Tàrrega assoleix més del 80% de recollida selectiva arran de la implantació del sistema Porta a Porta
Operaris d'Urgell Net buiden els cubells d'orgànica a l'àrea d'aportació senyalitzada a la plaça del Carme
El passat 5 de novembre es va iniciar la recollida de residus Porta a Porta (amb àrees d’aportació) a tota la ciutat de Tàrrega. Les fraccions recollides amb aquest sistema són l’orgànica i la resta segons els dies marcats al calendari. Amb aquest nou sistema, s’esperava assolir xifres de recollida selectiva que superessin el 70%, i arribar als objectius fixats per la Unió Europea per al 2025 i 2030. En aquest sentit, els resultats obtinguts a Tàrrega són molt bons: en la recollida selectiva s'ha passat del 33% al 82,2%. És a dir, durant aquest primer mes, s'han recollit de manera selectiva, entre contenidors i porta a porta, un total de 419 tones aproximadament.
El funcionament de la recollida ha permès incrementar la fracció paper i cartró en un 66%, els envasos en un 164%, el vidre en un 24% i l’orgànica en un 96%. Pel que fa a la resta s’ha reduït en un 79%. També s’ha pogut constatar que s’ha reduït la generació de residus en un 22%. Això s'explicaria per la presa de consciència de la ciutadana vers el reciclatge i per tant, es comença a canviar els hàbits de compra. Igualment existeix una part de petites activitats (tallers i petites indústries presents al teixit urbà) que fins a la data utilitzaven els contenidors de carrer per a desprendre’s dels seus residus i que actualment, sense els contenidors, han hagut d’utilitzar la deixalleria o bé gestors especialitzats.
Aquests resultats han estat possibles, molt especialment, gràcies a l’alta participació ciutadana que col·labora dia a dia, en aquest nou sistema de funcionament de la gestió dels residus, que ha comportat un canvi d’hàbits i un esforç d’adaptació que des de les administracions es valora molt positivament.
L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha agraït la col·laboració de la ciutadania: "hem copsat una bona resposta amb nombrosos cubells a l'exterior dels habitatges. És tot un repte logístic en una ciutat gran com Tàrrega i s'ha d'insistir en els beneficis que comportarà aquest sistema quant a millora del reciclatge". En els mateixos termes s'ha pronunciat José Luis Marín, president del Consell Comarcal de l'Urgell: “hem lliurat un 80% dels kits de reciclatge i un 90% als grans generadors. El nou sistema és un èxit amb la col·laboració de tothom".
🎥 Comença la implantació del sistema de recollida de brossa Porta a Porta a #Tàrrega
— Ajuntament de Tàrrega (@ajtarrega) November 5, 2024
➡️ En les fraccions d'orgànica i resta (rebuig)
✅ Moltes gràcies per la vostra col·laboració! A l’Urgell, reciclar compta!
🔗 https://t.co/oxqGKv48Ys pic.twitter.com/D5NKjdaOPr
Al web www.urgellnet.cat/portaaporta es pot trobar informació útil sobre la nova recollida: vídeo, calendaris de recollida, fullets i dates de recollida de la fracció resta. Alhora es poden consultar dubtes i recollir el kit de material a l'Oficina del PaP (Espai MerCAT - Plaça de les Nacions sense Estat). Oberta els dilluns i els dimecres de 9 a 14h, i els divendres de 17 a 20.30h. També al telèfon 621 192 828 i al correu electrònic correuverd@urgell.cat.
WEB DE LA RECOLLIDA PORTA A PORTA A L'URGELL
Les fraccions d'envasos, vidre i paper/cartró continuaran als contenidors existents. Els contenidors de rebuig i orgànica ja s'han retirat dels carrers. D'altra banda, s'han habilitat àrees d’emergència als afores de la ciutat per als casos excepcionals quan no sigui possible esperar al dia de recollida fixat. Els punts són al carrer de Llevant, carrer de Sant Pelegrí / C 14, Rambla de Ponent i carrer de la Verge de Montserrat.
Material del kit PaP
Per a fer ús del nou sistema, a la ciutadania se’ls proporciona un kit de material amb:
● Un cubell gran, necessari per treure l’orgànica i la resta (cadascun el dia que toqui)
● Un imant per a la nevera, i un fulletó amb informació pràctica i el calendari de recollida
● Un adhesiu per poder identificar les bosses amb què es treguin bolquers, compreses i excrements d’animals
● Un cubell reixat per ajudar a gestionar els residus orgànics a la cuina
● Bosses compostables, imprescindibles per aportar residus d’orgànica
● Dos clauers que serviran per fer ús de serveis addicionals (deixalleries, àrees d’emergència, etc.)
A més, als comerços i altres generadors singulars se’ls facilitarà cubells adequats al volum de residus que generen