat a Eduard Boleda, músic i docent de Verdú, i un dels grans intèrprets de la viola. Boleda comparegué dalt l’escenari amb aquest instrument i interpretà “El Cant dels Ocells” de Pau Casals, un dels moments més emblemàtics de la nit. L’activista cultural Miquel Torres, d’altra banda, fou mereixedor del Culturàlia comarcal per la seva tasca al capdavant del Grup de Recerques de les Terres de Ponent i com un dels principals investigadors sobre la Vall del Corb.

Poesia Pedrolo

El Teatre Ateneu, ple de públic, va acollir una gala amena que comptà amb l’actuació del pianista Antoni Tolmos; un recital de poemes de Pedrolo per part de Montse Rubinat; l’escenografia de Llorenç Corbella; la projecció de vídeos desgranant la trajectòria dels premiats; i la conducció àgil dels joves Albert Obach i Marina Casteràs.

PedroloPremi a l’entitat: FUNDACIÓ MANUEL DE PEDROLO De titularitat privada, té com a objectiu recuperar la memòria de la figura, l'obra i el pensament de l'escriptor Manuel de Pedrolo (L’Aranyó, 1918 – Barcelona, 1990). A més, presta atenció a la difusió, defensa i normalització de la llengua i la cultura catalanes. Amb seu a Tàrrega, l’entitat es funda el 2005 coincidint amb els 15 anys de la mort de l'escriptor. Enguany se celebra l’Any Pedrolo commemorant el centenari del seu naixement.

Sergi PàmiesPremi intercomarcal: SERGI PÀMIES I LÓPEZ (París, 1960) Escriptor, periodista, traductor i crític. La seva mare, la també escriptora Teresa Pàmies, era filla de Balaguer. Inicia la carrera literària amb les recopilacions de narrativa curta "T’hauria de caure la cara de vergonya" (1986) i "Infecció" (1987). Amb la novel·la "L'instint" (1992) guanya el premi Prudenci Bertrana. Conrea amb èxit la narrativa breu com és el cas de la darrera i lloada "L’art de portar gavardina" (2018).

Jordi SerraPremi al targarí fora vila: JORDI SERRA I LLENA (Tàrrega, 1957) Guionista, productor i director de programes de Televisió de Catalunya (TVC). També fou guionista de vídeos institucionals de l’Expo 92 i dels JJOO de Barcelona. Ha impulsat formats d’innovació als canals de TVC com “La Festa dels Súpers”, “Sputnik-TV” o “Info K” a més de la plataforma 3XL.net. Des del 2016 és el cap del Canal 33. Fill d’una arrelada família de Tàrrega. El seu pare, Josep Serra i Teixidó, fou publicista i director del setmanari Nova Tàrrega.

Eduard BoledaPremi a l’artista: EDUARD BOLEDA I FARRÉ (Verdú, 1966) Músic, professor de viola i membre de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, a més de grups de cambra com el Trio Florestan, Quartet Prysma o 3.4. Al 2012 estrenà l’espectacle pedagògic “Up a Up". També és l’ànima màter del Cicle de Concerts a Cal Prim de Verdú. Cal destacar a més la seva afició a treballar amb el fang, que va tenir els seus inicis a Verdú l’any 1996.

Miquel TorresPremi comarcal: MIQUEL TORRES I BENET (Sant Martí de Maldà, 1963) Coordinador i president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent. Pagès de professió, des de ben jove es va interessar per l’arqueologia i la història, i ha dedicat bona part de la seva vida a la investigació de restes arqueològiques. Col·labora amb museus comarcals i administracions públiques donant suport a les tasques arqueològiques. La Vall del Corb és un dels seus referents.

  • Compartir a